Článek
Kakaové boby, ze kterých je vyráběna pravá čokoláda, patří právem mezi tzv. superfoods, neboli superpotraviny. Podle vědeckých studií stále přibývá důkazů, že kakao lidskému zdraví prospívá. Což má samozřejmě vliv i na jeho spotřebu, a to bez ohledu na to, zdali zdražuje, nebo naopak. Pro mnoho lidí je totiž hříšným potěšením.
Velmi vítanou zprávou je tedy informace, že pravidelná konzumace kakaa a extra hořké čokolády výrazně zlepšuje funkce mozku.
Antioxidanty zlepšují mozkové funkce
Antioxidanty obsažené v kakau totiž brzdí neurodegenerativní změny v mozku a zpomalují stárnutí nervové soustavy člověka. Jinými slovy brzdí nástup demence a zlepšují mozkové procesy.
„Častější konzumace čokolády souvisí s lepšími výsledky v testech vizuálně-prostorové paměti a organizace, pracovní paměti, skenování a pozornosti, abstraktního uvažování a zkoumání momentálního stavu,“ tvrdí vědci z New Yorku.
Pozor na druh čokolády
Blahodárné účinky na zdraví mozku, ale také srdce a cév mají pouze a jen již zmíněné antioxidanty, které obsahuje surové kakao. Přidáním cukru, mléka a dalších přísad se účinky snižují, neboť tyto ingredience nejsou zdraví příliš prospěšné.
Proto je ideální pro maximální zdravotní účinek konzumovat hořké kakao či hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaového prášku.
Konzumace mléčné a bílé čokolády může mít na zdraví spíše negativní vliv. Jde totiž o směs nasycených tuků a cukru.