Článek
Vanilková zmrzlina
INGREDIENCE
- 500 ml mléka
- 130 g cukru krupice
- 6 žloutků
- 200 ml smetany ke šlehání (33%)
- 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)
POSTUP:
- Nejprve si nachystejte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujete dva hrnce, jeden větší a jeden menší.
- Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
- V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymíchejte.
- Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíte být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se vám žloutky srazí!
- Tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.
- Jakmile směs začne houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout, občas promíchejte.
- Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému.
- Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (ideálně do -18 °C).
- Asi po třiceti minutách směs vyndejte a pomocí vidličky ji „naškrábejte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.
Espresso zmrzlina
INGREDIENCE
- 1/2 šálku espressa
- 1 a 3/4 šálku plnotučného mléka
- 1 a 3/4 šálku smetany na šlehání
- 1 šálek cukru krystal
- 8 žloutků
- zrnka z vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Vyšlehejte v misce žloutky s půlkou cukru do tekutého krému.
- Druhou půlku cukru smíchejte v rendlíku s mlékem, smetanou, vanilkou a espressem a na středním plameni nechte probublat.
- Postupně zašlehávejte horkou směs do žloutkového krému, a když se obě směsi spojí, přesuňte mix na sporák a na středním plameni za stálého promíchávání nechte vytvořit krém, který ulpívá na lžíci.
- Přeceďte přes jemné síto do keramické či kovové mísy, tu umístěte do ledové lázně.
- Za občasného promíchání nechte vychladnout.
- Poté překryjte potravinovou fólií a nechte dvě hodiny odpočívat v lednici.
- Zmrzlinu zamrazte ve zmrzlinovači nebo vložte do mrazáku a každou půl hodinu po dobu alespoň tří hodin důkladně promíchávejte, aby se netvořily ledové krystaly.
- A co se zbývajícími bílky? Vyšlehejte je s cukrem a špetkou soli do sněhu a upečte podle receptu na pusinky ve tvaru mističek. Ty pak můžete po vychladnutí ozdobit espresso zmrzlinou a čerstvým ovocem.
Tvarohové nanuky s čokoládovou polevou a zdobením
INGREDIENCE
- 300 g tvarohu
- 300 ml 40% smetany ke šlehání
- 2 sáčky bio vanilkového cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce citronové šťávy
- Na polevu: tabulka kvalitní hořké čokolády se 70% obsahem kakaa
- kokos, arašídy na ozdobu
POSTUP:
- Nejprve si připravte šlehačku. Smetanu nalijte do čisté misky a vyšlehejte pevnou šlehačku.
- V druhé misce smíchejte tvaroh, vanilkový cukr a šťávu z limetky i citronu.
- K tvarohu přidejte šlehačku a zamíchejte.
- Do připravených formiček na nanuk vložte směs, do nich zapíchněte špejle a formičky uložte do mrazáku.
- Nanuky tam nechte minimálně 8 hodin.
- Poté si připravte sypání a čokoládu.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nesolené arašídy rozdrťte. Do čokolády namočte nanuky a ihned je sypejte oříšky nebo kokosem.
- Čokoláda na zmrzlém nanuku hned tuhne, takže je potřeba pracovat rychle. Nanuky ihned podávejte, nebo dejte do mrazáku.
Zmrzlina z řeckého jogurtu s broskvemi a kousky mandlí
INGREDIENCE
- 400 g smetanového řeckého jogurtu
- 400 g broskví
- 40 g mandlí
- 2 lžíce medu
POSTUP:
- Broskve omyjte a nakrájejte na menší kousky.
- Vložte je do mixéru a rozmixujte spolu s jogurtem na krém. Nakonec zlehka vmíchejte med a nasekané mandle.
- Zmrzlinu dejte do uzavíratelné nádoby, ještě jednou promíchejte, uzavřete a vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin.
- Během mrazení zmrzlinu ještě jednou či dvakrát promíchejte.
Jahodovo-jogurtová zmrzlina
INGREDIENCE
- 500 g jahod
- 250 g bílého jogurtu
- 100 ml smetany na šlehání
- 1 lžíce medu
POSTUP:
- Nejprve jahody rozmixujte.
- Pokud máte zmrzlinovač, pak rozmixované jahody promíchejte s ostatními surovinami a směs vložte do zmrzlinovače, kde nastavíte režim gelato a po čase vyndáte hotovou zmrzlinu.
- Pokud nemáte zmrzlinovač, pak rozmixované jahody s ostatními surovinami pořádně vyšlehejte.
- Zmrzlinu dejte do uzavíratelné misky, ještě jednou promíchejte a vložte na 6 hodin do mrazáku, po dvou hodinách vždy promíchejte.
Melounovo-jahodový sorbet
INGREDIENCE
- 400 g melounu bez semen a slupky
- 100 g jahod
- 1 limetka
- 50 g třtinového cukru
POSTUP:
- Meloun nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přidejte omyté jahody, šťávu z limetky a doslaďte třtinovým cukrem. Rozmixujte.
- Směs na sorbet přendejte do uzavíratelné nádoby, dejte do mrazáku a ideálně jej každou půlhodinu promíchejte, dokud nebude mít konzistenci zmrzliny.
- Zmražený sorbet rozdělte do mističek, podávejte s čerstvým ovocem a lístky máty.
Může se vám hodit na Seznamu: