Hlavní obsah

Kyselé složky škodí zubům víc než sladké

DÜSSELDORF

Největším nepřítelem dětských zubů nejsou paradoxně sladkosti v podobě například obávané čokolády, ale právě naopak kyselé bonbóny. Zkonstatovali to němečtí stomatologové.

Foto: Jan Kaše

Kostel Všech svatých v Plzni

Článek

Kyselina citrónová a další přísady, které bonbónům a také limonádám dodávají nezaměnitelnou chuť, totiž působí na mléčný chrup daleko zhoubněji než cukr.

"Čištění zubů jejich destruktivní účinek ještě zvyšuje, protože pohyby kartáčku jsou škodlivé substance vtlačovány rozrušenou sklovinou přímo do zubní dřeně," upozornili stomatologové.

Autoři studie doporučují po konzumaci těchto pochutin vypláchnout ústa čistou vodou nebo ještě lépe mlékem. To totiž obsahuje řadu blahodárně působících minerálů.

Související témata:

Související články

Zářivý úsměv vyžaduje bělení zubů

Krásným bílým zubům prospívá pravidelná hygiena a v poslední době rovněž bělení zubů. Dosud se tento úkon prováděl zejména u odborníka, nyní je však na trhu...

Mládež zanedbává péči o zuby

Většina padesátiletých osob za špatný stav svého chrupu obviňuje sladkosti, které bezhlavě konzumovala v dětství. Lidé jen neradi připouštějí, že svou roli...

Vědci: paměť ohrožují vytržené zuby

S každým vytrženým zubem se prý snižuje kapacita paměti. Alespoň je o tom přesvědčen spoluautor čerstvé švédské studie, profesor Jan Bergdahl z Umea...

Výběr článků

Načítám