Článek
Maliník obsahuje třísloviny, flavonoidy, karatenoidy, hlavně vitamín C, dále A a E, minerály - hořčík, železo, mangan, vápník. Jeho listy bývají součástí řady čajových směsí pro ženy, ale pít můžeme i čaj pouze z maliníku, a to jak ze sušených listů a květů, tak z čerstvých, protože se jedná o bezpečnou a netoxickou rostlinu.
Účinky |
---|
Čaj z listů tlumí křeče a nepohodu v době menstruace. |
Působí i na plodnost, jelikož podporuje dozrávání a uvolnění vajíčka, upravuje sliznice. |
Dokonce se doporučuje pít v posledních měsících těhotenství, stimuluje pohyby hladkého svalstva, a tím urychlí a ulehčí porod. Vždy je ale potřeba poradit se s lékařem, protože pro nějaké případy není vhodný - např. při zkráceném děložním čípku nebo pro ženy, které rodily císařským řezem atd. V začátcích těhotenství se samozřejmě nedoporučuje. |
Po porodu pomáhá ke stažení dělohy. |
Podle bylinkářky Jarmily Podhorné dokonce staví krvácení. |
Dobře se uplatní po antibiotikách naordinovaných na záněty vaječníků či dělohy. |
Výborně působí i jako prevence - pro dobrou kondici ženských orgánů. |
Pozitivní je jeho vliv na hubnutí, společně s listy ostružiníku a olše působí proti ukládání tuků v těle. |
Navíc čaj z čerstvých spařených listů nechutná špatně a vzhledem k tomu, že vyladí hormonální systém ženy, má i určité omlazující účinky na tělo. |
Pomáhá také při průjmech, střevních a žaludečních katarech. |
Podporuje vylučování žluči, tím vylepšuje trávení. |
Jeho močopudné účinky zbavují tělo přebytečné vody a odpadních látek, zmírňuje otoky. |
Jak listy zpracovat
Listy můžeme trhat už začátkem dubna, nejlépe ještě před květem byliny. To jsou jejich účinky nejsilnější. Používat a sušit je ale můžeme po celé vegetační období rostliny. Listy se suší v tenké vrstvě, nejlépe na větraném a stinném místě, můžou se krátce vystavit sluníčku, při umělém sušení (v sušičce) by neměla teplota překročit 45 °C. Správně usušený list si zachovává přirozeně zelenou barvu. Z čerstvých i sušených listů připravujeme zpravidla výluh (čaj) a odvar.
Zevně se používá hlavně silný odvar z listů - je totiž vhodný ke kloktání při zánětech ústní dutiny nebo proti zánětlivosti kůže.
Lahodná fermentace
Lahodnější variantu čaje si připravíme z fermentovaných listů. Natrhané listy se nechají nejprve na plátýnku oschnout, asi den. Potom je převálíme válečkem, aby se narušila jejich struktura, přikryjeme plátýnkem (kuchyňskou utěrkou), následně igelitem a po celé ploše zatížíme. Listy se tak zapaří a zčernají. Pod igelitem se nechají dva dny, ale někdy i méně - podle okolní teploty. Po dvou dnech listy vyndáme a dosušíme při proudícím vzduchu. Čaj má intenzivnější vůni.