Článek
Měli bychom podle nich používat hlavně sezonní ovoce a zeleninu, suroviny zpracovávat celé, nenakupovat ve slevových akcích zbytečnosti, které nestačíme spotřebovat, a nevyrážet do obchodu hladoví.
„Když se koukám při nákupu lidem do košíku, vidím, že pořád kupují polotovary, třeba pomazánky, které si mohou za pár korun udělat doma sami. I majonézu máte z vajíček a oleje umíchanou za pár minut a nebude plná zbytečných éček jako z obchodu,“ řekl Právu Roman Staša, vítěz kuchařské soutěže MasterChef Česko 2020 s tím, že velké nákupy vedou i k tomu, že hodně surovin často končí v koši.
„Musíte přemýšlet, jak je zpracovat,“ tvrdí.
Slupky do vývaru, tuk z kuřete schovat
S tím souhlasí i šéfkuchař Radek David, který je po angažmá ve známých pražských restauracích v současnosti kreativním šéfkuchařem společnosti Aramark, jež zajišťuje firemní stravování.
„Každá krize nutí k zamyšlení. Tak mysleme na to, co kupujeme. Sním opravdu šest jogurtů, které jsem pořídil v akci?“ řekl Právu David, který je také velkým vyznavačem sezonnosti v jídle.
Přestaňte s plýtváním potravin, ušetříte. Návod, jak na to
Jednoduchý trik, který dá tvrdému chlebu druhý život
„Jsem z generace, která v dětství dostávala jen tu zeleninu a ovoce, které byly v obchodech k dostání – kořenovou zeleninu, nějaké zelí, dobře skladovatelná jablka. To vše k zimě patří a dnes jsou to také jedny z nejlevnějších produktů.“
Jak říká, třeba kořenová zelenina se dá zpracovat celá. „Ze slupek z mrkve, celeru a petržele uděláte vývar, do sáčku si můžete dávat i všechny odkrojky, blanky z nejrůznějších mas. Dáte ho do mrazáku a po čase i z těchto zbytků uděláte vývar. Já osobně schovávám i tuk, který se vypeče z kuřete. Používám ho stejně jako vepřové sádlo.“
Podle něj je třeba myslet ekonomicky: „Když děláte v restauraci, chcete, abyste z každé investované koruny měl zpátky aspoň pět. Doma to moc nejde, ale proč zbytečně plýtvat.“
Finančně náročná je i současná příprava na nejkrásnější svátky v roce, pokud se v rodině peče cukroví. „Je to krásná tradice, ale nikde ve světě se na Vánoce nepeče sladké v takovém množství. A hodina provozu elektrické trouby může stát až pětadvacet korun. Někdy je tak lepší nechat si cukroví upéct u profesionálů,“ tvrdí šéfkuchař a hned dodává, co s nespotřebovaným máslem.
„Dejte ho bez obav do mrazáku nebo ho přepusťte, tak jak to dělaly naše babičky. V lednici pak vydrží i delší dobu.“
Vzduch v lednici
„Asi to zní divně, ale i v dnešní době je lepší mít lednici plnou, protože tak nespotřebujete spoustu elektřiny na chlazení vzduchu. Potraviny naakumulují chlad. Když jich máte málo, pomozte si třeba konzervou,“ radí David s tím, že spousta surovin ale do lednice vůbec nepatří.
Například cibuli, česneku, kořenové zelenině, rajčatům, citronům a samozřejmě bramborám bude nejlépe ve spíži nebo ve sklepě.
„Zakoupenou zeleninu a ovoce doma hned vyndejte z papírových či plastových obalů a zkontrolujte. Poškozené či nahnilé plody odstraňte a neukládejte s ostatními, hniloba by se rychle rozšířila. Základní pravidlo pak zní – neumývat. Voda by smyla ochrannou vrstvu a plody by se rychle začaly kazit. Umyjte vždy jen to množství, které se chystáte ihned spotřebovat,“ doplňuje Jaroslav Neuman, specialista na ovoce a zeleninu z Košík.cz.
Nejen kvůli špatnému skladování vyhodí ročně každý občan Česka víc než devět kilogramů ovoce a zeleniny.