Článek
1. Sledujte pořadí jednotlivých složek
Pokud se podíváte na etiketu, pak vám již pořadí obsažených složek prozradí mnohé. Na prvním místě je vždy zmíněna ingredience, která je v produktu zastoupena nejvíce - v případě mléčných výrobků by to mělo být mléko.
2. Čím méně složek, tím lépe
Kromě pořadí jednotlivých složek sledujte, jak moc je složení obsáhlé. Bohatě stačí, je-li třeba u jogurtu napsáno jen mléko, sušené mléko a jogurtová kultura. Další přísady typu modifikovaný škrob, pektin či regulátor kyselosti citronan sodný nejsou potřeba.
3. Čeho si dále všímat na etiketě?
U mléka: obsah tuku – ideálně polotučná varianta (cca 1,5 % tuku)
U sýrů: množství tuku (během diety preferujte nízkotučné varianty) a obsah sodíku – soli (množství sodíku v sýrech je 45 – 140 mg na 100 g – čím méně, tím lépe)
U jogurtů: množství tuku (optimálně polotučná varianta, 2-3 % tuku) a přítomnost zahušťovadel (pektiny, kukuřičný škrob, želatina apod.), u ovocných variant množství sacharidů (ideálně do 10 g na 100 g)
4. Pozor na rostlinné alternativy
V poslední době se objevují rostlinné alternativy k mléčným výrobkům. Nějaká mléčná složka je nahrazena jinou. Např. se jedná o záměnu mléčného tuku za tuk rostlinný, což výrobek zlevňuje.
Tyto produkty se mohou vyrábět i prodávat, ale nesmějí se označovat jako mléčné výrobky, nemohou se nazývat sýrem ani máslem. Např. „máslíčko“ a máslo není to samé.
5. Není barvivo jako barvivo
Až budete číst složení, všimněte si, že existují i barviva přírodní. Nejde o nic jiného než o výtažek z rostlin, ovoce a zeleniny. To samé platí i v případě aromat. Pak pro vás nemůže být těžké uhodnout, co je lepší – přírodní vanilkové aroma nebo vanilin či ethylvanilin?
6. „Jahodový“ není to samé co „s příchutí jahody“
Jestliže se výrobek nazývá např. „jahodový/jahoda“, musí opravdu obsahovat jahody. Nicméně výrobky s jahodovou příchutí jsou z obliga – slovo „příchuť“ zde totiž hraje velkou roli. Díky tomu jogurt s jahodovou příchutí v sobě mít jahody vůbec nemusí.
7. Není „jahodový“ jako „jahodový“
Slovo „jahodový“ sice znamená, že výrobek obsahuje jahody, ale neříká nic o jejich množství. To zjistíte až tehdy, vynásobíte-li podíl ovocné složky podílem jahod ve složce ovocné.
Příklad: Jogurt má 5% podíl ovocné složky se 40% podílem jahod.
Řešení: 0,05 × 0,4 = 0,02 × 100 = 2 %.
8. Sledujte původ výrobku
Všechny výrobky živočišného původu musí být opatřeny oválnou veterinární značkou zdravotní nezávadnosti. Odkud vámi vybraný výrobek pochází, zjistíte sledováním tzv. „oválku“ na obalu, jenž v sobě nese označení země posledního zpracování/původu výrobku (např. CZ patří České republice).
9. Jak vypočítat obsah tuku v sýrech
Podle platné legislativy je nutné u sýrů uvádět obsah sušiny a tuku (v %). Tuk se uvádí buď jako absolutní, popř. častěji jako tuk v sušině (t. v suš.).
Příklad: Eidamský sýr - 30 % tuku v sušině. V deklaraci je uvedeno - sušina: 54 % (suš.), tuk v sušině: 30 % (t. v suš.)
Řešení: % t = (t.v suš x suš):100 = (30 x 54):100 = 16,2 g
10. Značky kvality
Na obalech některých výrobků se objevují různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu.
Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při výrobě pocházejí z domácí produkce.
Více informací na stránkách Státního zemědělského intervenčního fondu akademiekvality.cz.