Článek
Kokosová roláda s jahodami a smetanou
INGREDIENCE:
Na těsto
- 6 bílků
- 120 g cukru krupice
- 45 g hladké mouky
- 45 g strouhaného kokosu
- 40 g cukru moučky
Na náplň
- 250 g smetany 33%
- 150 g kokosového jogurtu
- 150 g jahod
Na ozdobení
- sušené chrpy
- jahody či maliny
POSTUP:
- Z bílků za postupného přidávání krupicového cukru ušlehejte tuhý sníh.
- Lehce stěrkou vmíchejte směs mouky a kokosu.
- Těsto rozetřete na plech pokrytý papírem na pečení, pocukrujte moučkovým cukrem.
- Pečte ve vyhřáté troubě při 220 °C asi 6 minut.
- Nechte vystydnout a plát uložte na 2–3 hodiny do lednice, zvláční.
- Vyšlehejte smetanu do tuhé šlehačky a lehce vmíchejte jogurt.
- Z plátu sundejte papír a rovnoměrně rozetřete náplň.
- Posypte nakrájenými jahodami a roládu zatočte.
- Dozdobte sušenými plody a chrpou.
Pina colada panna cotta
INGREDIENCE
- 250 g šlehačky 33%
- 250 g kokosového mléka
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový lusk
- 9 g želatiny
- 45 g vody
- 100 g meruňkového džemu
- 50 g rumu
- 300 g na kousky nakrájeného ananasu
- kopr na ozdobení
POSTUP:
- Želatinu namočte do studené vody, počkejte, dokud se všechna tekutina nevstřebá.
- V hrnci přiveďte k varu vodu s kokosovým mlékem, cukrem a semínky vyškrábnutými z vanilkového lusku, vše nechte 5 minut lehce probublávat.
- Odstavte z plotýnky, přidejte želatinu a rozmíchejte ji.
- Hmotu rozdělte do skleniček, vychlaďte v lednici.
- Ananas nakrájejte na malé kostky a vařte 2 minuty s rumem a džemem.
- Ztuhlou panna cottu ozdobte vychladlým ananasem a koprem.
Citronový chlebíček s kokosem
INGREDIENCE:
Na těsto
- 270 g cukru krupice
- 180 g mléka
- 190 g strouhaného kokosu
- 4 vejce
- 150 g oleje
- 120 g polohr. mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1 prášek do pečiva
- 2 středně velké citrony, šťáva i kůra
Na krém
- 100 g másla
- 200 g cukru moučky
- 1 citron, kůra i šťáva
- 1 /2 citronového pudinkového prášku
Na ozdobení
- rozmarýn
- sušené růže
- citron
- plátky kokosu
POSTUP:
- Všechny ingredience na těsto vymíchejte metlou do hladké hmoty a nalijte je do vymazané a vysypané formy na chlebíček.
- Pečte zvolna při 160 °C asi 50 minut; zkuste špejlí.
- Korpus nechte vychladnout a vyklopte z formy.
- Všechny suroviny na krém ušlehejte do tuha, krém stěrkou naneste na vrch chlebíčku a ozdobte.
Vrstvený kokosovo-banánový dort s mučenkou
INGREDIENCE:
Na těsto
- 4 velké přezrálé banány
- 320 g hnědého cukru
- 3 vejce
- 200 g hl. mouky
- 120 g strouhaného kokosu
- 1 lžička skořice
- 1 lžička jedlé sody
- 1 prášek do pečiva
- 150 g kokosového jogurtu
Na krém
- 400 g tvarohu v kostce
- 150 g cukru krupice
- 200 g másla
- 1 vanilkový lusk
- 2 plody mučenky (maracuja)
Na ozdobení
- 4 baby banány
- 2 plody mučenky (maracuja)
- 4 lžíce kokosové karamelády (k dostání na Wild & Coco)
- 3 lžíce medu
POSTUP:
- Rozmačkejte vidličkou banány a přidejte zbylé suroviny.
- Vymíchejte dohladka a nechte asi 20 minut v pokojové teplotě odpočinout.
- Na 4 archy pečicího papíru nakreslete osm kruhů o průměru asi 20 cm (můžete obkreslit talíř), doprostřed každého dejte tři lžíce těsta a rozetřete.
- Ihned postupně pečte při 180 °C dozlatova.
- Placky nechte vychladnout.
- Připravte si náplň. Ušlehejte vše, kromě tvarohu, dohladka. Teprve poté přimíchejte tvaroh.
- Na každou placku rozetřete 2 lžíce náplně. Jednotlivé placky navršte na sebe.
- Dort potřete kokosovou karameládou, ozdobte baby banány, mučenkou a před podáváním polijte medem, do kterého můžete přimíchat lžíci karamelády.
Může se vám hodit na Zboží.cz: