Hlavní obsah

Lehké recepty ze středomořské kuchyně

Právo, Vendula Presserová

Připravte moderní, zdravé a chutné menu ze Středomoří spolu s šéfkuchařem restaurace Cucina v Poděbradech Richardem Voržákem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Carpaccio z červené řepy

Článek

Carpaccio z červené řepy

INGREDIENCE

  • 400 g buvolí mozzarelly
  • 400 g červené řepy
  • 50 ml balzamikového octa
  • 50 ml olivového oleje
  • mořská sůl

POSTUP:

  • Uvařte červenou řepu ve slupce ve vodě doměkka, asi 1,5 hodiny.
  • Uvařenou řepu zchlaďte ve studené vodě, oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  • Ty marinujte dvacet minut (i déle) v marinádě ušlehané z balzamikového octa a oleje.
  • Mozzarellu nakrájejte také na tenké plátky a střídavě s řepou vyskládejte na talíře.
  • Na závěr mírně osolte mořskou solí.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Tomatová polévka s dýňovými kostkami

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 1 kg konzervovaných rajčat
  • 20 g pancetty (italská slanina z bůčku)
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 8 lístků bazalky
  • 30 g másla

POSTUP:

  • Orestujte najemno nakrájenou cibuli a česnek na olivovém oleji, poté přidejte nakrájenou pancettu a lehce zatáhněte.
  • Zalijte pasírovanými rajčaty a podlijte vývarem.
  • Polévku táhněte půl hodiny na mírném ohni.
  • Nakonec dochuťte solí a pepřem, přidejte bazalku a máslo (po odstavení z ohně).
  • Uvařte dýni doměkka, nakrájejte na kostičky, ty nasolte, pokapejte olejem a servírujte do polévky.
  • Polévku můžete navíc dozdobit orestovanými plátky pancetty.

Letní slavnostní menu, které povýší každý sváteční stůl

Zdraví

Treska se slaninou lardo

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

  • 1600 g čerstvé tresky tmavé
  • 80 g tvrdého kozího sýru
  • 8 plátků larda (typ speciálně uzrálé italské slaniny)
  • grilovaný lilek a rajčatová omáčka jako příloha

POSTUP:

  • Rybu vykostěte a stáhněte ji z kůže.
  • Filety jemně naklepejte pod potravinářskou fólií (pro zjemnění masa).
  • Nasolte, na každý filet položte špalek kozího sýra a zarolujte.
  • Rolky obalte slaninou lardo a nechte zachladit, aby lardo drželo tvar.
  • Poté opečte na barvu z každé strany a dejte do trouby dle tloušťky tresky na 5 až 7 minut na 200 °C.
  • Jako přílohu doporučujeme grilovaný lilek a rajčatovou omáčku.

„Dessert by Cucina“ - kokosový flan

Foto: Petr Hloušek, Právo

INGREDIENCE

Na korpus

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 g másla
  • strouhaná kůra z citronu
  • 1 vejce

Na náplň

  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 vejce
  • 100 g ricotty
  • 75 g cukru krystal
  • 200 g čokolády na vaření (mléčná)
  • 20 ml smetany 33%

POSTUP:

  • Vejce, máslo, cukr a kůru z citronu ušlehejte dohladka v mixéru.
  • Přidejte hladkou mouku a ručně domíchejte.
  • Z těsta vyválejte 0,5 cm tenký plát a rovnoměrně jím vyložte kulatou formu na pečení.
  • Zalijte náplní, která se ručně metličkou smíchá z uvedených přísad.
  • Pečte přibližně 40 minut na 200 °C.
  • Hotový flan nechte zatuhnout v lednici alespoň půl hodiny.
  • Nakonec jej ozdobte čokoládou, kterou rozpustíte a rozmícháte ve vodní lázni se smetanou.
Související témata:

Související články

Guláš čtyřikrát jinak

Jak se dělá správný guláš? Pěkně osmažit cibulku, orestovat kostky kližky… Na guláš ale neexistuje jediný, ten pravý recept. Každý kuchař má své fígle, které...

Výběr článků

Načítám