Hlavní obsah

Je nutné vyřadit z jídelníčku cukry?

Mnoho žen se domnívá, že nejlepší variantou pro životosprávu jejich i jejich dětí je kompletně vyřadit z jídelníčku cukry. Ale to by byl omyl. Cukry - tedy monosacharidy a disacharidy sladké chuti - mají pro organismus velký význam. Po celý náš život představují pohotový zdroj energie pro svaly. Bez cukru glukózy by nefungoval mozek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nahradí umělá sladidla cukr?

Pokud nejste diabetik trpící obezitou, volte raději přiměřený příjem cukrů před náhradními sladidly. Problémem náhradních sladidel je vysoká sladivost a mírná pachuť. Tato skutečnost často vede k přeslazování pokrmů. Náhradní sladidla nejsou v organismu metabolizována. Pokud organismus sladidla již přijal, musí je také vyloučit. Příjmem sladidel zatěžujeme tělo vylučováním nepotřebných látek.

Náhradní sladidla a děti

Děti do 3 let nesmějí náhradní sladidla konzumovat vůbec. Řada lékařů doporučuje vyvarovat se sladidel do 6-ti let věku dítěte. Důvodem je riziko návyku na sladkou chuť bez pocitu nasycení. Centrum hladu v mozku reaguje na různé podněty, u dětí se vytváří spojení: Snědl jsem něco sladkého a zvýšila se hladina cukru v krvi, to znamená, že jsem nasycený. Se sladidly se toto spojení nevytvoří a dítě může jíst velké porce sladkostí bez pocitu sytosti, zvýšení hladiny cukru v krvi má časové zpoždění.

Děti potřebují mlsat!

Již první chuť, se kterou se dítě setkává v podobě mateřského mléka, je sladká. Mateřské mléko obsahuje dostatek výživné glukózy. Sladkosti je nutné dětem v rozumném množství dopřát a nebránit v mlsání, protože cukry podporují správný vývoj mozku a svalů. Místo slazení klasickým bílým cukrem slaďte medem, přírodním či třtinovým cukrem. A pokud chcete svým dětem dopřát sladkosti, pak vybírejte pamlsky bez tuku a s nutriční hodnotou navíc. Např. s želatinou, vlákninou, mléčnými bílkovinami.

Želatinové bonbóny versus műsli tyčinka

Zatímco 100 g želatinových bonbónů má energetickou hodnotu asi 1400 kJ, čokoládové tyčinky, které obsahují tuk, mají při stejném množství energetickou hodnotu 2000 - 2500 kJ. Energetická hodnota želatinových bonbonů je tedy srovnatelná s műsli tyčinkami.

Sladká chuť je návyková!

Sladká chuť je návyková - čím více sladíte, tím více po sladkém toužíte. Naopak, pokud sladíte méně, vnímáte řadu potravin jako výrazně sladké. V žádném případě sladkosti nenahrazují jídlo. Jsou pouze sladkou tečkou po jídle nebo doplňkem svačiny. Měli byste dávat přednost kvalitě pamlsků před jejich množstvím a i zde platí: všeho s mírou. Pro zdravý vývoj organismu je totiž nezbytná rovnováha mezi přijatou a vydanou energií.

Zdroj: Haribo ve spolupráci s odborníkem na výživu RNDr. Ludmilou Oliveriusovou, CSc.

Související články

Kyselé složky škodí zubům víc než sladké

Největším nepřítelem dětských zubů nejsou paradoxně sladkosti v podobě například obávané čokolády, ale právě naopak kyselé bonbóny. Zkonstatovali to němečtí...

Hrozinky prý chrání zuby i dásně

Tradované tvrzení, že sladké a lepkavé jídlo škodí zubům, nyní zpochybnili vědci z univerzity v Illionis v USA v čele s odbornicí Christine Wuovou....

Péče o první zoubky

Mnozí z rodičů a prarodičů často podceňují význam dočasného chrupu. Nabízejí dětem přemíru sladkostí i sladkého pití. Stejně jako ty trvalé, i zuby mléčné...

Výběr článků

Načítám