Hlavní obsah

Konjak a zázračné těstoviny z něj, včetně receptů

Vendula Presserová, Právo, Vendula Presserová

Máte hlad? Honí vás mlsná? Stýská se vám po přílohách? Tak rádi byste si dali třeba pořádnou porci těstovin, jenomže musíte počítat kalorie... Existuje potravina, která vám dodržování redukčního jídelníčku velmi usnadní: rostlinné (konjakové) nudle.

Foto: Profimedia.cz

Jde o tradiční asijskou potravinu, která se používá už po staletí zejména v Japonsku, kde je známá jako Konnyaku.

Článek

Pokud rostlinné nudle zkombinujete s potravinami, které příliš nezvýší energetickou hodnotu výsledného jídla, můžete se najíst dosyta, s chutí a váha stejně půjde dolů.

Konečně zázračné jídlo

Dovolte mi na úvod osobní poznámku, na vysvětlenou, proč nedám na konjak dopustit: tato příloha mi velmi pomohla při hubnutí (20 kg za tři měsíce).

Konjak, Amorphophallus konjac, je u nás spíš známý jako zmijovec, pokojová rostlina s nádherným, ale nechutně páchnoucím květem. Tato vlastnost patrně přisoudila Amorphophallu i další názvy: ďáblův jazyk, voodoo lilie, hadí palma.

Mnohem důležitější úlohu než zdobit interiéry má však v gastronomii. Jde totiž o tradiční asijskou potravinu, která se používá už po staletí zejména v Japonsku, kde je známá jako Konnyaku.

Na co si dát pozor při stravování v rámci dietního plánu

Zdraví

Konjak byl objeven před více než půlkou tisíciletí, ale k jeho většímu rozšíření došlo až později. Dlouho byl totiž velmi vzácný a drahý a řadil se mezi nedostupné delikatesy, které si mohla dopřávat pouze japonská královská rodina.

Pozitivní účinky konjaku na lidské zdraví objevili Číňané a zařadili jej do kategorie léčivé potraviny. Přibližně před 100 lety se začal pěstovat ve velkém a stal se dostupnějším.

Dnes se řadí mezi oblíbené potraviny nejen v Asii. Jedním z důvodů, proč to tak dlouho trvalo, je velká náročnost této rostliny na podmínky, v nichž roste. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách, v lokalitách mimo civilizaci a díky tomu není nijak toxikována cizorodými látkami.

Báječná hlíza

Pro potravinářský průmysl se využívá hlíza, ze které se vyrábí konjaková mouka. Ta se používá k výrobě konjakových potravin - nejčastěji nudlí a jiných obdob těstovin včetně špaget či lasagní. Oblíbená je také konjaková rýže. Ve světě se setkáváme s japonským názvem konnyaku. Nudle vyrobené z konnyaku jsou známé také jako shirataki.

Cennou složkou konjakové mouky je především vláknina glukomannan, která významně snižuje pocit hladu a díky tomu má skvělé účinky při redukci hmotnosti. Jde o zcela bezlepkovou potravinu bezpečnou pro celiaky a vhodnou pro celou populaci včetně vegetariánů a veganů.

Má i mimořádné očišťující schopnosti. Váže tuk ve střevech a zabraňuje jeho vstřebávání do těla. Dodává tělu vápník, a protože jde o zásadité jídlo, brání překyselení organismu. Vyvolává v trávicím traktu chemickou odezvu, která vede ke snížení hladiny LDL cholesterolu a optimalizaci hladiny cukru.

Inspirace na odlehčený jídelníček pro lidi, kteří chtějí zredukovat váhu

Zdraví

To stále ještě není vše: konjak údajně také snižuje krevní tlak. Na druhé straně je extrémně obtížně stravitelný, dlouho leží v žaludku a střevy jen prochází, což někomu může způsobit potíže, a ani zdraví lidé by to neměli přehánět s množstvím, ne více než jedno jídlo denně.

V tradiční čínské medicíně se želé z konjaku používá k léčbě nádorů, astmatu, kožních chorob a dýchacích onemocnění. Z této rostliny se vyrábí také houba pro kosmetické účely s příznivými účinky na pleť.

Vraťme se ale ke konjakovým nudlím, ještě nepadlo konkrétní číslo udávající energetickou hodnotu. Můžeme je považovat za rekordmana: je to pouhých 50 kJ ve 100 gramech.

Jídlo s konjakem

  • Konjakovou pastu i rýži můžete jíst teplou i studenou. Nemá prakticky žádnou chuť, proto si můžete libovolně vyhrát s dochucením.
  • Lze ji použít jako plnohodnotnou přílohu k tradičním jídlům, jako je například rajská omáčka, dušená roštěná, pečené kuře či asijské masové a zeleninové směsi.
  • Anebo ji využít jako základ jídla a dochutit nebo doplnit tak, aby energetická hodnota naskočila jen minimálně.

Konjakovou pastu i rýži můžete jíst teplou i studenou. S čím ji podávat?

  • s tuňákem a cibulí
  • s orestovanými kuřecími prsy a zeleninou; jednou dochuťte na asijský způsob kari pastou, jindy na středomořský tymiánem a rozmarýnem, přidejte rajče a papriku
  • s ovocem nebo jogurtem navíc
  • se špenátem, vejcem natvrdo, česnekem
  • s listovými saláty a dresinkem
  • s nastrouhanou mrkví a jablkem
  • se steakem a grilovanou zeleninou
  • s červenou řepou, kozím sýrem a balzamikem
  • s lososem (uzeným nebo grilovaným), koprem a lžící holandské omáčky nebo majonézy
  • s kaparami, olivami a krůtím masem
  • se syrovým lososem, citronem, šalotkou a koprem (tatarák)
  • s chia semínky a medem
  • s ořechy a javorovým sirupem
  • s dušenými houbami
  • s nastrouhaným sýrem (lze zapéct, přidat vajíčko)
  • s brokolicí a krevetami

Zázračné konjakové těstoviny

Bojujete s novoročním předsevzetím zhubnout? Vyzkoušejte konjak. Rostlinu, z níž se vyrábějí špagety i rýže, po kterých se opravdu vůbec netloustne.

Dnes nečekejte michelinskou exhibici, ale účelové vaření pro redukční dietu, jehož výsledkem jsou velmi chutná, nízkokalorická jídla.

Chilli con carne

Foto: Profimedia.cz

INGREDIENCE

  • 800 g krůtího mletého masa
  • lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • 1 konzerva Bonduelle Mexicana nebo Texas
  • 2 chilli papričky, hrst nati koriandru
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • 4 porce nízkokalorické konjakové rýže v nálevu Slim Pasta

POSTUP:

  • Na rozehřátém oleji orestujte polovinu na kostičky nakrájené cibule.
  • Zatímco se cibule pomalu restuje, rozmíchejte mleté krůtí maso s hrnkem vody (nebude hrudkovatět).
  • Když cibule zezlátne, přimíchejte k ní papriku a hned po ní rajský protlak. Promíchejte a přidejte maso, jednu nakrájenou feferonku a zbytek cibule.
  • Osolte a opepřete, podlijte tak, aby maso bylo ponořené v tekutině, ale příliš neplavalo.
  • Pod pokličkou pomalu duste, po půl hodině přidejte Bonduelle Mexicanu nebo Texas (fazole s kukuřicí).
  • Je-li třeba, průběžně podlévejte horkou vodou.
  • Zhruba po hodině by mělo maso být zcela měkké a tekutina z velké části vydušená.
  • To je čas na závěrečné dochucení česnekem, nasekaným koriandrem a na talíři i druhou chilli papričkou.
  • Nízkokalorickou rýži několikrát propláchněte, sceďte a ohřejte na pánvi nebo v mikrovlnce.

Salát z pečené zeleniny s nízkokalorickou konjakovou rýží

Foto: archiv firmy

INGREDIENCE

  • 2 balení konjakové rýže v nálevu
  • 8 menších mrkví
  • 1 střední cuketa
  • 1 střední červená řepa
  • 4 barevné papriky
  • 2 červené cibule
  • olivový nebo dýňový olej
  • sůl
  • balzamikový krém nebo jiný dresink

POSTUP:

  • Zeleninu omyjte, očistěte.
  • Řepu si předvařte (ve slupce), pak ji zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte.
  • Rozehřejte troubu na 170 °C.
  • Zeleninu nakrájejte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte ji olejem, lehce osolte.
  • Plech vložte do trouby rozehřáté na 170 až 180 °C a zeleninu pečte přibližně 30 minut, na barvu.
  • Konjakovou rýži několikrát propláchněte, sceďte a přimíchejte do salátu.
  • Dochuťte balzamikem.

Minestrone

Foto: Profimedia.cz

Hustá zeleninová polévka Minestrone patří do zlatého fondu italské kuchyně. Má řadu verzí, mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, fazole, cibule, řapíkatý celer a mrkev.

INGREDIENCE

  • 2 balení konjakových nudlí
  • 200 g bílých fazolí v nálevu
  • 1 velká cibule
  • 4 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 6 středně velkých vyzrálých rajčat
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 1 střední cuketa
  • 100 ml olivového oleje
  • sůl a pepř

POSTUP: 

  • Na rozehřátém oleji zvolna restujte přibližně 10 minut nakrájenou cibuli a mrkev.
  • Když začne chytat barvu, přidejte tenké plátky česneku, spařená a oloupaná rajčata, plechovku drcených rajčat a fazole bez nálevu.
  • Směs podlijte vodou, osolte, opepřete a vařte dalších 10 minut.
  • Mezitím dvakrát propláchněte konjakové těstoviny pod studenou vodou.
  • Přidejte je do polévky spolu s nakrájenou cuketou a nechte prohřát.
  • Ještě před přidáním těstovin můžete část polévky rozmixovat.

Detox smoothie

Foto: archív firmy

INGREDIENCE

  • 2 balení nudlí bez nálevu
  • 1 l kokosové vody
  • 1/4 hlávky listového salátu
  • 2 balení čerstvého baby špenátu
  • hrst máty
  • hrst petrželky
  • 1 větší salátová okurka
  • 10 stonků řapíkatého celeru
  • 1 brokolice
  • špalíček čerstvého oloupaného zázvoru
  • šťáva z jednoho citronu

POSTUP:

  • Všechno dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
  • Získáte dokonalou vitaminovou bombu, která přispěje k očistě těla a navíc zasytí.

Rýžová kaše s chia semínky

Foto: archiv firmy

INGREDIENCE

  • 2 balení konjakové rýže
  • 300 ml mléka
  • jahody (množství podle chuti) nebo jiné ovoce
  • čekankový sirup nebo erythritol na oslazení
  • šálek chia semínek

POSTUP:

  • Nejdříve si připravte rýži, slijte nálev a propláchněte ji v sítku pod studenou tekoucí vodou.
  • Do kastrůlku vlijte mléko a na mírném ohni jej ohřívejte, dokud se nezačne vařit.
  • Přidejte rýži, pečlivě promíchejte a velmi zvolna vařte do té doby, než rýže nasákne mlékem a kaše bude mít požadovanou konzistenci.
  • Sundejte kastrůlek z plotny a přimíchejte nadrobno nakrájené jahody a podle chuti čekankový sirup nebo oslaďte erythritolem.
  • Kaši naservírujte do misek, posypejte ji chia semínky a ozdobte jahodami.

Výběr článků

Načítám