Hlavní obsah

Jak ušetřit? Jíst a vařit jako předci

Prudké zdražení potravin donutilo mnoho lidí změnit jídelníček. Neznamená to ale, že musíme jíst nekvalitně. Právem oslovení gastronomičtí odborníci mají několik základních rad.

Foto: Profimedia.cz

Zbytečně se utrácí i tím, když máte prázdnou ledničkou.

Článek

Měli bychom podle nich používat hlavně sezonní ovoce a zeleninu, suroviny zpracovávat celé, nenakupovat ve slevových akcích zbytečnosti, které nestačíme spotřebovat, a nevyrážet do obchodu hladoví.

„Když se koukám při nákupu lidem do košíku, vidím, že pořád kupují polotovary, třeba pomazánky, které si mohou za pár korun udělat doma sami. I majonézu máte z vajíček a oleje umíchanou za pár minut a nebude plná zbytečných éček jako z obchodu,“ řekl Právu Roman Staša, vítěz kuchařské soutěže MasterChef Česko 2020 s tím, že velké nákupy vedou i k tomu, že hodně surovin často končí v koši.

„Musíte přemýšlet, jak je zpracovat,“ tvrdí.

Slupky do vývaru, tuk z kuřete schovat

S tím souhlasí i šéfkuchař Radek David, který je po angažmá ve známých pražských restauracích v současnosti kreativním šéfkuchařem společnosti Aramark, jež zajišťuje firemní stravování.

„Každá krize nutí k zamyšlení. Tak mysleme na to, co kupujeme. Sním opravdu šest jogurtů, které jsem pořídil v akci?“ řekl Právu David, který je také velkým vyznavačem sezonnosti v jídle.

Přestaňte s plýtváním potravin, ušetříte. Návod, jak na to

Zdraví

Jednoduchý trik, který dá tvrdému chlebu druhý život

Zdraví

„Jsem z generace, která v dětství dostávala jen tu zeleninu a ovoce, které byly v obchodech k dostání – kořenovou zeleninu, nějaké zelí, dobře skladovatelná jablka. To vše k zimě patří a dnes jsou to také jedny z nejlevnějších produktů.“

Jak říká, třeba kořenová zelenina se dá zpracovat celá. „Ze slupek z mrkve, celeru a petržele uděláte vývar, do sáčku si můžete dávat i všechny odkrojky, blanky z nejrůznějších mas. Dáte ho do mrazáku a po čase i z těchto zbytků uděláte vývar. Já osobně schovávám i tuk, který se vypeče z kuřete. Používám ho stejně jako vepřové sádlo.“

Podle něj je třeba myslet ekonomicky: „Když děláte v restauraci, chcete, abyste z každé investované koruny měl zpátky aspoň pět. Doma to moc nejde, ale proč zbytečně plýtvat.“

Finančně náročná je i současná příprava na nejkrásnější svátky v roce, pokud se v rodině peče cukroví. „Je to krásná tradice, ale nikde ve světě se na Vánoce nepeče sladké v takovém množství. A hodina provozu elektrické trouby může stát až pětadvacet korun. Někdy je tak lepší nechat si cukroví upéct u profesionálů,“ tvrdí šéfkuchař a hned dodává, co s nespotřebovaným máslem.

„Dejte ho bez obav do mrazáku nebo ho přepusťte, tak jak to dělaly naše babičky. V lednici pak vydrží i delší dobu.“

Vzduch v lednici

„Asi to zní divně, ale i v dnešní době je lepší mít lednici plnou, protože tak nespotřebujete spoustu elektřiny na chlazení vzduchu. Potraviny naakumulují chlad. Když jich máte málo, pomozte si třeba konzervou,“ radí David s tím, že spousta surovin ale do lednice vůbec nepatří.

Například cibuli, česneku, kořenové zelenině, rajčatům, citronům a samozřejmě bramborám bude nejlépe ve spíži nebo ve sklepě.

„Zakoupenou zeleninu a ovoce doma hned vyndejte z papírových či plastových obalů a zkontrolujte. Poškozené či nahnilé plody odstraňte a ne­ukládejte s ostatními, hniloba by se rychle rozšířila. Základní pravidlo pak zní – neumývat. Voda by smyla ochrannou vrstvu a plody by se rychle začaly kazit. Umyjte vždy jen to množství, které se chystáte ihned spotřebovat,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.

Nejen kvůli špatnému skladování vyhodí ročně každý občan Česka víc než devět kilogramů ovoce a zeleniny.

Osvojte si ekologické návyky ve vaší kuchyni a ušetřete

Zdraví

V koši jedné rodiny končí ročně jídlo za 40 tisíc

Domácí

Výběr článků

Načítám