Hlavní obsah

Jak zvládnout dietní krizi

Snažíte se hubnout, ale vždy se objeví nějaký okamžik, kdy svůj dietní režim porušíte a dostanete se do stavu, kdy se chcete na vše vykašlat? Pak právě pro vás máme hned několik tipů, jak tento stav překonat a najít další motivaci v tom, jak v hubnutí pokračovat.

Foto: Profimedia.cz

Porušení dietního nebo spíše nového režimu není konec světa.

Článek

Prvním krokem k řešení dietní krize je přijmout fakt, že každý den nemůže být perfektní. „Porušení dietního nebo spíše nového režimu není konec světa a je zcela přirozené a nestojí za to se kvůli němu zbytečně trápit. Důležité je situaci přijmout a jít dál. Místo toho, abyste se utápěla v pocitech viny a zoufalství, zaměřte se na to, co můžete udělat následujícího dne lépe,“ radí Monika Bartolomějová, nutriční poradkyně, odborná garantka a zakladatelka Nutričního institutu.

K tomu je dobré si zanalyzovat situaci a zjistit, co za krizí stálo. Možná jste byla příliš pod tlakem nebo jste byla v situaci, kde jste měla velký hlad. Určení příčiny vám může pomoct se na podobné situace v budoucnu lépe připravit a reagovat.

Není nutné držet dietu úplně od začátku

Důležité je udržet si pozitivní mysl a nepodléhat pokušení vyvracet veškeré dosavadní úsilí. „Když nejdete jeden den cvičit, nebo dokonce vypadnete z cvičebního režimu na více dní, například kvůli práci, dovolené či z důvodu nemoci, také se na cvičení už navždy nevykašlete,“ říká Tereza Horová, trenérka fitness sítě Form Factory.

Hubnout se musí začít v hlavě

Zdraví

Mimoto je důležité nebrat porušení režimu jako selhání, ale spíše ho vnímat jako příležitost k učení a růstu. Neutápějte se v pocitech viny, přijměte porušení jako součást procesu a jděte dál.

V překonání krize pomůže dýchání

Dietní krizi lze i úspěšně čelit. K tomu je však zapotřebí, abyste znala její příčinu. Jednou z nejčastějších je stres, který hubnutí neprospívá. Naopak může vést ke zvýšenému ukládání tukových zásob.

„Základem úspěšného hubnutí je psychická pohoda, a pokud se v ní člověk nenachází, nahrazuje její nedostatek například konzumací sladkého nebo slaného v podobě chipsů a dalších kaloricky bohatých jídel,“ vysvětluje Bartolomějová.

Pokud se jedná o chvilkové špatné rozpoložení, mohou vám s překonáním chutí na nezdravé jídlo pomoct relaxační techniky.

Jakmile začnete pociťovat tíživé pocity a touhu dát si sladké, zkuste dechové cvičení. Způsob, jakým dýcháme, má totiž velký vliv na to, jak reaguje náš mozek. Základem drtivé většiny relaxačních technik, meditace a dechových cvičení je tzv. brániční dýchání neboli dýchání do břicha.

„Díky celkovému zklidnění, které souvisí se snížením hladiny stresových hormonů, zpomalením srdeční činnosti a poklesem krevního tlaku, se tak během vědomého dýchání do břicha z těla postupně vytrácí napětí,“ tvrdí Horová.

Jak na brániční dýchání?

V pohodlné poloze, nejlépe vleže na zádech, se pomalu nadechujte do břicha po dobu čtyř sekund. Břicho by se mělo zvednout, zatímco hrudník jen minimálně nebo vůbec. Vydechujte čtyři sekundy nebo déle. Takto dýchejte 3–5 minut.

Voda pomůže

Nepřekonatelné chutě na sladké a slané ošálíte pitím vody, která zvyšuje pocit sytosti, což vás může odradit od dalšího přejídání. Vodu si dejte i tehdy, pokud už k nájezdu na lednici došlo. Kvůli vyššímu přísunu cukru a soli je organismus přetížený a potřebuje se zbavit přebytečné vody v těle. Paradoxně byste však měla hodně pít. Voda pomůže střevům jídlo zpracovat a rychleji se zbavíte i nafouklého břicha.

Místo soli dejte přednost bylinkám

Abyste se zbavila zadržované vody v důsledku nadměrné konzumace soli nebo hormonálních změn v průběhu cyklu, nutričně vyvážené pokrmy dochuťte bylinkami.

Vyhněte se polotovarům, rychlému občerstvení a uzeninám. Naopak si ve zvýšené míře dopřejte čerstvou zeleninu, která obsahuje mimo jiné také vlákninu.

Vláknina má pozitivní vliv na trávení včetně regulace chuti k jídlu, metabolických procesů a chronických zánětlivých cest. „Dopřejte si takové druhy, které jsou bohaté na draslík jako batáty, brambory či špenát,“ doporučuje Bartolomějová.

Pohyb nastartuje metabolismus

Pohyb by neměl být trestem za to, že jste si dala něco, co nezapadá do dietního režimu. Kromě toho nezdravé jídlo jen sotva vyběháte. To ovšem neznamená, že se máte vyvalit na gauč a nic nedělat.

„Pokud je to možné, zařaďte alespoň krátkou fyzickou aktivitu, jako je procházka, nebo si dejte lehký trénink v posilovně. Pohyb může pomoct zvýšit metabolismus, zlepší náladu a motivuje vás vrátit se zpět k vašemu plánu,“ radí trenérka Horová a doporučuje, abyste s nápravou neotálela.

I když jídelníček porušíte, není důvod čekat na nový den, týden, či dokonce měsíc. Začněte hned. Minulost nechejte za sebou.

Potraviny, které nám při hubnutí dodají vše potřebné, zasytí a zaženou hlad

Zdraví

Je pozdní večeře vždy na škodu? Podle odborníků ne pokaždé

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám