Hlavní obsah

Jarní radost na talíři

Zjara se vaří lehce, zeleně, s prvními květinami. Gastronomický mentor a executive chef restaurací brněnského hotelu Passage Petr Svoreň pro vás připravil čtyři velmi chutné, svěží recepty a všem čtenářům přeje dobrou chuť.

Foto: Petr Horník, Právo

Hráškový krém

Článek

Na ozdobu jarních pokrmů použijte fialky, sedmikrásky, pampelišky, podběl, primulky.

Hráškový krém

INGREDIENCE

  • 500 g hrášku (i mražený)
  • 200 g pórku
  • 300 ml zeleninového vývaru
  • 300 ml smetany
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • k podávání krutony a zakysaná smetana, jedlé květy

POSTUP:

  • Pórek dobře vyperte, nakrájejte a orestujte na oleji.
  • Přisypejte hrášek a vše dál restujte.
  • Zalijte vývarem a smetanou.
  • Společně velmi zvolna vařte 15 minut, pak rozmixujte na hladkou polévku a dochuťte, nakonec přeceďte přes jemné síto.
  • K podávání si připravte kostičky toastového chleba orestované na másle (na pánvi nebo v troubě) a zakysanou smetanu našlehanou s olejem.
  • Horkou polévku nalijte do talířů a ozdobte ji smetanou.
  • Krutony podávejte zvlášť.

Tip: Pokud nechcete zkreslit chuť polévky zakysanou smetanou lehce do kysela, můžete použít neoslazenou sladkou šlehačku.

Tip šéfkuchaře: Můžete podávat s pestem, které umixujete z bylinek (medvědí česnek, bazalka, kopr, petrželová nať, pažitka ap.), olivového oleje a semínek nebo ořechů. Pesto lze dochutit balzamikem. Celý pokrm oživí hrstka pražené pohanky.

Recepty na zdravé a chutné pomazánky

Recepty

Grissini se šlehaným tvarohem

Grissini jsou tradiční italské tyčinky.

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 180 ml studené vody
  • 250 g hl. mouky
  • 40 ml olivového oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • špetka soli

Tvaroh

  • 300 g tvarohu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 2 stonky kopru
  • sůl

POSTUP:

  • Grissini: Všechny suroviny spojte a vypracujte vláčné těsto (nejlépe v robotu s hnětacím nástavcem), v míse je zaprašte moukou, přikryjte utěrkou a v pokojové teplotě nechte vzejít.
  • Když těsto zdvojnásobí svůj objem, lehce ho rukama promíchejte a nechte ještě jednou vzejít.
  • Pak vytvarujte tyčinky, naskládejte je na plech s pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby.
  • Pečte na 160 °C 25 minut.
  • Šlehaný tvaroh: Ze smetany ušlehejte šlehačku.
  • Tvaroh prošlehejte s olejem a šlehačku do něj postupně vmíchejte spolu s nasekaným koprem, solí a česnekem.

Jarní kuřátko s černou čočkou

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa s kůží
  • 50 g másla
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • bylinky (tymián, rozmarýn, medvědí česnek)
  • sůl
  • 300 g černé čočky (váha v suchém stavu před vařením)
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 mrkev
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  •  sůl, pepř
  • vinný ocet, cukr – dle chuti

POSTUP:

  • Čočka: Přebranou, vypranou čočku uvařte v osolené vodě al dente, na skus, při restování ještě dojde.
  • Slijte ji, vývar si schovejte.
  • Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na malinkaté kostičky.
  • Cibuli také nakrájejte nadrobno.
  • Na oleji orestujte mrkev a celer, pak přidejte cibuli, vše společně restujte do růžova.
  • Přidejte uvařenou čočku, prohoďte a přilije trošku vývaru z čočky.
  • Lehce poduste a dochuťte, solí, pepřem, octem a cukrem.
  • Na závěr vmíchejte do čočky zakysanou smetanu.
  • Kuřecí prsa: Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na rozehřátém oleji, nejdříve kůží dolů.
  • Až kůže zezlátne, maso otočte, přidejte máslo s bylinkami podle své volby a ještě krátce opečte druhou stranu (přelévejte výpekem).
  • Pak prsa přendejte na plech s pečicím papírem společně s bylinkami.
  • Dejte do předehřáté trouby na 180 °C na 20 minut.
  • Po upečení je přikryjte alobalem, do kterého uděláte pár otvůrků, aby se maso nezapařilo, a nechte odpočinout v teple ještě 5 minut.
  • Teplou čočku nandejte na talíř a na ni položte prsa.

Tip: Černé čočce se říká beluga, její drobná černá zrnka připomínají kaviár z mořského kytovce. Čočky můžete uvařit víc, také zeleninový základ zdvojnásobte. Z čočkového vývaru a navýšeného množství surovin pak velmi rychle připravíte vynikající polévku. Je na vás, jestli ji zahustíte trochou jíšky.

Oblíbené recepty z české kuchyně s pivem od Fleků

Zdraví

Vepřová panenka, gratinované smetanové brambory s jarními bylinkami

Foto: Petr Horník, Právo

INGREDIENCE

Brambory

  • 1 kg brambor
  • 400 ml smetany 31%
  • 2 stroužky česneku
  • špalíček zázvoru
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

Maso

  • 4 vepřové panenky (à 200 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl
  • jarní výhonky (microgreens) k podávání

POSTUP:

  • Gratinované brambory: Oloupané, opláchnuté brambory nakrájejte na velmi tenké plátky, pokud máte doma mandolínu (plátkové struhadlo), máte vyhráno.
  • Do kastrolu nalijte smetanu, přidejte brambory a prolisovaný česnek, sůl a koření.
  • Přiveďte k varu, stáhněte teplotu a zvolna vařte, až smetana zhoustne.
  • Pak opatrně přendejte do pekáčku nebo na plech s pečicím papírem.
  • Zarovnejte povrch a dejte péct do vyhřáté trouby na 135 °C na 90 minut.
  • Maso: Vepřovou panenku odblaňte, osolte a opepřete.
  • S další přípravou počkejte, až se pečení brambor přehoupne do druhé poloviny.
  • Na pánvičce s rozehřátým olivovým olejem opečte ze všech stran panenku vcelku i s bylinkami, přendejte na plech s pečicím papírem a dejte do vyhřáté trouby na 150 °C na 13–15 minut (plech přidejte k plechu s bramborami, těm nebude vadit, když teplotu trošku zvýšíte).
  • Pak panenku vyndejte a přikryjte alobalem s propíchnutými otvory, aby si maso odpočinulo a nezapařilo se.

Servis: Na talíř naaranžujte horké brambory, nakrájenou panenku a bohatě ozdobte výhonky a jedlými květy.

Tip šéfkuchaře: Pokrm můžete doplnit lusky mladého hrášku orestovanými na másle.

Související témata:

Výběr článků

Načítám