Hlavní obsah

Látky v třešních pomáhají při léčbě cukrovky

Novinky, Korzo/P
MICHIGAN

Američtí vědci potvrdili, že třešně mohou být účinnou zbraní v boji s cukrovkou. Bobule totiž obsahují látky, které dokáží u diabetiků přirozeně snižovat obsah cukru v krvi.

Foto: Jiří Smutný

Plakát před výstavní galerií

Článek

V třešních a višních jsou obsaženy látky mající povahu barviv, které odborníci nazývají antokyany.

Právě tyto chemikálie při laboratorních testech na zvířecích buňkách slinivky břišní dokázaly zvyšovat produkci inzulínu o padesát procent. Hormon inzulín tělo produkuje proto, aby snižoval obsah cukru v krvi.

Účinek na oba typy

Skupina rostlinných barviv ze skupiny antokyanů je odpovědná za lákavé zbarvení celé řady ovoce, mezi nimi právě i třešní. Američtí odborníci tvrdí, že třešně mohou pomoci u obou typů cukrovky, na inzulínu závislé i na inzulínu nezávislé. Stav nemocných se po pravidelné konzumaci třešní výrazně zlepšuje.

Antokyany však mají i další pozitivní účinky. Působí jako antioxidanty, které vykazují celou řadu blahodárných účinků na lidské tělo. Chrání cévy a srdce před poškozením, ale také buňky lidského těla před rakovinným bujením.

Související témata:

Související články

Diabetici si mají měřit krevní cukr častěji

V České republice trpí cukrovkou 670 000 diabetiků. Je to závažné onemocnění, které člověka provází po celý život, je nevyléčitelné a pro mnohé z nich...

Jak si jídlem nezhoršit cukrovku

Cukrovka dosáhla spolu s obezitou rozměrů celosvětové epidemie. ČR patří k nejpostiženějším zemím. Přesto se většina diabetiků v ČR nevyzná v otázce sacharidů...

Výběr článků

Načítám