Hlavní obsah

Jak zvládnout útoky jídel v hospodě

Právo, Novinky, Vlaďka Merhautová

Už toho o hubnutí hodně víte a spoustu věcí umíte. Jakmile však ucítíte v hospodě vůni vepřové s knedlíkem nebo ji uvidíte na vedlejším stolu, jste ztraceni. Nacpete se, je vám těžko, ale blaze. I když tušíte, že to je cesta, která vede zpátky k břichu vytékajícímu z kalhot. Jak odolat nebo situaci zvládnout lépe?

Článek

"Jestliže chodíte stále do stejné restaurace, měli byste se rozhodnout předem, co si objednáte," radí psycholožka Iva Málková. "A pak se poctivě snažit, abyste předsevzetí dodrželi. Dřív než vaši vůli oslabí vůně linoucí se z okolních talířů."

Buďte první

Pokud do restaurace přijdete v partě, objednejte si jako první. Aby vás totiž nezviklaly lahodné objednávky vašich kolegů nebo kamarádů. Už při příchodu do restaurace byste se měli rozhodnout, jestli si dáte dezert nebo ne. Když ano, tak si místo přílohy objednejte zeleninu. Vařenou, dušenou nebo syrovou. Zasytí vás a ušetří kalorie.

Ale upřímně řečeno, moučník byste si měli vzít jen tehdy, pokud porce oběda byla na vašem talíři tak malá, že máte ještě hlad. Nebo tehdy, když jste si vše pečlivě spočítali a moučník se ještě do vašich kalorických propočtů hravě vejde.

Podle odborníků je nejlepší, když si jako moučník vybereme ovoce nebo ovocný salát. Jde ale o ideální doporučení. Nežijeme s odborníky, žijeme sami se sebou.

Velké porce jako důkaz poctivosti

Nenechte se oslnit velkými porcemi, kterými čím dál tím víc dobrých restaurací dokazuje klientům svoji poctivost. Neříkejte si, když už jsem za to dal peníze, tak by byl hřích nedojíst. Naopak, říkejte si: "Co to je za nesmysl? Proč bych si měl platit svoji obezitu? A klidně si za poloviční peníze objednejte poloviční porci.

Věc ale není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Kromě vědomých pocitů hraje velkou roli i spousta podvědomých, které souvisí s určitými rituály a zaběhnutými zvyklostmi. Třeba s tím, že jste od dětství slyšeli říkat své rodiče: co je na talíři, to se sní.

Profesor Brian Wansink, specialista na marketing a chování zákazníků z Cornellovy univerzity v New Yorku, by o tom mohl dlouze vyprávět. Udělal řadu zajímavých pokusů, které dokládají pudovost, setrvačnost, ale také bezmyšlenkovitost, s jakými často zacházíme s potravinami.

Ve své laboratoři sestavil například speciální polévkovou misku. Do ní doplňoval polévku skrytým mechanismem umístěným ve stole. Chtěl vidět, kdy lidé přestanou jíst. Řada lidí, kteří test podstoupili, snědli tímto způsobem přes litr polévky, než zaznamenali, že něco není v pořádku.

Skryté chytáky

Častým kalorickým chytákem, který si spousta lidí neuvědomí, jsou kilojouly skryté v kečupech, tatarských omáčkách, zálivkách a dalších pikantních pochoutkách.

Energii jídla lze také snížit tím, že si vyberete libové maso a jako přílohu si objednáte vařenou nebo dušenou zeleninu místo knedlíků, těstovin, rýže anebo brambor, které mohou mít vysoký glykemický index, obzvlášť smažené brambory, případně hodně uvařená až rozvařená rýže nebo i těstoviny.

Jídlo s vysokým glykemickým indexem vyvolá prudký výkyv krevního cukru, což často vede k záchvatu hladu.

Výborná metoda JJP

Pokud nemáte v hospodě na výběr a musíte si objednat nějaké z kalorických jídel, které navíc může patřit i k vašim oblíbeným pochoutkám, mělo by platit pravidlo JJP (jezte jenom polovinu). Nebo, a to je ještě lepší, objednejte si rovnou poloviční porci.

Dodržet počet kilojoulů vyhrazených na oběd vám může pomoci, když si dáte jídlo bez přílohy, třeba i s větším kusem masa, pokud je libové. Bílkoviny nás dokážou zasytit na delší dobu a s výjimkou tučných mas nemívají přehnaně mnoho kalorií.

Zeleninu si k němu můžete objednat prakticky bez omezení, syrovou nebo netradičně upravenou, takže vám jídlo nebude připadat tak hladové. Zelenina je určitě neporovnatelně lepší než krajíčky chleba. Navíc, pokud navštívíte nějakou exotičtější restauraci, může se i ze zeleniny vyklubat překvapivě zajímavé jídlo. S chutí ho pak snědí také muži, kteří zeleninu zrovna nemilují.

Přehled o kaloriích u hospodských jídel

Výhodou je, když v restauraci zkombinují zeleninu s rybím nebo jiným lehkým masem či s plody moře, případně se sýry. Vláknina ze zeleniny a bílkoviny z masa nebo sýrů nás mohou zasytit na docela slušnou dobu, i když jich nesníme velkou porci.

Dobré je brát v úvahu i glykemický index (GI) potravin, to však není úplně jednoduché pro netrénovaného laika, tedy pro člověka, který neprošel dobrým kurzem hubnutí. Pomoci může kniha Hubneme s rozumem v praxi, kde v kapitole Stravování mimo domov najdete orientační přehled kalorických hodnot těch nejfrekventovanějších jídel a také jejich glykemický index (GI). Výtah z tabulky je na této straně vpravo.

Orientační hodnoty jídel v restauracích jsou i ve Skládačce pro zdravé hubnutí (lze ji získat přes www.istob.cz). Orientační jsou proto, že se dnes recepty jídel nedodržují přesně jako kdysi. Pomalu každá hospoda si je dělá jinak a někdy hodně jinak.

Energetické hodnoty jídel v restauracích
Polévky, 0,33 l
Hovězí s těstovinami ........................................................310 kJ
Čočková ............................................................................600 kJ
Ovarová s kroupami.........................................................................610 kJ
Slepičí s nudlemi ...........................................................................630 kJ
Česnečka s bramborem ....................................................................640 kJ
Zelná...................................................................................650 kJ
Bramborová ......................................................................700 kJ
Dršťková............................................................................700 kJ
Gulášová ...........................................................................770kJ
Hovězí maso
(nesledujte u jídel jen kalorie, ale také množství, které je různé)
Hovězí guláš..............................1300 kJ ............................170 g
Hovězí štěpánská pečeně .....1490 kJ .............................190 g
Hovězí frankfurtská pečeně....1600 kj ..............................190 g
Španělský ptáček .................. 1670 kJ .............................220 g
Svíčková na smetaně ........... .1890kJ...............................210 g
Mexický guláš .........................2500 kJ .............................320 g
Vepřové maso
Pečená krkovice .....................990 kJ ..............................100 g
Vepřová kýta po selsku..........1450 kj...............................110 g
Bramborové knedlíky s uzeným masem......2000 kJ ......180 g
Vepřový řízek smažený ...................2200 kJ ....................120 g
Moravský vrabec .............................2250 kJ ....................150 g
Domácí uzená krkovička ................2400 kJ ....................220 g
Vepřové ovarové koleno .................2650 kJ ...................150 g
Vepřové uzené koleno .....................3300 kJ ...................150 g
Špekové knedlíky .............................4300 kJ ...................300 g
Drůbež
Kuře grilované nebo pečené........1250 kJ ......................180 g
Krůtí prsa smažená v těstíčku ......1520 kJ ......................110 g
Kachna pečená ............................1540 kJ .......................130 g
Mletá masa, uzeniny
Smažený karbanátek....................2160 kJ .......................180 g
Sekaná pečeně ............................2190 kJ .......................180 g
Rizoto z mletého vepřového se sýrem ......3200 kJ ........300 g
Zapečené šunkofleky ..................4200 kJ ........................300 g
Těstoviny se špenátem a uzeným...5100 kJ ...................450 g
Ryby
Kapr po třeboňsku ..........................1120 kJ .....................180 g
Kapr smažený .................................2280 kJ .................... 160 g
Omáčky a zeleninové pokrmy
Lečo s vejci.......................................1250 kJ ....................200 g
Rajská omáčka................................1640 kJ .....................150 g
Žampiónová omáčka ze smetany....1680 kJ ...................150 g
Lečo s klobásou ...............................1840 kJ ...................300 g
Koprová omáčka..............................1870 kJ ....................150 g
Bezmasé pokrmy
Míchaná vejce na cibulce ................1350 kJ ....................150 g
Vaječná omeleta s hráškem ...........1820 kJ ...................200 g
Bramborák........................................1870 kJ ......................90 g
Smažený sýr ....................................2270 kJ .....................140 g
Brynzové halušky .............................3150kJ .......................50 g
Minutky, speciality
Telecí medailonky přírodní ...............880 kJ .....................140 g
Krůtí medailonek s ananasem........1420 kJ ....................300 g
Vepřová játra na roštu ....................1750 kJ .....................115 g
Kuřecí kung-pao ...............................2500 kJ ...................170 g
Vepřové kung pao.............................4230 kJ ...................220 g
Související témata:

Související články

Častá chyba: nejíme pravidelně

Lidé netloustnou jen proto, že se přejídají, ale i proto, že si jídlo neumějí rovnoměrně rozvrhnout do celého dne. Bývá to jedna z nejčastějších chyb...

Výběr článků

Načítám