Článek
Sociální sítě vládnou světu a velký vliv mají i na popularitu určitých druhů potravin či pokrmů. Americký odborník na potravinové trendy Mike Kostyo ale upozorňuje na to, že se obvyklé jedná o „módní výstřelky“, které odejdou stejně rychle, jako přišly. „Dlouhodobé trendy naopak odrážejí, co se děje v naší společnosti,“ říká pro Huffington Post.
„Jako odborník mám přístup ke 100 000 různých menu, na základě kterých jsem schopen předvídat, jaké potraviny mají tendenci trhu dominovat. Je potřeba brát v potaz ale také kulturu, politiku a mnoho dalších proměnných,“ říká.
Někdy se ovšem stane, že se i odborníci zmýlí. Obvykle k tomu dojde, když se na národní či mezinárodní úrovni stane něco nepředvídatelného, jako je pandemie, válka nebo inflace.
„Covidová pandemie měla za následek, že lidé si více jídlo objednávali a v obchodech kupovali i mražené polotovary. Ukrajinsko-ruský konflikt zase ovlivňuje produkci pšenice. I kvůli tomu začínají pivovary nabízet pivo vyrobené z bezlepkových zrn místo pšenice,“ říká Kostyo.
Potenciální nevýhoda rostlinné stravy

Jakým směrem se vyvíjejí trendy?
Udržitelnost je stále nedílnou součástí potravinářských trendů, stejně jako byla klíčovým potravinářským trendem předchozích let. Dostupnost surovin pěstovaných zodpovědným způsobem s nižšími dopady na životní prostředí nás významným způsobem ovlivňuje.
Kostyo předvídá popularizaci rostlinných náhražek masa. Očekává evoluci rostlinných alternativ mořských plodů.
Ke stejnému závěru se přiklání i Lucie Ulrichová, Senior Product Marketing Lead M&S.
„Rostlinná revoluce pokračuje. Stále více zákazníků se rozhoduje pro flexitariánskou stravu, což je velmi zajímavý trend, který nejeví žádné známky zpomalení. Očekáváme ještě větší skok vpřed v oblasti nových výrobků vhodných pro vegany a experimentování s chutěmi. Podobně se rozšiřuje i nabídka bezlepkových produktů.“
Co je to flexitariánství?
Jedná se o styl stravování, při kterém jíte převážně vegetariánsky, ale občas si dáte maso. Takové, o kterém víte, že není z velkovýroby, ale z farmy nebo eko chovu. Jde hlavně o vyváženost, zdravou stravu, ale zároveň i o ohleduplnost ke zdrojům naší planety. Podle webu Planetshine.com patří mezi příznivce flexitariánské diety například bývalá první dáma Michelle Obamová, zpěvačky Katy Perry a Beyoncé nebo tenistka Serena Williamsová.
Recepty, na kterých si pochutnají flexitariáni

Stále populárnější bude i veganství. „Lidé, kteří se touto cestou nevydají, budou alespoň zodpovědnější při výběru masa a místo kvantity budou sázet na kvalitu,“ říká šéfkuchař Will Bowlby pro Daily Mail.
Může se vám hodit na Firmy.cz: Poradenství v oblasti výživy, On-line poradenství v oblasti výživy, Prodej zdravé výživy