Článek
Vědci při svém zjištění vycházeli z dříve publikovaného výzkumu, podle kterého pití 3-5 šálků kávy denně, obsahujících 70-150 mg kofeinu, je spjato s nižším rizikem cukrovky 2. typu a kardiovaskulárních onemocnění. Tato dřívější studie ale nedokázala specifikovat, co přesně za tyto pozitivní účinky může - zda kofein, nebo jiné obsažené sloučeniny.
Nová studie tak vsadila na techniku Mendelovy randomizace, která dokáže odhalit příčinu a následek prostřednictvím genetiky. Vědci našli variace dvou genů, jež jsou úzce spjaté s rychlostí metabolismu kofeinu, a použili je ke stanovení geneticky předpokládaných hladin kofeinu v krvi a jejich spojitosti s nižším BMI a tělesným tukem.
Nositelé genetických variant spjatých s pomalejším metabolismem kofeinu pijí v průměru méně kávy, přesto mají vyšší hladiny kofeinu v krvi než ti, kteří kofein metabolizují rychleji.
Káva a její pozitivní vliv na zdraví, kdy ji ideálně pít a jaké druhy
Vzhledem k tomu, že snížení rizika cukrovky 2. typu je více než z poloviny způsobeno snížením hmotnosti, vědci věří, že v tom může být nápomocen i kofein, který zrychluje metabolismus, spalování tuků a zároveň snižuje chuť k jídlu. Podle odhadů už denní příjem 100 mg kofeinu zvyšuje energetický výdej asi o 100 kalorií denně.
Podle profesora Stephena Lawrence z lékařské fakulty University of Warwick ale tento způsob snižování hmotnosti není vhodný pro všechny, jelikož u některých lidí vyšší dávky kofeinu mohou způsobit bušení srdce a abnormální srdeční rytmy. Pokud toužíte zhubnout, stejně dobře zafunguje, když snížíte příjem kalorií a zvýšíte fyzickou aktivitu.
„Výsledky studie ukazují relativně dobré důkazy o tom, že konzumace kofeinu zvyšuje spalování tuků, a to i když je člověk v klidu. Nepředstavuje však léčbu obezity, a pokud člověk špatně uchopí tato zjištění, může to vést i k nárůstu hmotnosti, nebo dokonce ke zdravotním problémům,“ dodává pro deník The Guardian Lawrence.
Než se rozhodnete zařadit do své každodenní rutiny více šálků kávy, mějte na mysli, že jakékoliv kofeinové nápoje obsahující cukr a tuk (káva s mlékem) mohou zcela potlačit tyto pozitivní účinky kofeinu.
Anketa
Pravidelné pití kávy snižuje riziko onemocnění jater
Káva nalačno nemusí být dobrý nápad
Může se vám hodit na Zboží.cz: Káva a kávové kapsle
Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej kávy, Pražírny kávy