Hlavní obsah

Jak naložit s informacemi výrobců

Novinky, Tamara Starnovská, vrchní nutriční terapeutka, oddělení klinické výživy FTN Praha

Významné potravinářské firmy se na evropské úrovni dohodly uvádět na obalech svých potravin údaje, které spotřebiteli poskytnou všechny podstatné informace o nutričním složení výrobků. Výrobci se také zavázali na přední straně svých výrobků uvádět údaj o energetickém obsahu jedné porce (v kilokaloriích) a její podíl na doporučeném denním kalorickém příjmu.

Článek

Nové evropské značení na výrobcích, podporované v ČR Potravinářskou komorou ČR, je významným přínosem nejen pro spotřebitele, ale také pro odborníky na výživu. Spotřebitel díky němu totiž získá natolik srozumitelné informace, které si dokáže celkem snadno provázat s doporučeními odborníků.

Součástí nového značení na výrobcích jsou také procentuální údaje, které umožňují spotřebiteli sledovat i aktuální rozložení příjmu energie a jednotlivých živin v průběhu dne.

Konzument si tak může lépe rozdělit jednotlivé dávky jídel během dne, což má zvlášť velký význam v současné realitě českého stravování, kdy převážná část populace konzumuje minimální množství stravy během první poloviny dne a většinu stravy pak v podvečer až večer. Takové členění stravy přitom vede k nárůstu  tělesné hmotnosti a také ke zvyšování rizika onemocnění diabetem 2. typu, ale i k projevům dalších civilizačních chorob, zejména nárůstu obezity v oblasti pasu s vysokým rizikem vzniku metabolického syndromu.

Informace budou obsahovat mnohem podrobnější údaje

Soubor nově zveřejňovaných informací na výrobcích je širší než obvykle uváděné základní informace o energetické hodnotě výrobku, obsahu bílkovin, tuků a sacharidů. Tyto základní informace jsou běžné populaci obecně dobře známé, i když si mnoho spotřebitelů neumí představit zdroje těchto složek.

 Další uváděné informace jako třeba obsah vlákniny, sodíku nebo soli jsou pro spotřebitele známé už méně, a to zejména v souvislosti s doporučeným množstvím. Například procentuální údaj na výrobcích o obsahu sodíku a soli má však obrovský význam. Sodík je pro tělo velmi důležitou minerální látkou, ale v nadměrném množství působí zdravotní problémy, spojené především s vysokým krevním tlakem. Největším zdrojem sodíku je sůl, jejíž současná konzumace se v české populaci pohybuje mezi 12 a 15 g, ačkoli doporučená dávka je 6 g na den.

Údaje o sacharidech a tucích

Velký význam mají také informace o obsahu tuků a nenasycených mastných kyselin, cukrů a sacharidů, i když jsou v tuto chvíli pro běžného spotřebitele poněkud matoucí. Běžný spotřebitel totiž zatím příliš nevnímá rozdíl mezi sacharidem a cukrem. Zatímco cukr patří k těm součástem stravování, jejichž konzumace by měla být co nejnižší, sacharidy jsou údajem celkovým, pokrývajícím i polysacharidy, které jsou pro lidský organizmus důležité. Cukry jsou tedy jen jednou skupinou ze sacharidů, stejně jako nenasycené mastné kyseliny jen jednou skupinou různých typů mastných kyselin v tucích.

Povědomí o nenasycených mastných kyselinách běžný spotřebitel sice má, ale zatím není zvyklý vyhledávat takové údaje na výrobcích, na rozdíl od obsahu tuku. Obecná informace o množství tuku přitom nic neříká o jeho druhu (může být živočišný nebo rostlinný). Přitom obecně řečeno živočišný tuk obsahuje větší množství nasycených mastných kyselin, které zvyšují hladinu cholesterolu i riziko kardiovaskulárních onemocnění. Naproti tomu tuk rostlinný obsahuje větší množství nenasycených mastných kyselin, které hladinu cholesterolu naopak snižují a na kardiovaskulární onemocnění působí preventivně (záleží právě na složení těchto mastných kyselin). 

Související témata:

Související články

Proč je dobré jíst podle biorytmů

Dát si ke snídani velký talíř ovesných vloček, nebo velký krajíc celozrnného chleba je z hlediska zdraví výborné. Dát si to samé jídlo k večeři už vůbec...

Jak můžeme předejít špatnému zažívání

Lidé se dnes nemusí vyrovnávat jen s důsledky vědecko-technické revoluce, ale i s totální revolucí, pokud jde o způsob jejich života. Nikdy v historii lidstva...

Kvalita stravy ovlivňuje obranyschopnost dítěte

Zdraví dítěte je určováno vrozenou dispozicí, úrovní a dostupností zdravotní péče, kvalitou životního prostředí a výživou. Je zřejmé, že můžeme v plném rozsahu...

Výběr článků

Načítám