Hlavní obsah

Laskominy, které potěší zejména děti

Právo, Gabriela Rossi, Vendula Presserová

Jednou za čas při zvláštní příležitosti nějaká ta sladkost neuškodí. Tak proč ji dětem nedopřát? Navíc naše recepty zaručeně potěší i dospělé.

Foto: Profimedia.cz

Sladké pokrmy, které udělají radost nejen dětem.

Článek

Barevné koblížky

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

Na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí Dr. Oetker
  • špetka soli
  • 70 g cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 200 ml vlažného mléka
  • 1 žloutek
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu

Na polevu

  • 2 balíčky světlé polevy
  • gelová potravinářská barva červená
  • gelová potravinářská barva žlutá
  • pestré zdobení

POSTUP:

  • Smíchejte mouku s droždím, solí, cukrem a citronovou kůrou a promíchejte.
  • Přidejte mléko, žloutek, máslo a rum a ručně vypracujte dohladka.
  • Těsto zaprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut.
  • Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na plát vysoký asi 2 cm a pomocí skleničky z něj vykrájejte kolečka.
  • Ta opět přikryjte a nechte ještě 15 minut kynout.
  • Ideálně ve fritéze (lze i v pánvi) osmažte vykynuté koblížky rovnoměrně z obou stran do zlatova.
  • Nechte okapat na mřížce či papírovém ubrousku.
  • Na polevu: Podle návodu rozpusťte polevu, nalijte ji zvlášť do misek a obarvěte každou misku jinou barvou.
  • Do tekuté polevy namáčejte koblížky a ihned poté je posypte zdobením a nechte ztuhnout.

Jahodoví šneci

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

Na korpus

  • 4 vejce (oddělte žloutky od bílků)
  • 2 lžíce vody (na těsto)
  • 100 g moučkového cukru + na posypání
  • 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker
  • 130 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa

Na náplň

  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 150 g jahod
  • 2 lžičky želatiny na ztužení krémů
  • 25 ml vody
  • 400 ml smetany ke šlehání

Na zdobení

  • 5–6 plátků kandovaného ananasu
  • 3 kostičky tmavé čokolády

POSTUP:

  • Vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi vody do pěny. Přidejte moučkový cukr s jedním balíčkem vanilkového cukru a opět šlehejte do pěny.
  • Zasypejte moukou a kakaem a vyšlehejte dohladka. Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte stěrkou a v předehřáté troubě pečte na 180 °C 9–11 minut.
  • Když těsto vyndáte, okamžitě ho posypejte moučkovým cukrem a vyklopte pocukrovanou stranou na čistou utěrku. I s utěrkou ho po delší straně srolujte do rolády a nechte vychladnout.
  • Připravte si náplň. Krátce rozmixujte jahody s druhým vanilkovým cukrem. Namočte želatinu do vody. Až nabobtná, zahřejte ji ve vodní lázni, ale nevařte! Teplou ji přimíchejte k jahodám.
  • Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní opatrně jahodovou hmotu. Náplň pak nechte za občasného míchání ztuhnout v lednici.
  • Následně se pusťte do vytváření šneků. Do sáčku se zdobicí tubičkou odeberte asi 3 lžíce jahodové náplně. Opatrně rozmotejte roládu a odstraňte utěrku. Zbytek náplně natřete na celou plochu rozloženého těsta, roládu opět srolujte, ale nechte si asi 5 cm dlouhý nedotočený kousek. Na tuto část nastříkejte zdobicím sáčkem vedle sebe těla a hlavy šneků (na konci silnější proužky).
  • Z kandovaného ananasu nakrájejte tenké proužky a namočte jim konce v rozehřáté čokoládě. Takto připravená tykadla zapíchněte vždy po dvou do jednoho šneka. Roládu nechte v lednici tuhnout alespoň po dobu 3 hodin a následně krájejte po šnecích.

Vanilkový pohár s cookies a malinami

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 500 ml mléka
  • 4 lžíce třtinového karamelového cukru
  • 100 g tvarohu
  • 450 g malin
  • 200 g čokoládových cookies
  • 1 vanilkový cukr
  • lístky máty nebo meduňky

POSTUP: 

  • Uvařte pudink s mlékem a třtinovým cukrem dle návodu na obalu a nechte zchladnout.
  • Do pudinku důkladně zamíchejte tvaroh a vyšlehejte dohladka.
  • V jiné míse si rozmačkejte 400 g malin s vanilkovým cukrem a zbytkem třtinového.
  • Na dno pohárů rozdělte 150 g rozdrobených cookies, pokryjte malinami, a nakonec zalijte krémem z pudinku a tvarohu.
  • Poháry uložte asi na hodinu do lednice, vychladlé servírujte dozdobené zbytkem malin a cookies s mátou nebo meduňkou navrch.

Zmrzlinový koláč

Foto: archiv firem

INGREDIENCE

Na korpus

  • 100 g vlašských ořechů
  • 150 g sušených švestek

Na 1. náplň

  • 150 ml mléka
  • 1 balíček vanilkové zmrzliny v prášku
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 100 g zakysané smetany

Na 2. náplň

  • 150 ml mléka
  • 1 balíček čokoládové zmrzliny v prášku
  • 1 lžička prosátého holandského kakaa
  • 100 g zakysané smetany

Na zdobení

  • 1 balení tmavé polevy

POSTUP:

  • Na korpus koláče rozmixujte v míse ořechy se švestkami na pastovitou hmotu. Tu pak naneste na dno dortové formy a rukama řádně přitlačte.
  • Na náplň číslo jedna vyšlehejte mléko s vanilkovou zmrzlinou dle návodu na obalu. Přidejte pastu a zakysanou smetanu a ještě krátce šlehejte. Náplň pak naneste do formy na korpus a uhlaďte.
  • Druhou náplň připravte velmi podobně. V míse vyšlehejte mléko s čokoládovou zmrzlinou opět dle návodu na obale. Přidejte kakao a zakysanou smetanu a znovu krátce vyšlehejte. Hmotu naneste na první náplň na korpusu a opět uhlaďte.
  • Takto naplněnou dortovou formu uložte alespoň na tři hodiny do lednice.
  • Po vychlazení vyjměte dort z formy a ozdobte dle libosti. Například hoblinkami z tmavé polevy nebo čokolády.
Související témata:

Související články

Čtyři recepty z masa mladých volků

Úžasné hovězí na Den volů. Takto vtipně nazvali v restauraci hotelu Skanzen v Modré speciální menu připravené z vynikajícího hovězího. Šéfkuchař Stanislav...

Čtyři nejproslulejší recepty z Francie

Zveme vás do překrásného prostředí hotelu Chateau Kotěra v Ratboři u Kolína. Obklopeni skvělou architekturou světoznámého architekta Jana Kotěry si pochutnáte...

Výběr článků

Načítám