Článek
Barevné koblížky
INGREDIENCE
Na těsto
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí Dr. Oetker
- špetka soli
- 70 g cukru
- 1 lžička citronové kůry
- 200 ml vlažného mléka
- 1 žloutek
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
Na polevu
- 2 balíčky světlé polevy
- gelová potravinářská barva červená
- gelová potravinářská barva žlutá
- pestré zdobení
POSTUP:
- Smíchejte mouku s droždím, solí, cukrem a citronovou kůrou a promíchejte.
- Přidejte mléko, žloutek, máslo a rum a ručně vypracujte dohladka.
- Těsto zaprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte vykynout na teplém místě asi 30 minut.
- Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené pracovní ploše na plát vysoký asi 2 cm a pomocí skleničky z něj vykrájejte kolečka.
- Ta opět přikryjte a nechte ještě 15 minut kynout.
- Ideálně ve fritéze (lze i v pánvi) osmažte vykynuté koblížky rovnoměrně z obou stran do zlatova.
- Nechte okapat na mřížce či papírovém ubrousku.
- Na polevu: Podle návodu rozpusťte polevu, nalijte ji zvlášť do misek a obarvěte každou misku jinou barvou.
- Do tekuté polevy namáčejte koblížky a ihned poté je posypte zdobením a nechte ztuhnout.
Jahodoví šneci
INGREDIENCE
Na korpus
- 4 vejce (oddělte žloutky od bílků)
- 2 lžíce vody (na těsto)
- 100 g moučkového cukru + na posypání
- 1 balíček vanilkového cukru Dr. Oetker
- 130 g polohrubé mouky
- 1 lžíce kakaa
Na náplň
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g jahod
- 2 lžičky želatiny na ztužení krémů
- 25 ml vody
- 400 ml smetany ke šlehání
Na zdobení
- 5–6 plátků kandovaného ananasu
- 3 kostičky tmavé čokolády
POSTUP:
- Vyšlehejte žloutky se dvěma lžícemi vody do pěny. Přidejte moučkový cukr s jedním balíčkem vanilkového cukru a opět šlehejte do pěny.
- Zasypejte moukou a kakaem a vyšlehejte dohladka. Nakonec vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků. Těsto vylijte na plech vyložený pečicím papírem, uhlaďte stěrkou a v předehřáté troubě pečte na 180 °C 9–11 minut.
- Když těsto vyndáte, okamžitě ho posypejte moučkovým cukrem a vyklopte pocukrovanou stranou na čistou utěrku. I s utěrkou ho po delší straně srolujte do rolády a nechte vychladnout.
- Připravte si náplň. Krátce rozmixujte jahody s druhým vanilkovým cukrem. Namočte želatinu do vody. Až nabobtná, zahřejte ji ve vodní lázni, ale nevařte! Teplou ji přimíchejte k jahodám.
- Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do ní opatrně jahodovou hmotu. Náplň pak nechte za občasného míchání ztuhnout v lednici.
- Následně se pusťte do vytváření šneků. Do sáčku se zdobicí tubičkou odeberte asi 3 lžíce jahodové náplně. Opatrně rozmotejte roládu a odstraňte utěrku. Zbytek náplně natřete na celou plochu rozloženého těsta, roládu opět srolujte, ale nechte si asi 5 cm dlouhý nedotočený kousek. Na tuto část nastříkejte zdobicím sáčkem vedle sebe těla a hlavy šneků (na konci silnější proužky).
- Z kandovaného ananasu nakrájejte tenké proužky a namočte jim konce v rozehřáté čokoládě. Takto připravená tykadla zapíchněte vždy po dvou do jednoho šneka. Roládu nechte v lednici tuhnout alespoň po dobu 3 hodin a následně krájejte po šnecích.
Vanilkový pohár s cookies a malinami
INGREDIENCE
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 500 ml mléka
- 4 lžíce třtinového karamelového cukru
- 100 g tvarohu
- 450 g malin
- 200 g čokoládových cookies
- 1 vanilkový cukr
- lístky máty nebo meduňky
POSTUP:
- Uvařte pudink s mlékem a třtinovým cukrem dle návodu na obalu a nechte zchladnout.
- Do pudinku důkladně zamíchejte tvaroh a vyšlehejte dohladka.
- V jiné míse si rozmačkejte 400 g malin s vanilkovým cukrem a zbytkem třtinového.
- Na dno pohárů rozdělte 150 g rozdrobených cookies, pokryjte malinami, a nakonec zalijte krémem z pudinku a tvarohu.
- Poháry uložte asi na hodinu do lednice, vychladlé servírujte dozdobené zbytkem malin a cookies s mátou nebo meduňkou navrch.
Zmrzlinový koláč
INGREDIENCE
Na korpus
- 100 g vlašských ořechů
- 150 g sušených švestek
Na 1. náplň
- 150 ml mléka
- 1 balíček vanilkové zmrzliny v prášku
- 1 lžička vanilkové pasty
- 100 g zakysané smetany
Na 2. náplň
- 150 ml mléka
- 1 balíček čokoládové zmrzliny v prášku
- 1 lžička prosátého holandského kakaa
- 100 g zakysané smetany
Na zdobení
- 1 balení tmavé polevy
POSTUP:
- Na korpus koláče rozmixujte v míse ořechy se švestkami na pastovitou hmotu. Tu pak naneste na dno dortové formy a rukama řádně přitlačte.
- Na náplň číslo jedna vyšlehejte mléko s vanilkovou zmrzlinou dle návodu na obalu. Přidejte pastu a zakysanou smetanu a ještě krátce šlehejte. Náplň pak naneste do formy na korpus a uhlaďte.
- Druhou náplň připravte velmi podobně. V míse vyšlehejte mléko s čokoládovou zmrzlinou opět dle návodu na obale. Přidejte kakao a zakysanou smetanu a znovu krátce vyšlehejte. Hmotu naneste na první náplň na korpusu a opět uhlaďte.
- Takto naplněnou dortovou formu uložte alespoň na tři hodiny do lednice.
- Po vychlazení vyjměte dort z formy a ozdobte dle libosti. Například hoblinkami z tmavé polevy nebo čokolády.