Hlavní obsah

Listová a košťálová zelenina omezuje poškození srdce po infarktu

Novinky, Famous
HOUSTON

Dusičnany a dusitany obsažené v listové a košťálové zelenině mohou pomoci osobám po infarktu rychleji se zotavit. Laboratorní testy prokázaly, že tyto sloučeniny přijímané z potravy omezují rozsah a míru poškození srdce po infarktu.

Článek

Tým doktora Nathana Bryana z University of Texas a doktora Davida Lefera z newyorské Albert Einstein School of Medicine testoval účinky nitrátů a nitritů na laboratorních myších. Výtažky těchto sloučenin z listové a košťálové zeleniny podával části zvířat, ta druhá přijímala obyčejnou čistou vodu.

Po týdnu pak u všech zvířat vyvolali vědci infarkt srdce. A následně zkoumali tkáň myokardu a míru jeho poškození. U myší dostávajících dusičnany a dusitany byla poškození výrazně menšího rozsahu a měla tedy potenciálně méně smrtelné důsledky.

Zdrojem nitrátů a nitritů je především květák, špenát, brokolice, kapusta, maso a masové výrobky.

"Teď musíme prokázat u lidí to, co se nám podařilo v laboratoři u myší," prozradil své vědecké plány doktor Bryan. Závěry jeho studie byly zveřejněny ve věstníku americké Národní akademie věd.

Související témata:

Související články

Na jarní únavu je nejlepší zelenina a ovoce

Malátnost a ochablost, na něž si s na začátku jara stěžuje většina lidí, není v žádném případě známkou lenosti nebo neochoty vykonávat jakoukoli práci. Podle...

Výběr článků

Načítám