Článek
Pokud rostlinné nudle zkombinujete s potravinami, které příliš nezvýší energetickou hodnotu výsledného jídla, můžete se najíst dosyta, s chutí a váha stejně půjde dolů.
Konečně zázračné jídlo
Dovolte mi na úvod osobní poznámku, na vysvětlenou, proč nedám na konjak dopustit: tato příloha mi velmi pomohla při hubnutí (20 kg za tři měsíce).
Konjak, Amorphophallus konjac, je u nás spíš známý jako zmijovec, pokojová rostlina s nádherným, ale nechutně páchnoucím květem. Tato vlastnost patrně přisoudila Amorphophallu i další názvy: ďáblův jazyk, voodoo lilie, hadí palma.
Mnohem důležitější úlohu než zdobit interiéry má však v gastronomii. Jde totiž o tradiční asijskou potravinu, která se používá už po staletí zejména v Japonsku, kde je známá jako Konnyaku.
Na co si dát pozor při stravování v rámci dietního plánu
Konjak byl objeven před více než půlkou tisíciletí, ale k jeho většímu rozšíření došlo až později. Dlouho byl totiž velmi vzácný a drahý a řadil se mezi nedostupné delikatesy, které si mohla dopřávat pouze japonská královská rodina.
Pozitivní účinky konjaku na lidské zdraví objevili Číňané a zařadili jej do kategorie léčivé potraviny. Přibližně před 100 lety se začal pěstovat ve velkém a stal se dostupnějším.
Dnes se řadí mezi oblíbené potraviny nejen v Asii. Jedním z důvodů, proč to tak dlouho trvalo, je velká náročnost této rostliny na podmínky, v nichž roste. Pěstuje se ve vyšších nadmořských výškách, v lokalitách mimo civilizaci a díky tomu není nijak toxikována cizorodými látkami.
Báječná hlíza
Pro potravinářský průmysl se využívá hlíza, ze které se vyrábí konjaková mouka. Ta se používá k výrobě konjakových potravin - nejčastěji nudlí a jiných obdob těstovin včetně špaget či lasagní. Oblíbená je také konjaková rýže. Ve světě se setkáváme s japonským názvem konnyaku. Nudle vyrobené z konnyaku jsou známé také jako shirataki.
Cennou složkou konjakové mouky je především vláknina glukomannan, která významně snižuje pocit hladu a díky tomu má skvělé účinky při redukci hmotnosti. Jde o zcela bezlepkovou potravinu bezpečnou pro celiaky a vhodnou pro celou populaci včetně vegetariánů a veganů.
Má i mimořádné očišťující schopnosti. Váže tuk ve střevech a zabraňuje jeho vstřebávání do těla. Dodává tělu vápník, a protože jde o zásadité jídlo, brání překyselení organismu. Vyvolává v trávicím traktu chemickou odezvu, která vede ke snížení hladiny LDL cholesterolu a optimalizaci hladiny cukru.
Inspirace na odlehčený jídelníček pro lidi, kteří chtějí zredukovat váhu
To stále ještě není vše: konjak údajně také snižuje krevní tlak. Na druhé straně je extrémně obtížně stravitelný, dlouho leží v žaludku a střevy jen prochází, což někomu může způsobit potíže, a ani zdraví lidé by to neměli přehánět s množstvím, ne více než jedno jídlo denně.
V tradiční čínské medicíně se želé z konjaku používá k léčbě nádorů, astmatu, kožních chorob a dýchacích onemocnění. Z této rostliny se vyrábí také houba pro kosmetické účely s příznivými účinky na pleť.
Vraťme se ale ke konjakovým nudlím, ještě nepadlo konkrétní číslo udávající energetickou hodnotu. Můžeme je považovat za rekordmana: je to pouhých 50 kJ ve 100 gramech.
Jídlo s konjakem
- Konjakovou pastu i rýži můžete jíst teplou i studenou. Nemá prakticky žádnou chuť, proto si můžete libovolně vyhrát s dochucením.
- Lze ji použít jako plnohodnotnou přílohu k tradičním jídlům, jako je například rajská omáčka, dušená roštěná, pečené kuře či asijské masové a zeleninové směsi.
- Anebo ji využít jako základ jídla a dochutit nebo doplnit tak, aby energetická hodnota naskočila jen minimálně.
Konjakovou pastu i rýži můžete jíst teplou i studenou. S čím ji podávat?
- s tuňákem a cibulí
- s orestovanými kuřecími prsy a zeleninou; jednou dochuťte na asijský způsob kari pastou, jindy na středomořský tymiánem a rozmarýnem, přidejte rajče a papriku
- s ovocem nebo jogurtem navíc
- se špenátem, vejcem natvrdo, česnekem
- s listovými saláty a dresinkem
- s nastrouhanou mrkví a jablkem
- se steakem a grilovanou zeleninou
- s červenou řepou, kozím sýrem a balzamikem
- s lososem (uzeným nebo grilovaným), koprem a lžící holandské omáčky nebo majonézy
- s kaparami, olivami a krůtím masem
- se syrovým lososem, citronem, šalotkou a koprem (tatarák)
- s chia semínky a medem
- s ořechy a javorovým sirupem
- s dušenými houbami
- s nastrouhaným sýrem (lze zapéct, přidat vajíčko)
- s brokolicí a krevetami
Zázračné konjakové těstoviny
Bojujete s novoročním předsevzetím zhubnout? Vyzkoušejte konjak. Rostlinu, z níž se vyrábějí špagety i rýže, po kterých se opravdu vůbec netloustne.
Dnes nečekejte michelinskou exhibici, ale účelové vaření pro redukční dietu, jehož výsledkem jsou velmi chutná, nízkokalorická jídla.
Chilli con carne
INGREDIENCE
- 800 g krůtího mletého masa
- lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 4 lžíce rajského protlaku
- 1 konzerva Bonduelle Mexicana nebo Texas
- 2 chilli papričky, hrst nati koriandru
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
- 4 porce nízkokalorické konjakové rýže v nálevu Slim Pasta
POSTUP:
- Na rozehřátém oleji orestujte polovinu na kostičky nakrájené cibule.
- Zatímco se cibule pomalu restuje, rozmíchejte mleté krůtí maso s hrnkem vody (nebude hrudkovatět).
- Když cibule zezlátne, přimíchejte k ní papriku a hned po ní rajský protlak. Promíchejte a přidejte maso, jednu nakrájenou feferonku a zbytek cibule.
- Osolte a opepřete, podlijte tak, aby maso bylo ponořené v tekutině, ale příliš neplavalo.
- Pod pokličkou pomalu duste, po půl hodině přidejte Bonduelle Mexicanu nebo Texas (fazole s kukuřicí).
- Je-li třeba, průběžně podlévejte horkou vodou.
- Zhruba po hodině by mělo maso být zcela měkké a tekutina z velké části vydušená.
- To je čas na závěrečné dochucení česnekem, nasekaným koriandrem a na talíři i druhou chilli papričkou.
- Nízkokalorickou rýži několikrát propláchněte, sceďte a ohřejte na pánvi nebo v mikrovlnce.
Salát z pečené zeleniny s nízkokalorickou konjakovou rýží
INGREDIENCE
- 2 balení konjakové rýže v nálevu
- 8 menších mrkví
- 1 střední cuketa
- 1 střední červená řepa
- 4 barevné papriky
- 2 červené cibule
- olivový nebo dýňový olej
- sůl
- balzamikový krém nebo jiný dresink
POSTUP:
- Zeleninu omyjte, očistěte.
- Řepu si předvařte (ve slupce), pak ji zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte.
- Rozehřejte troubu na 170 °C.
- Zeleninu nakrájejte a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte ji olejem, lehce osolte.
- Plech vložte do trouby rozehřáté na 170 až 180 °C a zeleninu pečte přibližně 30 minut, na barvu.
- Konjakovou rýži několikrát propláchněte, sceďte a přimíchejte do salátu.
- Dochuťte balzamikem.
Minestrone
Hustá zeleninová polévka Minestrone patří do zlatého fondu italské kuchyně. Má řadu verzí, mezi obvyklé ingredience patří především rajčata, fazole, cibule, řapíkatý celer a mrkev.
INGREDIENCE
- 2 balení konjakových nudlí
- 200 g bílých fazolí v nálevu
- 1 velká cibule
- 4 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 3 stroužky česneku
- 6 středně velkých vyzrálých rajčat
- 2 plechovky drcených rajčat
- 1 střední cuketa
- 100 ml olivového oleje
- sůl a pepř
POSTUP:
- Na rozehřátém oleji zvolna restujte přibližně 10 minut nakrájenou cibuli a mrkev.
- Když začne chytat barvu, přidejte tenké plátky česneku, spařená a oloupaná rajčata, plechovku drcených rajčat a fazole bez nálevu.
- Směs podlijte vodou, osolte, opepřete a vařte dalších 10 minut.
- Mezitím dvakrát propláchněte konjakové těstoviny pod studenou vodou.
- Přidejte je do polévky spolu s nakrájenou cuketou a nechte prohřát.
- Ještě před přidáním těstovin můžete část polévky rozmixovat.
Detox smoothie
INGREDIENCE
- 2 balení nudlí bez nálevu
- 1 l kokosové vody
- 1/4 hlávky listového salátu
- 2 balení čerstvého baby špenátu
- hrst máty
- hrst petrželky
- 1 větší salátová okurka
- 10 stonků řapíkatého celeru
- 1 brokolice
- špalíček čerstvého oloupaného zázvoru
- šťáva z jednoho citronu
POSTUP:
- Všechno dejte do mixéru a rozmixujte do hladka.
- Získáte dokonalou vitaminovou bombu, která přispěje k očistě těla a navíc zasytí.
Rýžová kaše s chia semínky
INGREDIENCE
- 2 balení konjakové rýže
- 300 ml mléka
- jahody (množství podle chuti) nebo jiné ovoce
- čekankový sirup nebo erythritol na oslazení
- šálek chia semínek
POSTUP:
- Nejdříve si připravte rýži, slijte nálev a propláchněte ji v sítku pod studenou tekoucí vodou.
- Do kastrůlku vlijte mléko a na mírném ohni jej ohřívejte, dokud se nezačne vařit.
- Přidejte rýži, pečlivě promíchejte a velmi zvolna vařte do té doby, než rýže nasákne mlékem a kaše bude mít požadovanou konzistenci.
- Sundejte kastrůlek z plotny a přimíchejte nadrobno nakrájené jahody a podle chuti čekankový sirup nebo oslaďte erythritolem.
- Kaši naservírujte do misek, posypejte ji chia semínky a ozdobte jahodami.