Článek
Onemocnění jater zapříčiňuje nadměrné užívání léků, pití alkoholu ale také infekční nemoci, nejčastěji mononukleóza a žloutenky. Ty se obvykle šíří velmi rychle. Proti žloutenkám typu A a B se dá chránit očkováním, a to jednou kombinovanou vakcínou, která se očkuje ve třech dávkách a poskytuje dlouhodobý účinek. Naproti tomu proti mononukleóze zatím taková ochrana neexistuje a v rámci prevence se doporučuje vyhýbat se kontaktu s nemocnými.
"Pacienti s nemocnými játry musí držet jaterní dietu několik měsíců až půl roku. Úprava jídelníčku spočívá především ve vynechání živočišných i rostlinných tuků a živočišných bílkovin. Jídla se nesmí výrazně kořenit, nedoporučuje se ani bujón, česnek či cibule. Milovníci pečiva si musí počkat pár dní a jíst pouze starší, okoralé kousky nebo netučné dietní koláče. Absolutně zakázaný je alkohol, jehož konzumace játra velmi zatěžuje," vysvětluje MUDr. Dalibor Pastucha, Ph.D, MBA z Kliniky rehabilitačního a tělovýchovného lékařství FN Olomouc.
Aby jídla splňovala podmínky jaterní diety, nesmí se suroviny během přípravy smažit ani grilovat. Dokonce ani pečení není vhodné. Naopak se doporučuje vařit ve vodě, dusit, popřípadě upravovat jídlo na teflonové pánvi bez použití tuku. Často se pokrmy dají chutně a zdravě připravit i v tlakových hrncích.
Vhodné potraviny při jaterní dietě |
---|
Libové maso, především kuřecí, krůtí, králičí a hovězí, netučné ryby |
Nízkotučné mléčné výrobky |
Ovoce, s výjimkou kompotovaného |
Kořenová zelenina, ale i rajčata a brokolice |
Včerejší pečivo, nekynuté koláče a výrobky z bramborového a tvarohového těsta |
Neostré koření – bazalka, oregano, tymián, majoránka, bobkový list atd. |
Zdravé tuky – v malém množství olivový a slunečnicový olej |
Nevhodné potraviny při jaterní dietě |
---|
Sádlo, máslo, tučná masa |
Uzeniny – suché salámy, paštiky, klobásy |
Tučné mléčné výrobky |
Ostré koření, bujony |
Vejce, tatarka, majonéza |
Některá zelenina – česnek, cibule, okurka |
Některé ryby – losos, makrela, kaviár |
Čerstvé pečivo a sladkosti |