Článek
Kuřecí špízky Yakitori
INGREDIENCE
- 1 celé kuře
- 250 ml mirinu (japonské víno na vaření)
- 250 ml sójové omáčky
- 100 ml saké
- 100 ml vody
- 2 lžíce hnědého cukru
- svazek jarní cibulky
- sůl
- zelený pepř sansho
POSTUP:
- Kuře vykostěte a naporcujte. Tak, abyste měli obě stehna bez kostí, ale s kůží a zcela čistá kuřecí prsíčka.
- Křídla zbavte letek a v kloubu rozpulte. Zbyde vám skelet, ten opečte v rozpálené troubě, dejte do hrnce a přidejte mirin, sójovou omáčku, cukr, saké a vodu.
- Přiveďte k varu a pomalu táhněte. Tekutinu svařte na polovinu objemu a sceďte, tím vznikne marináda.
- Na bambusové bodce napíchejte kuřecí prsíčka nakrájená na tenké dlouhé plátky, osolte, opepřete a naložte do připravené marinády.
- Totéž udělejte i s kuřecími křidélky.
- Vykostěná stehna rozkrojte na polovinu a také napíchejte na špízky střídavě s jarní cibulkou nakrájenou na 3 cm dlouhé kousky (používáme jen bílou část), osolte a opepřete. Kuřecí stehýnka mají svoji typickou chuť, proto na ně nepoužívejte marinádu.
- Připravené špízky grilujte zvolna nad rozžhaveným uhlím z každé strany přibližně 8 minut, maso průběžně potírejte marinádou. Kuřecí musí být vždy dostatečně propečené.
Zeleninové špízky
INGREDIENCE
- 1 lilek
- 500 g cherry rajčátek
- 2 cukety
- sůl
- pepř
- olivový olej
- tymián
POSTUP:
- Lilek a cuketu nakrájejte na kostky o hraně 2 cm a střídavě s cherry rajčátky napíchejte na bambusové bodce.
- Z olivového oleje, soli, pepře a tymiánu připravte marinádu, kterou špízky potřete.
- Grilujte na středním ohni 3–5 minut z každé strany.
Flank steak
INGREDIENCE
- 800 g hovězího flank steaku
- sůl
- olivový olej
- zelený pepř sansho
POSTUP:
- Pečlivě očištěný flank steak nasolte, opepřete a potřete olivovým olejem.
- Grilujte na středním plameni z každé strany 2–4 minuty (medium rare), poté sundejte z ohně a nechte v teple na okraji grilu přibližně 3 minuty odpočinout.
- Poté maso filírujte (nakrájejte na plátky) a ihned podávejte.
Grilovaný ananas
INGREDIENCE
- 1 větší ananas
- strouhaný kokos
- mascarpone
- cukr
POSTUP:
- Oloupaný ananas zbavený středu nakrájejte na 1 cm silná kolečka.
- Grilujte je na středním ohni 2 minuty z každé strany, během grilování zlehka posypejte cukrem, který vytvoří na povrchu karamel.
- V závěru kolečka posypejte strouhaným kokosem a servírujte se lžičkou mascarpone.
Může se vám hodit na Zboží.cz: