Hlavní obsah

Kofein omezuje cukrovku

Právo, DPA, lan
LONDÝN

Ten, kdo pravidelně pije černou kávu, je méně náchylný k onemocnění cukrovkou typu 2 mellitus. Tvrdí to v odborném časopisu Annals of Internal Medicine skupina vědců z Harvardské univerzity. Cukrovkou trpí na světě 177 miliónů lidí.

Foto: Petra Dolanská
Článek

Nejnovější pokus, kterého se po 18 let účastnilo 41 934 mužů a 84 276 žen, potvrzuje, že lidé, kteří vypili denně nejméně 7 šálků kávy, měli náchylnost k onemocnění cukrovkou typu 2 poloviční ve srovnání s těmi, kteří vypili jen dva šálky.

Riziko onemocnění je zvlášť vysoké u obézních lidí a u lidí s nedostatkem pohybu. Ohrožuje v poslední době zvýšenou mírou Američany, kteří mají sklon k přejídání a málo se pohybují. Cukrovkou jich dnes strádá 18 miliónů.

Od středního věku se u pacientů objevuje nejčastěji právě typ 2 mellitus. Narušuje působení inzulínu a schopnost těla uchovávat energii z potravy.

Výsledkem je, že se v krvi hromadí cukr, což může časem vést k oslepnutí, selhání ledvin, nervovým poruchám a srdečním onemocněním. Kofein ovlivňuje způsob, jakým tělo s cukrem nakládá.

Související témata:

Související články

Hýbejte se, nebudete mít cukrovku

Třem osobám z deseti hrozí, že se u nich rozvine cukrovka. Vědci však tvrdí, že se této hrozbě dá poměrně snadno předejít aktivním sportováním a udržováním...

Výběr článků

Načítám