Článek
Nejčastěji totiž konzumujeme obiloviny, brambory, ledový salát, jablka a banány, přitom bychom měli dávat přednost ovoci a zelenině, které jsou doslova nacpány vitamíny, beta karotenem a vlákninou. Tuto podmínku splňuje tmavě zelená a listová zelenina, mrkev a květák.
"Pokud chceme získat hodně energie, vitamínů a zdraví prospěšných látek zároveň, pak bychom měli sáhnout spíše po těchto druzích ovoce a zeleniny místo tradičních druhů," míní autorka studie doktorka Marilyn S. Nanneyová.
Vede květák a citrusy
Její tým rozdělil ovoce a zeleninu do barevných skupin podle účinnosti a blahodárných účinků. Z bílých druhů bychom měli dávat přednost květáku před bramborami, cibulí a houbami.
Mezi zelenými jsou lepší než fazolky a ledový salát spíše růžičková kapusta, brokolice, špenát a tmavolistý salát. Mezi žlutou a oranžovou zeleninou a ovocem je zdravější karotka, sladké brambory, meloun kantalup, pomeranče a grepy než banány a kukuřice. Z červených bychom měli preferovat rajčata, červenou papriku a jahody před jablky.
Podle doktorky Nanneyové veřejnost špatně informují o zdraví prospěšných potravinách sami dietologové. Lidé pak vybírají libovolně to, co jim nejvíce chutná, a málo myslí na zdravější druhy.