Článek
„Ohledně samotných svačin toho bylo dosud publikováno poměrně málo. A to navzdory skutečnosti, že právě svačiny tvoří 20 až 25 procent denního energetického příjmu. Náš výzkum si dal za cíl zjistit podrobnější informace o tomto stravování a vlivu na lidské zdraví,“ uvádí pro server Independent Kate Berminghamová, postdoktorandka na King’s College v Londýně a hlavní autorka studie, která vznikla v rámci projektu s názvem Zoe Predict.
Zmíněný projekt zahrnuje širší skupinu hloubkových výzkumných studií v oblasti výživy, jejichž cílem je odhalit, jak a proč lidé reagují odlišně na stejné potraviny.
V rámci aktuální studie odborníci sledovali data od tisícovky dobrovolníků, kteří si po předem stanovenou dobu vedli deník o jídle, stejně tak u sebe měli monitor hladiny cukru v krvi, aby mohli sledovat „dopad“ přijatých svačin na zdraví.
Dobrovolníci jedli v průměru dvě svačiny denně, přičemž každý třetí snědl většinu z nich až později večer (často po deváté večer) místo mezi jídly během dne. Vědci pak v návaznosti na to zaznamenali u lidí, kteří si dopřávali svačinu později večer, větší nárůsty hladiny cukru v krvi v porovnání s těmi, kteří svačili během dne. Skupina svačící později měla rovněž vyšší hodnoty tuku v krvi.
Vyšší hladiny cukru a tuky v krvi zdraví příliš neprospívají, mohou vést k rozvoji cukrovky nebo srdečním onemocněním.
Vědci rovněž analyzovali vztah mezi počtem snědených svačin, jejich kvalitou a načasováním, s krevnímu tuky a hladinami inzulínu.
Anketa
Nepřekvapivě došli k závěru, že kvalitní svačiny (potraviny obsahující významné množství živin v poměru k obsaženým kaloriím) jsou spojeny s lepšími tělesnými odezvami. Studie tak dospěla k závěru, že pro tělesné reakce na jídlo (svačiny) je jako první zásadní vždy jejich kvalita (ovoce a zelenina jsou tak nepřekvapivě lepší než sušenky nebo koláč). Ani načasování ale není radno podceňovat.
„Naše studie ukázala, že kvalita svačiny je důležitější než její množství nebo frekvence. Ovšem i její načasování by se mělo brát v potaz, protože ani pozdní noční občerstvení není dvakrát příznivé. A to například kvůli přerušení nočního půstu, což je škodlivé pro zdraví,“ dodává na závěr Berminghamová.
Studie byla nedávno prezentována na setkání Americké společnosti pro výživu.
Může se vám hodit na Zboží.cz: Kuchařky pro zdravou stravu a diety
Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej zdravé výživy