Článek
Rozmarýn lékařský
Patří ke koření, které prokrvuje organismus, tedy zahřívá podobně jako zázvor. Pomáhá lepšímu trávení, vylučování žluči a působí proti nadýmání. Rozmarýn je silně močopudný a je vhodný pro lidi s nízkým tlakem.
Cizrnová polévka s rozmarýnem |
---|
Přibližně na třech lžících slunečnicového oleje zvolna opékáme slaninu spolu s celými větvičkami rozmarýnu tak dlouho, dokud slanina nepustí všechnu šťávu. Pak slaninu vyjmeme a na výpek s rozmarýnem vložíme nabobtnalou cizrnu. Vše zalijeme horkým zeleninovým vývarem do výše cizrny a zvolna dusíme doměkka. Během vaření podléváme tak, aby se tekutina v konečné fázi téměř odpařila a cizrna byla zcela měkká. Několik kuliček si odložíme stranou na ozdobu a zbývající rozmixujeme do hladkého krému. Pyré podle chuti dosolíme a opepříme, popřípadě zředíme vývarem. Místo rozmarýnu můžeme vyzkoušet i estragon nebo saturejku. |
Kari
Je směs různých druhů koření, nejčastěji obsahuje kurkumu, kardamom, chilli, pepř a zázvor. O zdravotních účincích této tradiční směsi bychom mohli psát dlouho – podporuje imunitní systém, detoxikuje organismus, má antiseptické, antibiotické a antidepresivní účinky, odbourává stres. Normalizuje hladinu cukru v krvi a proti cukrovce prý působí i preventivně.
Podporuje trávení, spalování tuků, odstraňuje plynatost. Pravidelné používání kari je dobrou prevencí proti vzniku osteoporózy, protože podporuje tvorbu kostní a kloubní hmoty. Směs koření kari také údajně eliminuje migrény, zajišťuje pružné a čisté cévy a zlepšuje srdeční činnost.
Kardamom, který je součástí kari koření, se u nás poměrně málo používá, a to je škoda, protože snižuje překyselení organismu. Proto se někdy kardamom na špičku nože přidává do kávy, protože sníží její kyselost a zároveň jí dodá pikantnější chuť.
Dýňová polévka s kari |
---|
Základ dýňové polévky připravíme jednoduše. Omyjeme dýni, rozřízneme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky. Vhodná je dýně hokaido, která se nemusí loupat, tím zkrátíme čas přípravy. Nakrájenou dýni lehce orestujeme na másle, přidáme sůl a kari, které by se mělo osmahnout. Jakmile kari nabírá tmavší barvu, vše podlijeme dvěma deci masového nebo zeleninového vývaru a na mírném ohni vaříme až do změknutí. Pak vše ponorným mixérem rozmixujeme. Dýně by se měla celou dobu až do změknutí dusit, neměla by plavat ve vodě. |
Muškátový oříšek
Je něco jiného než muškátový květ, často se to zaměňuje. Zajímavostí je, že v pravém slova smyslu se nejedná ani o květ (je to usušený míšek semene), ani o oříšek (je to semeno stromu) – obojí je ze stromu muškátovníku vonného (Myristica fragrans).
Muškátové oříšky velikosti 3–4 cm se získávají ze spadlých a naprosto vysušených plodů, jádra v nich musejí chrastit. Do jídla se používají pro zlepšení trávení a pro podporu chuti k jídlu.
Koření příznivě působí na chronické bronchitidy, revmatismus, dnu – léčí i redukuje bolest. Pozor! Není vhodné ho používat současně s alkoholem, protože jeho účinky zesiluje. Muškátovému oříšku se přisuzuje i vliv na potenci mužů, prý prohlubuje procítění orgasmu a látky v něm obsažené dodávají obojímu pohlaví víc vnitřní jistoty. Je protikřečový, tlumí bolest a zlepšuje spánek, a tím podporuje soustředěnost za bdělého stavu.
Mrkvová polévka s muškátovým oříškem |
---|
Potřebujeme přibližně půl kila mrkve oloupané a nakrájené na kolečka a dvě střední brambory nakrájené na kostičky. Vše krátce podusíme na oleji, osolíme, opepříme a zalijeme masovým nebo zeleninovým vývarem. Vaříme do změknutí. Vyjmeme pár koleček mrkve na ozdobu a potom vše ostatní rozmixujeme. Pyré naředíme podle chuti a přidáme trochu muškátového oříšku (na špičku nože) a ještě asi pět minut povaříme. Lepší je používat celý muškátový oříšek a nastrouhat ho, má potom mnohem větší intenzitu vůně. Polévka se dá nakonec zjemnit smetanou. |
Zázvor
Je velmi vhodné koření pro zimní období. Říká se o něm, že spolehlivě nahradí lékaře. Výhodný je zejména proto, že zahřívá organismus. Využívá se jako prevence proti viróze a chřipce, má silné protizánětlivé účinky.
V nejrůznějších podobách zázvor pozitivně působí i na trávicí trakt, potlačuje pálení žáhy a nadýmání. Užívá se také proti nevolnosti, dokonce účinkuje proti kinetóze (nemoc z pohybu). Pomáhá při redukci váhy, pokud si nastrouháte čerstvý zázvor a zalijete ho horkou vodou, máte vynikající, i když pořádně pálivý prostředek proti rýmě.
Cuketová polévka se zázvorem |
---|
Potřebujeme středně velkou cuketu, kořenovou zeleninu podle chuti a přibližně dva centimetry zázvoru. V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, kořenovou zeleninu a brambory. Pak přidáme cukety nakrájené na kousky, zalijeme horkou vodou, podle chuti osolíme a opepříme a přidáme nastrouhaný zázvor, vaříme do změknutí zeleniny. Necháme trochu zchladnout a vše rozmixujeme. Do hotové polévky přidáme pro zjemnění smetanu a společně prohřejeme. |
Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
Polévková koření
Saturejka – zlepšuje zažívání, hlavně odbourává tuky v přijímané potravě.
Chilli – obsahuje kapsaicin, který reguluje množství inzulínu v těle, detoxikuje střeva a přispívá ke snížení hmotnosti.
Kmín – vhodné koření proti nadýmání, provoní dech.
Kopr – zklidňuje zažívací potíže a nadýmání, je močopudný a podporuje tvorbu mléka u kojících matek.
Hřebíček – protizánětlivý, antibiotický, zlepšuje trávení.
Šalvěj – povzbuzuje jaterní činnost, je antibakteriální, protizánětlivá.
Koriandr – dělá pokrmy stravitelnějšími, často bývá součástí kari.
Máta peprná – klasika při trávení, zvyšuje produkci žaludečních šťáv, uvolňuje nadbytečné hleny na sliznicích a zmírňuje projevy nadýmání.
Tulsi, bazalka posvátná – je protizánětlivá, zrychluje metabolismus.
Tymián – zlepšuje trávení, pomáhá při nachlazení.