Hlavní obsah

Kalorické bomby sice dodávají energii, ale zároveň zvyšují riziko depresí

Londýn

Milovníci pokrmů z rychlého občerstvení zbožňující hranolky, burgery či koblihy s polevou často věří, že jim vysoce kalorické potraviny dodávají energii a chrání je před špatnou náladou a depresemi. Opak je ale pravdou. Tyto nezdravé pokrmy riziko deprese výrazně zvyšují. Naopak lidé holdující zelenině, ovoci a rybám jsou ohroženi méně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Koblihy sice mohou zlepšit náladu, ale jen na okamžik.

Článek

Podle Archany Singhové Manouxové z University College London jsou konzervované potraviny, slazené dezerty, smažené pokrmy, uzeniny, rafinované obiloviny a tučné mléčné výrobky spojeny s vysokým rizikem deprese. Lidé konzumující tyto potraviny jsou ohroženi až o 58 procent více než ti, kteří se jim vyhýbají.

Podle Archany Singhové Manouxové z University College London jsou konzervované potraviny, slazené dezerty, smažené pokrmy, uzeniny, rafinované obiloviny a tučné mléčné výrobky spojeny s vysokým rizikem deprese. Lidé konzumující tyto potraviny jsou ohroženi až o 58 procent více než ti, kteří se jim vyhýbají.

„Existuje studie, podle níž středomořská strava souvisí s nízkým rizikem deprese, ale problém je v tom, že když žijete v Británii, jen stěží se dostanete do kontaktu se středomořskou stravou,“ varovala Archanová.

Související témata:

Související články

Nejlépe se spí vdaným a zadaným ženám

Nemůžete večer usnout, nebo se v noci často budíte? Pak byste si měla nejspíše měla najít přítele či partnera. Podle nejnovějšího průzkumu mají totiž ženy...

Výběr článků

Načítám