Článek
Bramboráky se zelím
INGREDIENCE
- 700 g brambor
- 600 g kysaného zelí
- 80 g hl. mouky
- 6 stroužků česneku
- 200 až 400 g klobásy (nemusí být)
- sůl
- pepř
- kmín
- majoránka
- 4 vejce
- olej nebo sádlo na smažení
POSTUP:
- Syrové brambory nastrouhejte najemno a vymačkejte tekutinu.
- Ze zelí také vymačkejte tekutinu.
- Česnek prolisujte, klobásu nakrájejte a všechny suroviny smíchejte.
- Do rozpáleného sádla nebo oleje naběračkou vkládejte těsto a vždy ho rozetřete na placičku.
- Poté smažte z obou stran do zlatova.
- Hotové bramboráky vysušte kuchyňským papírem.
Ratatouille

INGREDIENCE
- 400 g rajčat
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- bylinky (tymián, bazalka a další, které máte rádi)
- 200 g cibule
- 4 stroužky česneku
- 200 g barevných paprik
- 300 g cuket
- 300 g lilku
- 150 ml olivového oleje
- 100 ml bílého vína
- sůl
- pepř
- 2 bagetky
- sýr na gratinování
POSTUP:
- Orestujte nakrájenou cibuli a česnek.
- Přidejte nakrájené papriky, bylinky a dále společně restujte.
- Pak přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata.
- Vyvařte tekutinu a přimíchejte protlak.
- Zarestujte, přilijte víno, osolte, opepřete, nechte probublat.
- Zvlášť na pánvi orestujte nakrájený lilek a cuketu (nepřetáhnout, zelenina by měla zůstat křupavá), přidejte k rajčatové směsi a vše nechte spojit.
- Nakrájené bagetky posypte nastrouhaným sýrem a dejte do rozehřáté trouby na 5-10 minut zapéct.
Využijte na maximum ve své kuchyni jarní bylinky a zeleninu ze zahrádky

Pochoutky z jarních bylinek plné vitaminů a minerálů

Houbové krémové risotto

INGREDIENCE
- 2 cibule (šalotky)
- 500 g rýže na risotto (carnaroli)
- 100 ml suchého bílého vína (orientačně, zbytek lahve dopít!!!)
- sůl
- dva stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- 80 g parmazánu
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 g hub
- 3 lžíce másla
POSTUP:
- Nakrájenou šalotku zpěňte na oleji, přidejte rýži a dvě minuty restujte.
- Pak přilijte víno a nechte ho odvařit.
- Přisypejte houby a restujte je společně s rýží.
- Poté zalijte horkým vývarem, ale jen tolik, aby byla rýže lehce ponořená.
- Za stálého míchání nechte vývar vyvařit.
- Poté přilijte opětovně stejné množství vývaru a pokračujte v míchání.
- Postup opakujte, dokud není rýže uvařená al dente (na skus), přibližně 18 minut.
- Nakonec vmíchejte máslo, parmazán a olivový olej.
- Risotto má mít krásně krémovou konzistenci, Italové říkají, že při prohazování na pánvi má správné risotto tvořit vlny jako moře.
Francouzská cibulačka

INGREDIENCE
- 10 cibulí
- 100 ml olivového oleje
- 50 g másla
- tymián
- 200 ml bílého vína
- 1 l drůbežího vývaru (nebo zeleninový)
- 1 bageta
- 150 g sýru (nejlépe gruyère, může být i čedar)
POSTUP:
- V hrnci rozehřejte olej s máslem, přidejte na měsíčky nakrájenou cibuli.
- Restujte do tmavě zlatavé barvy, ale pozor, aby se cibule nezačala připalovat.
- Přidejte tymián. Zalijte vínem, nechte odvařit.
- Přilijte vývar a provařte.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Bagetu nakrájejte, opečte na olivovém oleji, vyskládejte na pečicí papír a posypte sýrem. Zapečte v troubě. (Správně se zapéká už s hotovou polévkou).
- Plátky bagety se zapečeným sýrem vložte do misek s horkou polévkou, můžete je ale podávat i zvlášť.
Vyzkoušejte Dalgona kávu, cappuccino naruby

Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin

Zázvorový panák pro silnou imunitu

INGREDIENCE
- 150 g čerstvého zázvoru
- 2 citrony
- 30 g medu
- 50 ml džusu
- (podle chuti slivovice)
POSTUP:
- Očištěný zázvor nakrájejte na menší kousky, aby se lépe mixoval.
- Vložte do mixéru spolu s ostatními přísadami, vše společně rozmixujte a přeceďte.
- Můžete uskladnit v ledničce.
- Část, která zůstala v sítku, se nemusí vyhazovat, uvařte z ní třeba čaj.
Těstoviny s rajčaty

INGREDIENCE
- 300 g rajčat
- 150 g konzervovaných rajčat
- 4 stroužky česneku
- 100 g cibule (šalotka)
- bazalka
- sůl
- pepř
- 440 g těstovin v suchém stavu (balíček)
- 100 ml olivového oleje
- 80 g parmazánu
POSTUP:
- Na oleji orestujte drobně nakrájenou šalotku, přidejte na tenké plátky nakrájený česnek.
- Jakmile začne česnek zlátnout, přidejte spařená a oloupaná rajčata, ta lehce rozmáčkněte.
- Pak přidejte rajčata z konzervy.
- Provařte a dochuťte.
- Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (na skus).
- Přidejte je do směsi a vše nechte lehce probublat.
- Dolaďte olivovým olejem, parmazánem a bazalkou.
Pesto z medvědího česneku

INGREDIENCE
- 200 g medvědího česneku
- sůl a pepř dle chuti
- 50 g nesolených oříšků (nejlepší jsou piniové, ale můžete použít jakékoli)
- 50 g parmazánu
- 150 ml olivového oleje
POSTUP:
- Medvědí česnek omyjte, osušte a vložte do mixéru.
- Přidejte všechny další přísady a umixujte hladkou pastu.
- Je-li třeba, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem.
- Pesto přendejte do uzavíratelných skleniček a povrch zakápněte olejem, aby bylinky neoxidovaly.
- Skladujte v chladničce.