Článek
Po chlupatém ovoci tehdy vzrostla rychle poptávka. Kiwi totiž obsahuje například desetkrát víc vitamínu C než plody citrusů. Méně se také ví, že má schopnost rozrušovat močové kaménky a že působí protirevmaticky. Při potížích s klouby by lidé měli sníst denně 3 až 4 kusy. Zvýšení hmotnosti se ale nemusíte bát, plody nejsou energeticky náročné.
Zelené a zlaté
Kiwi na našich pultech má nejčastěji zelenou dužninu a srstnatou slupku. Lidé ji obvykle loupou, je však zdravotně nezávadná a po omytí se dá sníst podobně jako jablko.
Na trhu se lze také občas setkat se zlatým kiwi. Liší se nejen barvou, ale i chutí dužniny. Je delikátnější, sladší a není tak kyselá jako u zeleného. Má i méně zrníček. Plody s minimem chloupků na slupce, navíc jemných a droboučkých, bývají ale silně náchylné k poškození. Proto se musí sklízet ručně, čemuž odpovídá i vyšší cena.
Pozor na mléčné výrobky
Kiwi obsahuje mimo jiné také enzym actinidin, bílkovinu, která podporuje činnost přirozených trávicích pochodů. Na druhou stranu však rozkládá živočišnou bílkovinu a to doslova na kaši.
Týká se to hlavně jídel obsahujících mléčné výrobky a rybí či kuřecí maso. Proto se musí do ovocných i zeleninových salátů kiwi vmíchat až před podáváním a dezerty, které je obsahují, by neměly dlouho stát.
Nejen nasladko
Dezerty s kiwi nikoho nepřekvapí, ale co slaná kuchyně? Také v tomto případě však plody s nahořkle sladkou dužninou nabízejí zajímavé možnosti – hlavně v té studené. Tvoří lahodný doplněk k sýrům, lehkým obědem se může stát listový salát s kuřecími nudličkami, kousky kiwi i jiného drobného ovoce a malinovým octem.
„Nikdy bych ale kiwi nekombinovala s hovězím ani skopovým masem a nevařila z něj omáčky. Po delší tepelné úpravě totiž dužnina hořkne, proto se nehodí k zapékání do koláčů jako třeba meruňky,“ varuje členka Národního týmu kuchařů ČR Alena Kirpalová.
Na závěr pak doporučila rychlý recept na jemnou kiwi pastu. Stačí jen minutu promixovat směs kostek z 5 oloupaných plodů, 100 g moučkového cukru a 1 ztužovače za studena. Pastou rovnoměrně potřeme studené zákusky, pak je dáme na 10 minut do chladničky a podáváme. Výsledek je až neskutečně lahodný.
Do sáčku s jablky
Nechystáme-li se dělat marmeládu, vyhneme se nákupu příliš měkkého kiwi. Pro přímou konzumaci vybíráme plody tvrdší. Jejich výhodou je minimální chemické ošetření, takže se dají skladovat i delší dobu.
V pokojové teplotě kiwi navíc brzy dozraje. Pokud potřebujeme tento proces ještě zkrátit, přidáme k nim 1–2 jablka. Etylén, který uvolňují, zrání až dvojnásobně urychlí.
Co milují labužníci | ||
---|---|---|
Název | Kuchyně | Charakteristika |
Smažené kiwi | Italská | Celý plod usmažený v mandlovém těstíčku podávaný s vanilkovou šlehačkou |
Fruit salad | Nový Zéland | Kousky čerstvého ovoce na špízech se zmrzlinou |
Pavlova | Francouzská | Sněhové bezé se šlehačkou a kiwi, zastříknuté ovocnou šťávou |
Kuřecí salát | Jamajka | Kiwi, cibulky, česnek, ananas, paprika a tuřín s grilovanými plátky kuřecích prsíček marinovaných v červeném vinném octu |
Orange and kiwi cake | Austrálie | Dort se žloutkovým krémem s plátky kiwi a mandarinek |
Ovocný salát | USA | Vychlazená směs kiwi, avokáda, manga a banánu v limetkové zálivce s mátou a třtinovým cukrem |
Tři otázky pro Alenu Kirpalovou, majitelku cukrárny U Bambůči ve Stochově a členku Národního týmu kuchařů ČR:
Jak poznat, že je kiwi správně vyzrálé pro použití v cukrařině?
Plod nesmí být tvrdý, ale středně měkký, ne mazlavý. Hladkou slupku lze snadno oloupat. Dužnina musí mít chuť sladkou, jen lehce nakyslou. Ochutnejte kiwi na dovolené v jižních státech, hlavně v Itálii, odkud se k nám nejvíc dováží. Pak už určitě rozeznáte zralý plod od nezralého.
S kterými dalšími surovinami a ingrediencemi si kiwi nejlépe rozumí?
Kiwi nejlépe chutná se sladším ovocem. Příjemné je také v kombinaci s kokosem. V tomto případě doporučuji kokosové lupínky, jemně opražené v předehřáté troubě (140–160 oC), kam je dáme na 10 minut a občas zlehka promícháme. Hotové lupínky necháme vychladnout a až pak s nimi pracujeme.
Dá se kiwi grilovat?
Zcela bez problémů – bývá velmi chutné na špízu s jiným ovocem, třeba s kousky banánu či ananasu. Griluje se kratičce a potíráme je medem nebo javorovým sirupem. Špízy se hodí jako příloha ke kuřecímu i krůtímu masu, mohou být ale také závěrečnou sladkou tečkou. Ideální jsou rovněž ve spojení s kvalitní zmrzlinou.
Džem z kiwi s fíky a datlemi |
---|
5 kiwi, 500 g sušených datlí, 250 g krystalového cukru, 1 želírovací cukr, 5 čerstvých fíků, 2 dl vody |
Cukr krystal rozvaříme ve vodě, přidáme kostičky datlí a necháme 5 minut přejít varem. Vmícháme želírovací cukr připravený podle návodu, pokrájené kiwi a fíky. Naplníme do sklenic a vychladíme. Džem se hodí do müsli, na pečivo, ale ne ke konzervaci. |
Kiwi koláč s limetkovým krémem |
---|
Těsto: 500 g hladké mouky, 350 g másla, 250 g moučkového cukru, 1 žloutek. Krém: 0,5 l mléka, 2 vanilkové pudinky, 2 limetky, 200 g krystalového cukru, 5 kiwi |
Změklé máslo i ostatní suroviny zpracujeme na těsto a necháme hodinu v chladničce. Na pomoučené desce vyválíme plát a na válečku jej přeneseme do formy. Koláč upečeme dozlatova v horké troubě (170 oC) a dáme vychladnout. Mléko (2 třetiny) s cukrem přivedeme k varu, ve zbytku rozkvedláme pudinkový prášek a vlijeme do vroucí tekutiny. Za stálého míchání povaříme 2 minuty a pak ručně šleháme, až zůstane pudink jen vlažný. Kůru z limet nastrouháme, vymačkáme z nich šťávu a vše vmícháme do krému. Naneseme jej na studený korpus a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Před podáváním koláč obložíme plátky kiwi a hustě pocukrujeme. Vytvoří se jemná krusta, již ozdobíme čokoládou nebo sněhem z bílků. |
Čokoládové palačinky s kiwi a zmrzlinou (4 porce) |
---|
Palačinky: 0,5 l mléka, 300 g hladké mouky, 1 lžíce kakaa, 3 vejce, 3 lžíce krystalového cukru, stolní olej na pečení. Náplň: 6 kiwi, vanilková zmrzlina (nejlépe Möwenpick či HäagenDazs), čokoládová poleva |
Vypracujeme hladké lité těsto a na rozpálené pánvi upečeme palačinky. Ještě teplé pak naplníme ozdobnými plátky kiwi a zmrzlinou. Na talíři je ozdobíme hoblinkami čokolády či polevou, pro svěží chuť doplníme lístek máty a hned podáváme. |
Pohár s kiwi, malinovým želé a šlehačkou |
---|
200 g mražených malin, 1 sáček ovocného želé, 5 kiwi, 1 banán, 250 g čerstvého ananasu, 3 čerstvé fíky, 1 dl javorového sirupu (medu), 2,5 dl šlehačky, meloun |
Ovocné želé uvaříme podle návodu a teplé smícháme s rozmraženými malinami. Plody propasírujeme sítkem, abychom se zbavili peciček. Směs nalijeme do formy, dáme vychladit a pak nakrájíme na kostky stejně jako zbylé ovoce. Do pohárů střídavě vrstvíme ovoce a želé, přelijeme javorovým sirupem a ozdobíme do tuha ušlehanou smetanou (doporučuji použít šlehačku s minimálně 33 % tuku). |
Slaďoučké dobroty s kiwi připravili v Domácí cukrárně U Bambůči ve Stochově.
Odbourává stres
Kiwi už na našich stolech zcela zdomácnělo a to je dobře. Jde totiž o ovoce s mimořádně vysokým množstvím vitamínů i minerálních látek. Týká se to především vitamínu C. Jediný plod kiwi jej dodá tělu víc, než činí denní dávka doporučovaná zdravotníky pro dospělé. A céčko, jak známo, je účinný antioxidant, který pomáhá zvládnout stres, chřipku a nachlazení, ale zlepšuje rovněž soustředění. V kiwi najdeme i vitamín E a nelze zapomenout ani na značný obsah vlákniny, jež pomáhá snížit hladinu cholesterolu, upravuje střevní mikroflóru a působí jako prevence zácpy. Ve 100 g je 207 kJ, 10,3 g sacharidů a 0,5 g tuku.