Článek
Na ozdobu jarních pokrmů použijte fialky, sedmikrásky, pampelišky, podběl, primulky.
Hráškový krém
INGREDIENCE
- 500 g hrášku (i mražený)
- 200 g pórku
- 300 ml zeleninového vývaru
- 300 ml smetany
- 4 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- k podávání krutony a zakysaná smetana, jedlé květy
POSTUP:
- Pórek dobře vyperte, nakrájejte a orestujte na oleji.
- Přisypejte hrášek a vše dál restujte.
- Zalijte vývarem a smetanou.
- Společně velmi zvolna vařte 15 minut, pak rozmixujte na hladkou polévku a dochuťte, nakonec přeceďte přes jemné síto.
- K podávání si připravte kostičky toastového chleba orestované na másle (na pánvi nebo v troubě) a zakysanou smetanu našlehanou s olejem.
- Horkou polévku nalijte do talířů a ozdobte ji smetanou.
- Krutony podávejte zvlášť.
Tip: Pokud nechcete zkreslit chuť polévky zakysanou smetanou lehce do kysela, můžete použít neoslazenou sladkou šlehačku.
Tip šéfkuchaře: Můžete podávat s pestem, které umixujete z bylinek (medvědí česnek, bazalka, kopr, petrželová nať, pažitka ap.), olivového oleje a semínek nebo ořechů. Pesto lze dochutit balzamikem. Celý pokrm oživí hrstka pražené pohanky.
Recepty na zdravé a chutné pomazánky
Grissini se šlehaným tvarohem
Grissini jsou tradiční italské tyčinky.
INGREDIENCE
- 180 ml studené vody
- 250 g hl. mouky
- 40 ml olivového oleje
- 20 g čerstvého droždí
- špetka soli
Tvaroh
- 300 g tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 2 stonky kopru
- sůl
POSTUP:
- Grissini: Všechny suroviny spojte a vypracujte vláčné těsto (nejlépe v robotu s hnětacím nástavcem), v míse je zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a v pokojové teplotě nechte vzejít.
- Když těsto zdvojnásobí svůj objem, lehce ho rukama promíchejte a nechte ještě jednou vzejít.
- Pak vytvarujte tyčinky, naskládejte je na plech s pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby.
- Pečte na 160 °C 25 minut.
- Šlehaný tvaroh: Ze smetany ušlehejte šlehačku.
- Tvaroh prošlehejte s olejem a šlehačku do něj postupně vmíchejte spolu s nasekaným koprem, solí a česnekem.
Jarní kuřátko s černou čočkou
INGREDIENCE
- 4 kuřecí prsa s kůží
- 50 g másla
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- bylinky (tymián, rozmarýn, medvědí česnek)
- sůl
- 300 g černé čočky (váha v suchém stavu před vařením)
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 100 g zakysané smetany
- 1 mrkev
- 100 g celeru
- 1 cibule
- sůl, pepř
- vinný ocet, cukr – dle chuti
POSTUP:
- Čočka: Přebranou, vypranou čočku uvařte v osolené vodě al dente, na skus, při restování ještě dojde.
- Slijte ji, vývar si schovejte.
- Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na malinkaté kostičky.
- Cibuli také nakrájejte nadrobno.
- Na oleji orestujte mrkev a celer, pak přidejte cibuli, vše společně restujte do růžova.
- Přidejte uvařenou čočku, prohoďte a přilije trošku vývaru z čočky.
- Lehce poduste a dochuťte, solí, pepřem, octem a cukrem.
- Na závěr vmíchejte do čočky zakysanou smetanu.
- Kuřecí prsa: Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na rozehřátém oleji, nejdříve kůží dolů.
- Až kůže zezlátne, maso otočte, přidejte máslo s bylinkami podle své volby a ještě krátce opečte druhou stranu (přelévejte výpekem).
- Pak prsa přendejte na plech s pečicím papírem společně s bylinkami.
- Dejte do předehřáté trouby na 180 °C na 20 minut.
- Po upečení je přikryjte alobalem, do kterého uděláte pár otvůrků, aby se maso nezapařilo, a nechte odpočinout v teple ještě 5 minut.
- Teplou čočku nandejte na talíř a na ni položte prsa.
Tip: Černé čočce se říká beluga, její drobná černá zrnka připomínají kaviár z mořského kytovce. Čočky můžete uvařit víc, také zeleninový základ zdvojnásobte. Z čočkového vývaru a navýšeného množství surovin pak velmi rychle připravíte vynikající polévku. Je na vás, jestli ji zahustíte trochou jíšky.
Oblíbené recepty z české kuchyně s pivem od Fleků
Vepřová panenka, gratinované smetanové brambory s jarními bylinkami
INGREDIENCE
Brambory
- 1 kg brambor
- 400 ml smetany 31%
- 2 stroužky česneku
- špalíček zázvoru
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Maso
- 4 vepřové panenky (à 200 g)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- jarní výhonky (microgreens) k podávání
POSTUP:
- Gratinované brambory: Oloupané, opláchnuté brambory nakrájejte na velmi tenké plátky, pokud máte doma mandolínu (plátkové struhadlo), máte vyhráno.
- Do kastrolu nalijte smetanu, přidejte brambory a prolisovaný česnek, sůl a koření.
- Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a zvolna vařte, až smetana zhoustne.
- Pak opatrně přendejte do pekáčku nebo na plech s pečicím papírem.
- Zarovnejte povrch a dejte péct do vyhřáté trouby na 135 °C na 90 minut.
- Maso: Vepřovou panenku odblaňte, osolte a opepřete.
- S další přípravou počkejte, až se pečení brambor přehoupne do druhé poloviny.
- Na pánvičce s rozehřátým olivovým olejem opečte ze všech stran panenku vcelku i s bylinkami, přendejte na plech s pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 150 °C na 13–15 minut (plech přidejte k plechu s bramborami, těm nebude vadit, když teplotu trošku zvýšíte).
- Pak panenku vyndejte a přikryjte alobalem s propíchnutými otvory, aby si maso odpočinulo a nezapařilo se.
Servis: Na talíř naaranžujte horké brambory, nakrájenou panenku a bohatě ozdobte výhonky a jedlými květy.
Tip šéfkuchaře: Pokrm můžete doplnit lusky mladého hrášku orestovanými na másle.