Článek
Jedno ze základních pravidel krásy - pij hodně vody a budeš mít skvělou pleť - můžete slyšet téměř na každém kroku. Stylisté, odborníci na krásu i na výživu nám na každém kroku tvrdí, že je to jistojistě pravda. Voda prý zbaví náš organismus nejen nepotřebných škodlivých látek, ale vyhladí i vrásky a hydratuje naši pleť zevnitř ven. Je to prostě účinný "elixír" k udržení skvělé pleti.
Dermatologové ale po letech výzkumu zjistili, že jediné, na co má voda vůbec nějaký zvláčňující vliv, je pouze vnější vrstva kůže.
I tak máme ale pro milovníky vody přeci jen dobrou zprávu. Jsou určité typy vody, které jsou pro náš organismus lepší než jiné.
Minerální voda vs. voda z kohoutku
Vědci udělali test, při kterém požadovali po dobrovolnicích, aby po dobu osmi týdnů pily litr a půl vody denně, aniž by měnily jakékoli denní návyky a životní styl. Některé ženy pily pouze obyčejnou vodu, další zase přírodní minerální vodu. Ta obsahovala salicin a derivát vrbové kůry, která se při metabolizaci mění v kyselinu salicylovou, tedy složku, jež se nachází v řadě přípravků na pleť a je známa především pro své protizánětlivé účinky.
Před a po ukončení pokusu byly všechny ženy vyfotografovány pomocí speciálního přístroje, který zkoumá rozsah a hloubku vrásek, texturu pleti a množství poškození sluncem, aby mohly být později jejich snímky podrobně srovnány.
Výsledky byly každopádně ohromující. U žen, které pily obyčejnou vodu z kohoutku, došlo ke zmírnění vrásek o 19 procent. U žen, které pily minerální vodu, došlo k redukci vrásek až o 24 procent.
Ať už jsou výsledky jakkoli ohromující, je možné, aby to byla vskutku pravda? Dermatologové se domnívají, že krátkodobě to možné je, záleží ale na tom, v jaké formě je voda podávána.
Místo pití vody zvyšte obsah vody v potravinách
K problematice se vyjádřil i dermatolog doktor Howard Morad. Podle něj je pití vody dobrý způsob, jak zvýšit její celkový denní příjem a jistě hraje roli při procesu stárnutí. Na druhé straně ale zastává názor, že je lepší přijímat více vody v potravinách, než ji jen klasicky pít.
Voda, kterou konzumujeme například v čerstvém ovoci a zelenině, není totiž klasická voda. "Je to voda, která je zapouzdřena v rámci daných potravin a ty nám poskytují pomalý a stabilní příjem," uvedl Morad.
Tato voda je navíc součástí potravin, které jsou bohaté na antioxidanty a další klíčové živiny, které chrání a podporují buněčnou integritu. "To je přesně taková voda, kterou bychom měli pravidelně přijímat," uzavřel debatu doktor Morad.