Hlavní obsah

Jak předejít cestovatelské nemoci aneb Na jaké potraviny si dát pozor

Léto je časem prázdnin a dovolených. Pokud i vás letos čeká cestování do cizích krajin, nenechte si jej překazit střevními virózami, které mohou číhat převlečené za místními specialitami. Na jaké potraviny si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí odhaduje, že 30 až 70 % rekreantů dostane cestovatelský průjem – v závislosti na tom, kam a kdy jedou. Nemoci lze často (ale ne vždy) předejít tím, že budete pečlivě sledovat, co jíte nebo pijete.

„Infekce přenášené potravinami mohou udeřit kdykoli,“ řekla pro Huffington Post Leah Silbermanová, registrovaná dietoložka z Medical Offices of Manhattan. „Cestování vás vystavuje novým zdrojům potravin, místním postupům manipulace s potravinami a různým standardům čistoty. To zvyšuje vaše šance, že přijdete do kontaktu s infekcemi nebo znečišťujícími látkami, proti kterým vaše tělo nemusí mít vybudovanou ochranu,“ dodává.

Potraviny mohou být také kontaminovány nebezpečnou pitnou vodou nebo nešetrným zacházením s potravinami neumytými, případně špatně umytýma rukama, řekla Mitzi Baumová, generální ředitelka neziskové organizace Stop Foodborne Illness.

Jak se chránit před střevními potížemi a na co si dát pozor?

Šest nejhorších potravin či nápojů pro vaše zuby

Zdraví

Onemocnění přenášené potravinami můžete skutečně získat z jakéhokoli jídla nebo nápoje. Některé však mohou být riskantnější než jiné, v závislosti na tom, kam cestujete.

Opatření v oblasti bezpečnosti potravin, hygienické normy a kulinářské návyky se v různých částech světa liší, říká Silbermanová. Nejlepším řešením je prozkoumat bezpečnost potravin a zdravotní rizika pro danou destinaci.

Syrové ryby a maso

Syrové maso a mořské plody jsou „velké ne“, říká Vanessa Rissettová, registrovaná dietoložka, spoluzakladatelka a generální ředitelka společnosti Culina Health. „Nemůžeme u nich totiž zjistit, odkud pocházejí, jak dlouho byly venku a jak se s nimi zacházelo.“

Steaky, tatarák, suši, ceviche, syrové mořské plody nebo nedostatečně upravené maso, ryby nebo mořské plody mohou zvýšit vaše riziko konzumace bakterií, parazitů nebo virů, řekl Silbermanová.

Čerstvé ovoce a zelenina

Čerstvé ovoce a zelenina mohou přitahovat bakterie, které by vám mohly způsobit nevolnost, dodává Rissettová. Kdykoli můžete, volte raději vařené produkty, které díky varu přijdou o nebezpečné patogeny.

„Čerstvé ovoce na dovolených přímo vybízí ke konzumaci. Pokud se jej nechcete vzdát, je bezpečnější, když ovoce umyjete a před konzumací oloupete slupku,“ radí Baumová.

Vybírejte proto ovoce a zeleninu se silnou slupkou – jako banány, pomeranče nebo avokádo – které lze jednoduše oloupat, doporučuje Silbermanová.

Mléčné výrobky

Pasterizované mléko a mléčné výrobky z uzavřených nádob jsou obvykle bezpečné pro konzumaci. Ovšem nepasterizované položky, včetně sýrů, jogurtů nebo zmrzliny, obsahují s větší pravděpodobností nebezpečné zárodky, jako je listeria, salmonela nebo E. coli, říká Silbermanová.

Je také dobré vyhnout se mléčným výrobkům, které byly skladovány při pokojové teplotě, jako je smetana do kávy.

Voda z vodovodu

Kontaminovaná voda je velkou příčinou cestovatelských průjmů. „Vzhledem k tomu, že patogeny nejsou viditelné pouhým okem, je těžké říci, zda je voda bezpečná k pití,“ říká Baumová.

Kdykoli si nejste jisti bezpečností vody, pijte balenou uzavřenou v továrně a objednávejte si nápoje bez ledu. Vodu můžete také převařit.

Určité druhy pouličního jídla

Zkoušení jídla od pouličních prodejců je zábavný způsob, jak ochutnat místní kuchyni. Často ale platí, že někteří nemusí dodržovat stejné bezpečnostní postupy – jako je mytí rukou a kontrola teploty jídla. Vždy je nejlepší vyhnout se jídlům a nápojům, které vypadají, že nejsou zcela čerstvé. Vybírejte proto spíše jídla přímo z grilu, která projdou tepelnou úpravou a jsou ještě horká.

Co když onemocníte při cestování?

Pokud se i přes vaše nejlepší úsilí objeví cestovatelský průjem, obvykle to není nic vážného. Může však přetrvávat několik dní nebo týden (déle, pokud je způsoben parazitem), což může výrazně narušit váš výlet. Co s tím?

  1. Hydratujte se: Průjem a zvracení tělo pořádně dehydratují, proto pijte hodně balené vody nebo jiných bezpečných tekutin.
  2. Vezměte si volně prodejný lék. Při cestování je ideální si vytvořit zásobu léků na zažívací obtíže, které vám mohou pomoci ulevit od prvotních potíží. Vždy si ale pečlivě přečtěte informační leták a poraďte se s lékárníkem, který vám lék doporučí.
  3. Navštivte lékaře. Pokud vaše příznaky neustupují, jsou závažné nebo máte horečku, krvavou stolici nebo prokazujete známky dehydratace, vyhledejte místní lékařskou pomoc. Po návratu kontaktujte svého lékaře.

Zlepšete zdraví svých vlasů, pokožky a nehtů

Móda a kosmetika

Letní trápení: Ulevte účinně močovým cestám

Zdraví

Může se vám hodit na Zboží.cz: Léky při potížích s trávením

Výběr článků

Načítám