Článek
„Lidé, kteří pijí týdně dvě a více sklenic tohoto nápoje jsou ohroženi rakovinou slinivky dvakrát více než ti, kteří podobné nápoje nekonzumují vůbec,“ tvrdí autor studie doktor Noel T. Mueller z Georgetown University.
Výrobci slazených perlivých nápojů tuto studii ale tvrdě napadli a prohlašují, že existují jiné výzkumy, které prokázaly nezávadnost.
Ovšem američtí lékaři tvrdí, že výskyt rakoviny slinivky v poslední době roste stejně jako roste konzumace slazených perlivých nápojů.
Muellerova studie se opírá o čtrnáct let sledování více než 60 tisíc osob obou pohlaví, u nichž byly po celou dobu monitorovány stravovací návyky a rozvoj onemocnění. Zatímco u konzumace slazených perlivých nápojů (často neobsahujících vůbec žádné přírodní ovocné šťávy) byl vztah s rakovinou slinivky potvrzen, u konzumace přírodních ovocných džusů nikoli.
Podle Muellera ale zřejmě vadí nejvíce příliš vysoký obsah cukru v těchto nápojích, který zvyšuje sekreci inzulínu do těla. Ale nápoje s umělými sladidly nelze konzumovat pravidelně vůbec, protože umělá sladidla zase poškozují organismus jinak.