Hlavní obsah

Malé množství alkoholu v dobré společnosti může být i lékem

Ósaka

V malých dávkách podávaný pravidelně může být alkohol skutečně lékem, to vědí lékaři již řadu let. Japonští vědci ale teď navíc dodávají, že ještě účinnější je umírněná konzumace alkoholu tehdy, když je provozována v příjemné společnosti. Dobré sociální pozadí při pití lihových nápojů umocňuje blahodárné účinky na zdraví.

Foto: Profimedia.cz

Dvě deci s přáteli jsou vašemu zdraví jenom ku prospěchu.

Článek

Lidé konzumující jedno či dvě piva denně nebo dvě deci vína s přáteli či v příjemné společnosti mají nižší míru srdečních chorob a mrtvice. „Ale pamatujte, tyto pozitivní účinky sociální podpory se vztahují jen na slabou až mírnou konzumaci alkoholu. Pokud pije člověk alkohol často a ve velkém množství, je to nebezpečné bez ohledu na sociální prostředí,“ dodal profesor Hirojasu Iso z Ósacké univerzity.

Pouze malé dávky

Při konzumaci alkoholu v rodině či s přáteli se spojují dva prospěšné faktory. Jednak samotný účinek alkoholu, který v malých dávkách prospívá srdci a cévám, a pak vliv přátelského prostředí blízkých lidí, které má také blahodárné účinky na srdce.

Při konzumaci alkoholu v rodině či s přáteli se spojují dva prospěšné faktory. Jednak samotný účinek alkoholu, který v malých dávkách prospívá srdci a cévám, a pak vliv přátelského prostředí blízkých lidí, které má také blahodárné účinky na srdce.

Při konzumaci alkoholu v rodině či s přáteli se spojují dva prospěšné faktory. Jednak samotný účinek alkoholu, který v malých dávkách prospívá srdci a cévám, a pak vliv přátelského prostředí blízkých lidí, které má také blahodárné účinky na srdce. „Dobré sociální prostředí má zřejmě vliv na to, že se člověk vyhýbá nezdravému chování a hlavně také stresu,“ dodal Iso.

Při konzumaci alkoholu v rodině či s přáteli se spojují dva prospěšné faktory. Jednak samotný účinek alkoholu, který v malých dávkách prospívá srdci a cévám, a pak vliv přátelského prostředí blízkých lidí, které má také blahodárné účinky na srdce. „Dobré sociální prostředí má zřejmě vliv na to, že se člověk vyhýbá nezdravému chování a hlavně také stresu,“ dodal Iso.

Při konzumaci větších dávek alkoholu se jednak zcela vyruší pozitivní účinky dobrého sociálního prostředí, ale projeví se výrazně negativní účinky nadměrné konzumace a to vyšší mírou mrtvice, infarktu a dalších chorob srdce a cév.

Související články

Výběr článků

Načítám