Článek
Paštika z kuřecích jater
INGREDIENCE
- 3 cibule
- slunečnicový olej na smažení
- 20 g medu
- 150 ml bílého portského vína
- 500 g kuřecích jater
- 150 ml vody
- 20 ml brandy
- 50 g crème fraiche (kysaná smetana)
- 200 g másla
- sůl
- mletý pepř
- 20 g nasekaných lískových oříšků
- 1 snítka petrželky
- listy šťovíku
- jedlé květy na ozdobu
POSTUP:
- Oloupejte cibuli, nakrájejte ji na jemné nudličky a osmahněte na slunečnicovém oleji na pánvi po dobu asi 3 minut.
- Vmíchejte med a vše chvilku povařte.
- Přilijte portské víno a pomalu nechte vyvařit tekutinu.
- Poté vyjměte cibuli z pánve a dejte ji stranou.
- Do oleje přidejte kuřecí játra a rychle je opečte z každé strany.
- Přilijte vodu, pánev přikryjte pokličkou a vařte 5 minut, dokud nejsou játra uvnitř růžová.
- Potom vše vložte do mixéru, přilejte brandy, polovinu restované cibule, crème fraiche a vychlazené máslo a směs vyšlehejte dohladka.
- Ochuťte solí a pepřem.
- Pak vše dejte do keramické misky, navrch rozprostřete zbývající restovanou cibuli a nechte přes noc v chladničce vychladit.
- Před podáváním posypte opraženými lískovými oříšky a ozdobte snítkou petrželky nebo lístky šťovíku a jedlými květy.
TIP: Servírujte s krajíčky opečené bílé bagety.
Recepty na sladké dobrůtky, kterými zabodujete na každé dětské party
Brokolicová polévka se špenátem
INGREDIENCE
Na polévku
- 800 g brokolice
- 3 cibule
- 2,5 l kuřecího vývaru nebo vody
- špetka sody
- 500 g čerstvého listového špenátu
- 100 g mascarpone
- 100 g másla
Na bylinkový dresink
- 250 g řeckého jogurtu
- 2 snítky čerstvé bazalky
- 2 snítky čerstvé máty
- špetka mletých semen fenyklu
- 1 lžíce olivového oleje
Na tymiánové krutony
- 100 g bílého pečiva
- kousek másla
- 1 snítka tymiánu
- sůl
POSTUP:
- Brokolici očistěte a rozdělte na růžičky a košťál. Ten nakrájejte na malé kousky.
- Cibuli nasekejte najemno a s košťálem orestujte na másle dozlatova.
- Pak přilejte kuřecí vývar nebo vodu, přidejte sodu a vařte doměkka.
- Poté vložte růžičky brokolice a nasekaný špenát. Vše vařte další 4 minuty.
- Polévku nakonec našlehejte ponorným mixérem a zjemněte přidáním mascarpone a másla.
- Připravte si bylinkový dresink. Všechny suroviny rozmixujte a našlehanou směs naneste na jednotlivé porce polévky.
- Poté přijde řada na krutony. Nakrájejte bílý chléb asi na centimetrové kostky a nechte je vyschnout. Pokapejte je rozpuštěným máslem, ochuťte tymiánem a osolte. V rozehřáté troubě při 180 °C pečte asi 10 minut.
Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů
Králičí hřbet v kapustovém listu s bramborovou kaší
INGREDIENCE
Na hřbety
- 2 králičí hřbety s kostí
- 4 šalotky
- 4 mrkve
- 4 stonky řapíkatého celeru
- 200 g hřibů smržů na kostičky
- 50 g másla
- sůl
- pepř
- 1 vejce
- 4 blanšírované zelené listy kapusty
Na bramborovou kaši
- 1 kg brambor
- 400 g másla
- 300 g plnotučného mléka
- sůl
- 100 g nasekaných černých oliv
Na francouzskou omáčku albuféra
- 25 ml koňaku
- 50 ml bílého portského vína
- 50 ml madeiry
- 50 ml 40% smetany
- 100 ml kuřecího vývaru
- 100 g foie gras (játra vodních ptáků, např. kachní, husí apod.)
- 100 g másla
Na oblohu
- frisée salát
- petrželka
- citronová šťáva
- olivový olej
POSTUP:
- Ze hřbetu vykrojte dva válečky masa a odložte je stranou. Zbývající maso od kosti oberte na kousky.
- Očištěnou šalotku, mrkev, řapíkatý celer a smrže nakrájejte na kostičky a osmahněte na másle dozlatova. Vše osolte a opepřete. Pak přidejte kousky králičího masa a vejce a vše rozmixujte.
- Vzniklou směs rozprostřete na dva čtverce průsvitné kuchyňské fólie o rozměrech asi 15 cm2. Na ně položte po jednom vykostěném hřbetu, zarolujte a nechte v lednici asi půl hodiny vychladit, aby vše drželo tvar.
- Pak na dva kousky fólie položte po jednom kapustovém listu a doprostřed umístěte vychlazenou směs a opět zarolujte. Oba závitky vařte ve vodní lázni na pařáčku asi 13 minut.
- Připravte bramborovou kaši: Oloupané brambory nakrájené na čtvrtky uvařte v osolené vodě. Pak brambory sceďte a nechte je 10 minut odpočinout.
- Přidejte nakrájené máslo, postupně přilévejte horké mléko a ručním šlehačem míchejte asi 10 minut na kaši. Osolte ji a vmíchejte olivy.
- Připravte omáčku. Povařte koňak a oba druhy vína, až se tekutina trochu odpaří. Pak přilijte smetanu a kuřecí vývar a vše nechte přivést k varu. Foie gras s máslem našlehejte ručním mixérem a vmíchejte do omáčky.
Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou
Pistáciový crème brûlée
INGREDIENCE
Na crème brûlée
- 500 ml 40% smetany
- 4 žloutky
- 55 g krupicového cukru
- 100 g pistáciové pasty (nebo rozemleté pistácie smíchané s trochou pistáciového oleje)
- krystalový cukr na posypání
Na ibiškový gel
- 600 g vody
- 2 sáčky ibiškového čaje na louhování
- 150 g krupicového cukru
- 7 g agaru (agar-agar je přírodní želatina z mořských řas) nebo průsvitné želatiny
Na smažené slané pistácie
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml vody
- 200 g nesolených pistáciových oříšků
- 300 ml slunečnicového oleje
- sůl
POSTUP:
- Smetanu, žloutky, cukr a pistáciovou pastu našlehejte a směs rovnoměrně vlijte do čtyř misek. Ty vložte do ohnivzdorné mísy s vodou do výše 3 cm.
- Ve vodní lázni pečte v předehřáté troubě při 140 °C přibližně 50 minut. Poté vyjměte a vložte do chladničky.
- Na každou porci nasypte krystalový cukr, zkaramelizujte ho opalovačkou a navrch pokapejte ibiškovým gelem a posypte smaženými pistáciovými oříšky.
- Připravte si ibiškový gel: Vodu přiveďte k varu, vložte ibiškový čaj a cukr a nechte 30 minut louhovat. Pak z tekutiny vyjměte čaj, přidejte agar a povařte tři minuty. Roztok slijte do nádoby a nechte vychladnout. Potom ho ručním mixérem promíchejte do hladkého gelu.
- Připravte si slané oříšky: Smíchejte cukr s vodou a přiveďte k varu. Přidejte pistáciové oříšky a vařte asi 5 minut, až se vytvoří sirup.
- Potom odstavte z plotýnky, oříšky nechte procedit přes síto a vychladnout při pokojové teplotě. Olej v hrnci zahřejte na teplotu 180 °C a oříšky v něm krátce opražte. Pak je vyjměte a osolte.