Článek
Zapečená brokolice s bramborem
Brokolice se sýrem a brambory vcelku nasytí i když to z prvního pohledu tak nevypadá.
- jedna větší uvařená brokolice (vařte krátce v osolené vodě, nesmí se rozpadat)
- dvě lžíce hladké mouky
- anglickou slaninu
- kousek másla
- trojhránek/čtverec taveného sýra
- tvrdý sýr (eidam)
- brambory
- sůl, polévkové koření
Uvařenou brokolici nakrájejte na větší kusy a naskládejte do vymazaného pekáčku či pečící mísy. Navrch rozprostřete slaninu a zalijte bešamelem, který uvaříte podobně jako jíšku. S tím rozdílem, že do kastrůlku dáte společně s moukou a máslem i tavený sýr. Přidáte polévkové koření a lehce osolíte. Na závěr přidáte mléko, krátce povaříte, aby vám vznikla kaše, se kterou zalijete brokolici se slaninou. Dejte péct na 150 stupňů asi na 15 minut. Pět minut před koncem pečení posypte nastrouhaným sýrem. Podávejte s bramborem.
Těstovinový salát s tuňákem
Jeden z osvědčených studentských salátů, který můžete podávat teplý i studený. Nevýhodou může být pouze aromatický česnek.
- těstoviny (nejlépe vřetena)
- tuňák ve vlastní šťávě
- česnek
- zelenina (může být i mražená)
- sůl, olej
Uvařte těstoviny podle návodu, společně s nimi můžete povařit i mraženou zeleninu, která salát zpestří. Rozmačkaný česnek smíchejte s tuňákem. Nakonec přidejte i těstoviny a ozdobte čerstvou zeleninou.
Šmakoun jako příloha k bramborám
Šmakoun se nejčastěji přidává do salátů, ale lze ho také připravit jako steak či rybu.
- šmakoun (jedno balení stačí pro dvě osoby)
- olej
- brambory
- směs koření (osvědčilo se mi provensálské či grilovací koření)
Šmakouna nejprve posypte kořením z obou stran. Poté osmažte na olivovém oleji jako řízek. Podávejte s bramborem a se zeleninou.
Kuskus s krabími tyčinkami
Kuskus je jedno z nejlehčích jídel. Jedná se o těstovinu, která se dá připravit na stovky variací.
- kuskus (jedna porce je sklenice o 2dc)
- krabí tyčinky (mražené)
- zelenina (může být i z mrazáku)
- polévkové koření, sůl
- tuk (nejčastěji se používá olivový olej či máslo)
Nakrájejte krabí tyčinky na kolečka a lehce osmahněte na pánvi společně s mraženou zeleninou. Osolte, okořeňte a nasypte odměřené množství kuskusu, podle počtu osob. Nakonec zalijte vroucí vodou, přikryjte pokličkou a sundejte z plotýnky. Na jednu sklenku kuskusu je přibližně sklenka vody. Dbejte na to, aby byl všechen kuskus pod vodou, když jídlo přiklápíte. Nesmí však plavat na pánvi jako polévka. Až se voda vypaří, ochutnejte, jestli kuskus změknul, pokud ne přilijte ještě trochu vroucí vody. Podávejte s čerstvou zeleninou.
Rýžové závitky s masovou směsí
Jednoduché jídlo, které ozvláštní váš stůl. Bohužel se zde nevyhneme smažení.
- rýžové placky (běžně se prodávají i v českých obchodech)
- směs zeleniny
- kuřecí nebo krůtí maso (popřípadě použijte vepřové, ale doporučuji jej naložit, aby bylo měkčí)
- olej, koření
Nejprve si připravíme náplň z masa a zeleniny. Nakrájené maso okořeňte a osmahněte. Poté smíchejte se zeleninou. Rýžovou placku namočte v teplé vodě, aby změkla a byla tvárná, pak plňte placky připravenou směsí masa a zeleniny. Poprvé raději zabalte závitky do dvou placek, aby se vám netrhaly. Připravené závitky osmažte dozlatova a podávejte s přílohou. Jídlo je poněkud mastnější a proto je zde příloha nutná.
Křepelka na likéru Chambord s lanýžovými těstovinami
Křepelka se nejčastěji podává jako předkrm, nebo se hodí pro malé slavnostní večeře.
Pro vývar (consomé):
- křepelčí skelety
- mrkev, celer, petržel, cibule
- bílá část z jednoho pórku
- lžíce rajčatového protlaku
- bobkový list
- 4 kuličky nového koření
Dále budete potřebovat:
- očištěné křepelky (jedna představuje jednu menší porci pro dospělého)
- lanýžové nudle
Nejsložitější je vývar, který zabere nejvíce času. Křepelčí skelety společně s kořenovou zeleninou a cibulí upečeme v troubě nebo hrnci do tmavě hnědé barvy, přidáme lžíci protlaku, část pórku, koření a zalijeme studenou vodou. Zavaříme stáhneme vzniklou pěnu, a lehce táhneme několik hodin. Poté vývar scedíme, necháme vychladnout a přidáme bílky. Za stálého míchaní necháme zavařit, opět necháme cca 15 minut táhnout a zcedíme přes plátno. Tímto vývar krásně vyčistíme. Necháme zredukovat na požadovanou silnou chuť.
Očištěné křepelky ochutíme snítkou tymiánu, lehce zakápneme citrónovou šťávou, přidáme trochu oleje a 2 hodiny necháme v lednici odležet. Na pánvi je začneme opékat kůží dolů, jakmile je kůže krásně zlatavá, otočíme, lehce opečeme, přilijeme likér Chambord a oglazujeme.
Kachní prsíčka s petrželovým pyré
Jako druhou delikatesu si připravíme kachní prsíčka, nelekejte se. Kachní prsíčka nebudeme péct déle jak deset minut.
- ořez z kachních prsou
- 100 g mrkev, celer, petržel 1 cibule
- 2 jablka
- 200 ml jablečné pálenky
- 400 ml likéru Chambord
- Kuřecí vývar
Ořez se zeleninou a jablky zarestujeme v hrnci do tmavé až skoro černé barvy, zastříkneme pálenkou, přidáme vývar a lehce vaříme cca 3 hodiny. Poté omáčku zcedíme přes plátno, necháme zredukovat a na závěr přilijeme Chambord.
- 0,5 kořen z petržele
- 1 menší šalotka
- 100 ml smetany
- 200 – 300 ml zeleninového vývaru
- Sůl, máslo
Petržel nakrájíme na menší kostky a společně se šalotkou nakrájenou na jemno lehce orestujeme na pánvi. Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka. Tekutinu necháme odpařit, rozmixujeme ponorným mixérem a zjemníme smetanou. Ochutíme soli a přimícháme oříšek másla.
Od kachních prsíček nejprve odřízněte kousky kůže, která přesahuje přes okraj masa. Do kůže jemně nařízněte mřížku. Maso osolte, posypte tymiánem. Nejprve osmahněte prsíčka dozlatova po straně s kůží, není třeba dodávat tuk. Kůže se osmahne a pustí dostatek omastku. A po té osmahněte i druhou stranu. Nakonec dejte maso péct do trouby na 150 stupňů na 10 minut. Když budete maso vyndavat z trouby, nechte ho chvíli odpočinout. Začněte je krájet po pár minutách, maso si tak udrží více šťávy. Nakonec vše ozdobte.
Dobrou chuť!