Hlavní obsah

Ledové osvěžení v podobě těch nejlahodnějších domácích zmrzlin

Zmrzlina k horkým letním dnům neodmyslitelně patří. Vyrobit si takovou zmrzlinu či sorbet doma přitom nemusí být vůbec složité, zvlášť vlastníte-li kvalitní zmrzlinovač. Nicméně výbornou zmrzlinu si můžete doma udělat i bez tohoto přístroje. A pokud nevíte, jak na to, vyzkoušejte naše osvědčené jednoduché recepty.

Foto: Profimedia.cz

Vyrobit si domácí zmrzlinu není složité.

Článek

Vanilková zmrzlina

Foto: Nebespan.cz

INGREDIENCE

  • 500 ml mléka
  • 130 g cukru krupice
  • 6 žloutků
  • 200 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 1 vanilkový lusk (nebo mletá pravá vanilka)

POSTUP:

  • Nejprve si nachystejte anglický krém. Nejlépe se připravuje ve vodní lázni. Potřebujete dva hrnce, jeden větší a jeden menší.
  • Větší naplňte vodou tak, abyste do něj mohli ještě umístit menší hrnec s ingrediencemi na anglický krém.
  • V menším hrnci zahřejte mléko s vanilkou (vanilkový lusk oškrábejte nožem). V misce vyšlehejte žloutky s cukrem, přilijte teplé mléko a vymíchejte.
  • Vraťte zpátky do hrnce a zahřívejte ve vodní lázni za stálého míchání dřevěnou měchačkou, dokud směs nezačne houstnout. Musíte být opatrní, nesmí začít vřít, jinak se vám žloutky srazí!
  • Tip: Aby se vám anglický krém nesrazil, vmíchejte do něj metličkou před začátkem zahřívání půl lžičky hladké mouky.
  • Jakmile směs začne houstnout, odstavte ji a nechte vychladnout, občas promíchejte.
  • Vyšlehejte pevnou smetanu a vmíchejte do anglického krému.
  • Vzniklou hmotu přendejte nejlépe do nerezové misky nebo gastronádoby a dejte do mrazáku (ideálně do -18 °C).
  • Asi po třiceti minutách směs vyndejte a pomocí vidličky ji „naškrábejte“, aby vám nevznikly velké krystaly. Opakujte podle potřeby (asi tak 3x), dokud zmrzlina nezíská požadovanou konzistenci.

Espresso zmrzlina

Foto: Čajová zahrada

Espresso zmrzlina

INGREDIENCE

  • 1/2 šálku espressa
  • 1 a 3/4 šálku plnotučného mléka
  • 1 a 3/4 šálku smetany na šlehání
  • 1 šálek cukru krystal
  • 8 žloutků
  • zrnka z vanilkového lusku nebo lžička vanilkového extraktu

POSTUP:

  • Vyšlehejte v misce žloutky s půlkou cukru do tekutého krému.
  • Druhou půlku cukru smíchejte v rendlíku s mlékem, smetanou, vanilkou a espressem a na středním plameni nechte probublat.
  • Postupně zašlehávejte horkou směs do žloutkového krému, a když se obě směsi spojí, přesuňte mix na sporák a na středním plameni za stálého promíchávání nechte vytvořit krém, který ulpívá na lžíci.
  • Přeceďte přes jemné síto do keramické či kovové mísy, tu umístěte do ledové lázně.
  • Za občasného promíchání nechte vychladnout.
  • Poté překryjte potravinovou fólií a nechte dvě hodiny odpočívat v lednici.
  • Zmrzlinu zamrazte ve zmrzlinovači nebo vložte do mrazáku a každou půl hodinu po dobu alespoň tří hodin důkladně promíchávejte, aby se netvořily ledové krystaly.
  • A co se zbývajícími bílky? Vyšlehejte je s cukrem a špetkou soli do sněhu a upečte podle receptu na pusinky ve tvaru mističek. Ty pak můžete po vychladnutí ozdobit espresso zmrzlinou a čerstvým ovocem.

 Tvarohové nanuky s čokoládovou polevou a zdobením

Foto: Tescorecepty

INGREDIENCE

  • 300 g tvarohu
  • 300 ml 40% smetany ke šlehání
  • 2 sáčky bio vanilkového cukru
  • 1 lžíce limetkové šťávy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • Na polevu: tabulka kvalitní hořké čokolády se 70% obsahem kakaa
  • kokos, arašídy na ozdobu

POSTUP:

  • Nejprve si připravte šlehačku. Smetanu nalijte do čisté misky a vyšlehejte pevnou šlehačku.
  • V druhé misce smíchejte tvaroh, vanilkový cukr a šťávu z limetky i citronu.
  • K tvarohu přidejte šlehačku a zamíchejte.
  • Do připravených formiček na nanuk vložte směs, do nich zapíchněte špejle a formičky uložte do mrazáku.
  • Nanuky tam nechte minimálně 8 hodin.
  • Poté si připravte sypání a čokoládu.
  • Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nesolené arašídy rozdrťte. Do čokolády namočte nanuky a ihned je sypejte oříšky nebo kokosem.
  • Čokoláda na zmrzlém nanuku hned tuhne, takže je potřeba pracovat rychle. Nanuky ihned podávejte, nebo dejte do mrazáku.

Zmrzlina z řeckého jogurtu s broskvemi a kousky mandlí

Foto: Tescorecepty

INGREDIENCE

  • 400 g smetanového řeckého jogurtu
  • 400 g broskví
  • 40 g mandlí
  • 2 lžíce medu

POSTUP:

  • Broskve omyjte a nakrájejte na menší kousky.
  • Vložte je do mixéru a rozmixujte spolu s jogurtem na krém. Nakonec zlehka vmíchejte med a nasekané mandle.
  • Zmrzlinu dejte do uzavíratelné nádoby, ještě jednou promíchejte, uzavřete a vložte do mrazáku alespoň na 6 hodin.
  • Během mrazení zmrzlinu ještě jednou či dvakrát promíchejte.

Jahodovo-jogurtová zmrzlina

Foto: Sage

INGREDIENCE

  • 500 g jahod
  • 250 g bílého jogurtu
  • 100 ml smetany na šlehání
  • 1 lžíce medu

POSTUP:

  • Nejprve jahody rozmixujte. 
  • Pokud máte zmrzlinovač, pak rozmixované jahody promíchejte s ostatními surovinami a směs vložte do zmrzlinovače, kde nastavíte režim gelato a po čase vyndáte hotovou zmrzlinu.
  • Pokud nemáte zmrzlinovač, pak rozmixované jahody s ostatními surovinami pořádně vyšlehejte. 
  • Zmrzlinu dejte do uzavíratelné misky, ještě jednou promíchejte a vložte na 6 hodin do mrazáku, po dvou hodinách vždy promíchejte. 

Melounovo-jahodový sorbet

Foto: Bouquet

Melounovo-jahodový sorbet

INGREDIENCE

  • 400 g melounu bez semen a slupky
  • 100 g jahod
  • 1 limetka
  • 50 g třtinového cukru

POSTUP:

  • Meloun nakrájejte na menší kusy a vložte do mixéru. Přidejte omyté jahody, šťávu z limetky a doslaďte třtinovým cukrem. Rozmixujte.
  • Směs na sorbet přendejte do uzavíratelné nádoby, dejte do mrazáku a ideálně jej každou půlhodinu promíchejte, dokud nebude mít konzistenci zmrzliny.
  • Zmražený sorbet rozdělte do mističek, podávejte s čerstvým ovocem a lístky máty.

Může se vám hodit na Seznamu:

Související témata:

Související články

Laskominy, které potěší zejména děti

Jednou za čas při zvláštní příležitosti nějaká ta sladkost neuškodí. Tak proč ji dětem nedopřát? Navíc naše recepty zaručeně potěší i dospělé.

Veganské dobroty plné zdraví

Veganská kuchyně se šíří velikou rychlostí. Výživoví odborníci doporučují zařazovat bezmasé dny do téměř každého jídelníčku. V západních zemích je běžné, že...

Výběr článků

Načítám