Hlavní obsah

Jablka v těhotenství mohou omezit riziko astmatu u dětí

LONDÝN

Děti, jejichž matky konzumují v těhotenství jablka, jsou podle vědců vystaveny menšímu riziku, že budou trpět astmatem. Tvrdí to výzkum skotské univerzity v Aberdeenu, která výsledky bádání představila na lékařské konferenci zabývající se hrudními onemocněními.

Článek

Škola zkoumala kulinářské návyky asi 2000 budoucích rodiček a poté sledovala vývoj jejich dětí v průběhu prvních pěti let života. Zjistila, že u dětí žen, které jedly čtyři jablka nebo více těchto plodů týdně, je jen poloviční pravděpodobnost rozvinutí astmatu ve srovnání s potomky matek, jež spotřebovaly méně než jedno jablko týdně.

Vědci také našli souvislost mezi vyšší konzumací ryb v těhotenství a menším výskytem kožních ekzémů u dětí. Opět se zjistilo, že budoucí matky, které snědly jednu rybí porci a více týdně, zajistily svým dětem dvojnásobnou šanci, že je nebudou sužovat alergie kůže, oproti potomkům žen vyhýbajících se rybím produktům.

Jasné vysvětlení, proč jablka a ryby mají blahodárné účinky na zdraví, chybí. O kladném vlivu jablek na funkci plic u dospělých se ovšem také hovoří s tím, že toto ovoce obsahuje hodně antioxidantů, tedy látek bránících vzniku a účinku volných radikálů. Za zdravotně přínosný je desítky let také považován rybí tuk obsahující nenasycené mastné kyseliny Omega-3.

Jednoduchá úprava jídelníčku může vést k ochraně dětí

Souvislost mezi stravováním nastávajících matek a zdravotním stavem dětí není samozřejmě zdaleka jediným kritériem vzhledem k tomu, že ovlivňovat zmíněné nemoci mohou stovky dalších příčin. Podle jednoho z výzkumníků Grahama Devereuxa není ale na škodu s podobnými výsledky přesvědčovat nastávající matky, aby konzumovaly větší množství ovoce.

Victoria Kingová, vedoucí pro výzkum a rozvoj v dobročinném fondu Asthma UK, který výzkum financoval, k tomu dodala, že studie naznačuje, že jednoduchá úprava stravování může vést k ochraně dětí před astmatem. "Výzkum podporuje naše doporučení, aby těhotné ženy jedly zdravou a vyváženou stravu," upozornila.

Související články

Mléčná strava zvyšuje šanci na dvojčata

Milovnice mléka či jiných mléčných produktů mají pětkrát větší naději, že se jim narodí dvojčata, než ženy, které žádné živočišné produkty nekonzumují....

Těhotné ženy by měly užívat rybí olej

Podle britských odborníků by se měl všem těhotným ženám předepisovat rybí olej. Působí totiž blahodárně na vyvíjející se plod v děloze matky, ovlivňuje chování...

Jahody zlepšují dlouhodobou paměť

Sladké červené jahody patří mezi neoblíbené ovoce málokdy. Zaslouží si však skutečně pozornost, podle amerických odborníků totiž obsahuje látky, které výrazně...

Výběr článků

Načítám