Hlavní obsah

Jahody zlepšují dlouhodobou paměť

Novinky, Famous

Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně zlepšují dlouhodobou paměť a mohou pomáhat dokonce nemocným s Alzheimerovou chorobou.

Článek

Jahody jsou bohaté na přírodní flavonoid fisetin, jenž stimuluje v mozku signální dráhy a podporuje tak dlouhodobou paměť. Výzkumem jeho účinnosti na mozkové buňky se zabývala doktorka Pamela Maherová ze Salkova institutu pro biologické vědy. Všimla si, že některé flavonoidy navozují diferenciaci a zrání nervových buněk v mozku.

"Fisetin může nejen chránit nervové buňky před smrtí, ale může také podporovat nová spojení mezi jednotlivými buňkami. Dobrá zpráva je, že fisetin můžeme nalézt ve větším množství v jahodách. Potřebovali bychom další výzkum jeho účinnosti zvláště u nemocných Alzheimerovou chorobou," tvrdí doktorka Maherová.

Tento flavonoid však nalezneme také v řadě dalších druhů zeleniny a ovoce. Dostatek ho obsahují rajčata, cibule, pomeranče, jablka, broskve, hrozny, kiwi a kaki.

Související témata:

Související články

Paměť je třeba si hýčkat

Zapomnětlivost dnes připomíná pomalu virovou epidemii. Postiženy nejsou jen starší generace, ale stěžují si na ni i lidé mladí. Jisté uklidnění přináší...

Výběr článků

Načítám