Hlavní obsah

Košťálová zelenina chrání močový měchýř před rakovinou

Novinky, Famous
BOSTON

Lidé s rodinnou historií rakoviny močového měchýře by měli konzumovat hodně košťálové zeleniny. Podle expertů z Bostonu totiž brokolice, květák či ředkvičky mohou přispět k prevenci této choroby. Látky v nich obsažené působí blahodárně na tělo a chrání před nádorovým bujením především buňky močového měchýře.

Článek

Dobré účinky má podle vědců brokolice, květák, kapusta, tuřín, růžičková kapusta, zelí, ředkvičky, řeřicha a další brukvovité zeleniny. Tyto rostliny obsahují látky isothiocyanáty, které působí právě proti enzymům vedoucím ke vzniku nádorových buněk.

"Doporučujeme lidem, v jejichž rodině byla rakovina močového měchýře, konzumovat hodně brukvovité zeleniny. Například ředkvičky do vajíček či salátu, brokolicové a květákové polévky, dušené zelí," tvrdí doktor Alan Kristal z Centra pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona.

Související témata:

Související články

Alarmující zpráva: jíme málo vlákniny

Jíme stále více průmyslově zpracované stravy a naše stravování bývá často nevyvážené. Proto se daleko častěji stává, že málo konzumujeme některou z důležitých...

Výběr článků

Načítám