Hlavní obsah

K ultrazpracovaným potravinám by se mělo přistupovat stejně jako k tabáku, apelují vědci

Ultrazpracované potraviny mají negativní vliv na celý náš organismus. Podle vědců jsou úzce spjaty se zvýšeným rizikem 32 chorob včetně rakoviny, cukrovky 2. typu, poruch duševního zdraví a předčasného úmrtí. Přesvědčivé důkazy jim k tomu dodala doposud největší analýza studií, jež zahrnovaly data téměř 10 milionů lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ultrazpracované potraviny obsahují příliš soli, tuku, dochucovadel, a naopak postrádají nutričně výhodné látky

Článek

Závažnost tohoto zjištění je o to větší, že celosvětová spotřeba těchto potravin stále roste. A rozhodně se nejedná jen o uzeniny, balené pečivo a některá jídla z fast foodů či slazené sycené nápoje. Problematické jsou i potraviny, které řada lidí považuje za zdravé, jako jsou např. některé přesnídávky, cereálie, proteinové tyčinky, rostlinné náhražky, ale i produkty s umělými sladidly.

Ultrazpracované potraviny obsahují barviva a další přísady a obvykle procházejí mnoha průmyslovými procesy, které podle výzkumu narušují fyzikální strukturu potravin, takže se rychleji vstřebávají. To má za následek zvýšenou hladinu cukru v krvi, snížení pocitu sytosti a poškozený střevní mikrobiom.

Ultrazpracované potraviny často obsahují vysoký obsah přidaného cukru, tuku, soli, a naopak mají velmi nízký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny

Za potravinářské přísady jsou považovány sladidla, modifikované škroby, gumy, emulgátory a konzervační látky, které prodlužují trvanlivost. Všechny tyto látky také negativně ovlivňují mikrobiom, úroveň zánětu střev a metabolické reakce na potraviny, což zvyšuje i riziko srdečního infarktu a mrtvice.

Lékař celý měsíc konzumoval jen průmyslově zpracované potraviny, výsledek je děsivý

Zdraví

Ultrazpracované potraviny často obsahují i vysoký podíl přidaného cukru, tuku, soli, a naopak mají velmi nízký obsah vitaminů, minerálů a vlákniny.

Rizika by se neměla podceňovat

Do hodnocení takto rozsáhlé studie se zapojili odborníci z předních světových institucí, včetně americké Bloomberg School of Public Health, australské University of Sydney a francouzské Sorbonny.

Vědci přitom došli k závěru, že rizika ultrazpracovaných potravin by se opravdu neměla podceňovat. Celkově zjistili přímou souvislost mezi konzumací ultrazpracovaných potravin a 32 chorobami, včetně rakoviny, duševního, kardiovaskulárního, gastrointestinálního a metabolického onemocnění.

Za přesvědčivé důkazy vědci považují i zjištění, že konzumace těchto potravin je spjata s o 50 % vyšším rizikem úmrtí souvisejících s kardiovaskulárními chorobami, o 48-53 % vyšším rizikem úzkosti a běžných duševních chorob a o 12 % vyšším rizikem diabetu 2. typu.

Existují i důkazy o souvislosti vyššího příjmu těchto potravin s astmatem, gastrointestinálním zdravím, některými druhy rakoviny a kardiometabolickými rizikovými faktory, jako jsou vysoké krevní tuky v krvi a nízké hladiny „dobrého“ cholesterolu.

I z tohoto důvodu vědci nyní apelují na politiky z OSN, aby vypracovali rámcovou úmluvu, aby se k těmto potravinám začalo přistupovat stejně jako k tabáku.

Vědecké studie ukazují, že umělá sladidla nejsou zdravější než cukr

Zdraví

Pozor na dusíkaté konzervanty v uzeninách, mohou být karcinogenní

Zdraví
Související témata:
Průmyslově zpracované potraviny
Konzervanty
Trvanlivé potraviny

Výběr článků

Načítám