Článek
Převládá totož sklon podceňovat zdravotní potíže. Jak odpovědělo 60 procent dotázaných, návštěvám u lékaře se vyhýbají. Velmi málo lidí, nanejvýš jen pětina, dodržuje zásady správné výživy. Když k tomu přidáme fakt, že 43 procent dotázaných soudí, že člověk svým chováním nemůže ovlivnit, zda rakovinou onemocní nebo ne, a téměř 30 procent si myslí, že je to osud, pak je strkání hlavy do písku dokonáno.
"Ale to je právě velká chyba. Dnes už umíme v mnoha případech zhoubné nádory vyléčit. Podmínkou je ale přijít včas," říká docent Miroslav Zavoral, primář II. interního oddělení pražské Ústřední vojenské nemocnice. A dokladuje to na rakovině tlustého střeva a konečníku. V ní totiž patří českému národu smutné světové prvenství. Každoročně necelých osm tisíc pacientů touto nemocí onemocní a čtyři a půl tisíce zemře.
Test je jednoduchý
Už čtyři roky mají u nás osoby starší padesáti let možnost podrobit se bezplatně preventivnímu vyšetření na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Takovou výhodu mají v Evropě jen Němci a Angličané. A přesto ji využíváme málo. U ojedinělého projektu vyhledávání počátečních forem onemocnění stála Dagmar Havlová, manželka bývalého prezidenta Václava Havla. Její Nadace Vize 97 zorganizovala projekt, do něhož se zapojilo ministerstvo zdravotnictví i všechny zdravotní pojišťovny.
Je to velmi jednoduché. Stačí zajít k praktickému lékaři a požádat o test na rakovinu tlustého střeva a konečníku. Dostaneme testovací psaníčka, do příslušného okénka naneseme špachtličkou trochu stolice asi ve velikosti zrnka čočky. Test tři dny po sobě zopakujeme. Lékař ho pak vyhodnotí pouhým kápnutím tekutiny do okének. Okamžitě zjistí, je-li přítomna krev, což by mohl být signál onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku. Pak jde pacient na další speciální vyšetření (kolonoskopické), které onemocnění potvrdí nebo odhalí jinou příčinou krve ve stolici.
Včasným záchytem onemocnění se dá zachránit ročně až dva tisíce životů. Samozřejmostí je pak změna životního stylu, jídelníčku. I s tím lékaři podrobně poradí.
Ohroženi jsou lidé nad padesát let
"Češi jsou k rakovině tlustého střeva a konečníku náchylnější než ostatní. Máme k tomu genetické vlohy a nikdo zatím přesně neurčil proč," říká primář Zavoral. Dodává, že za toto onemocnění odpovídá ze čtyřiceti procent genetika a životní styl ze šedesáti procent.
V něm pak hlavní roli hraje strava. Jíme moc živočišných tuků, červeného masa, tepelně zpracovaného smažením, pečením, a především uzenin. I když se náš jídelníček v posledních patnácti letech přece jen změnil k lepšímu, stále je v něm ve srovnání s ostatními státy málo ovoce a zeleniny .
Primář Zavoral tvrdí, že i nadměrné pití piva má velký vliv na rakovinu konečníku. V pivu jsou kvasinky, které mění bakteriální mikroflóru a mohou nastartovat pochody ovlivňující sliznici a vznik karcinomu. Samozřejmě že jedno dvě piva denně nic neznamenají.
"Ale ten, kdo jich denně pije pět až deset, rok co rok, z devadesáti procent rakovinu konečníku dostane," soudí Zavoral. Dodává, že rakovinou tlustého střeva a konečníku jsou ohroženi všichni nad padesát let. I ti, kteří žádné bolesti nemají. Varovným signálem ale může být plynatost, střídání zácpy s průjmy, pocit plnosti, koliková bolest. Krevní ztráty pak vedou k chudokrevnosti a ta se může projevit celkovou slabostí a únavou.
Dvě "výhody" nádorů
Proč u rakoviny tlustého střeva a konečníku platí dvojnásobně, že se vyplatí přijít včas? "Protože nádory rostou pomalu. Od prvotních změn, kdy ještě nejsou zhoubné, až po pokročilý rakovinový stav to trvá sedm až deset let. Je tedy dost času onemocnění včas podchytit a vyléčit. Druhou "výhodou" je časná přítomnost krve ve stolici. Když ji zjistíme, je to signál, že se něco děje," říká primář Zavoral.
Léčebné metody
Tou hlavní je chirurgické odstranění nádoru. Samozřejmostí je i chemoterapie a radioterapie. U nádorů tlustého střeva se ale radioterapie téměř nepoužívá. Úspěšná je však u rakoviny konečníku.
V poslední době mají lékaři k dispozici i nejmodernější léky na bázi platiny. Dřív je používali jen u pokročilého metastatického onemocnění. Studie ale ukázaly, že jsou vhodné i pro onemocnění, kdy se ještě metastázy nestačily vyvinout.
"Lék dnes můžeme, i když není v České republice registrován, dovézt ze zahraničí a ten, kdo ho potřebuje, ho mít bude," říká docentka Marie Abrahámová, přednostka onkologické kliniky Thomayerovy nemocnice v Praze. Také ona je přesvědčena o tom, že přijdeme-li s nádorem včas, je velká naděje na vyléčení.
Jak předcházet onemocnění
Ve stravě nahradit živočišné tuky tuky rostlinnými. Tučné maso, uzeniny a jídlo typu rychlého občerstvení (tzv. fastfoodů) nahradit rybami, drůbežím a libovým masem.
Omezit spotřebu červeného masa.
Zvýšit obsah vlákniny v potravě, obohatit jídelníček o celozrnné pečivo, luštěniny, ovoce a zeleninu.
Omezit alkohol a přestat kouřit.
V potravě dodávat tělu látky, jež mají prokazatelně ochranný účinek, například vápník, vitamíny A, C, E, selen a kyselinu listovou.
Sportovat nebo alespoň chodit na dlouhé procházky.
Sledovat svůj zdravotní stav a zúčastňovat se preventivních programů.
Přesto na prevenci dbá jen málo pacientů. "Situace se ale zlepšuje. Před rokem 2000, než bylo zavedeno bezplatné testování na rakovinu tlustého střeva a konečníku, ročně absolvovalo zhruba 12 000 lidí vyšetření. Nyní je to ročně asi 80 až 100 tisíc. Když ale víme, že test je určen pro dva a půl miliónu osob nad padesát let, kteří by ho měli absolvovat jednou za dva roky, je to pořád málo," říká mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Suttner.