Článek
Vědci z Pensylvánské univerzity sledovali během 30 let 1250 pacientů s Parkinsonovou chorobou a z jejich zjištění jasně vyplynulo, že ti, kteří měli stravu bohatou na ovoce, ale i nápoje plné antioxidantů, vykazovali menší riziko úmrtí. Podle vědců právě antioxidanty pomáhají chránit mozkové buňky, které normálně při této nemoci odumírají, před poškozením.
Konkrétně v této souvislosti hovoří o antioxidantech, jako jsou flavonoidy, které pravděpodobně zklidňují zánět a dokážou i léčit řadu jiných nemocí, jako je cukrovka či hypertenze (vysoký krevní tlak).
Proč je pro nás jídelníček bohatý na antioxidanty tak důležitý

Podle studie lidé, kteří konzumovali průměrně alespoň 673 mg flavonoidů denně, měli na konci studie o 70 procent vyšší pravděpodobnost, že budou naživu. Zmiňovaná výše flavonoidů přitom odpovídá snězení 250 g jahod nebo šesti jablek denně.
Nicméně pomoci může už to, když lidé budou jíst toto množství flavonoidů alespoň třikrát týdně, přičemž součástí takového jídelníčku může být i červené víno, jelikož i to obsahuje vysoké množství flavonoidů.
Ve 37 letech ji postihla Parkinsonova nemoc, do života ji vrátila speciální operace mozku

„Pokud tedy lidé s parkinsonem chtějí zlepšit svůj stav, měli by do svého jídelníčku přiřadit více ovoce bohatého na tyto látky (jahody, jablka, pomeranče), případně zelený čaj. A ačkoliv nechceme lidi příliš nabádat k popíjení alkoholu, pak pro takto nemocné může být řešením i sklenka červeného vína,” doporučuje v odborném časopise Neurology vedoucí studie profesor Xiang Gao.
Prvotní příznaky, které mohou upozornit na Parkinsonovu chorobu
