Hlavní obsah

Hroznové víno snižuje výskyt zubního kazu

NEW YORK

Tmavé hroznové víno a z něho vyráběné červené víno obsahují látku resveratol, která chrání tělo před nemocemi srdce a cév, impotencí a rakovinou. Ale podle nejnovějších výzkumů právě resveratrol je účinný také v boji se zubním kazem.

Článek

Američtí odborníci zjistili, že nejvíce polyfenolů a prospěšných látek je obsaženo ve zkvašených slupkách a semínkách hroznů, které vinaři po stáčení surového vína vyhazují jako výlisky.

Američtí odborníci zjistili, že nejvíce polyfenolů a prospěšných látek je obsaženo ve zkvašených slupkách a semínkách hroznů, které vinaři po stáčení surového vína vyhazují jako výlisky.

Američtí odborníci zjistili, že nejvíce polyfenolů a prospěšných látek je obsaženo ve zkvašených slupkách a semínkách hroznů, které vinaři po stáčení surového vína vyhazují jako výlisky.„Celkově fenolické výtažky narušují podstatné znaky virulence běžně rozšířených, zhoubných ústních patogenů, ale přitom je nezabíjejí,“ prohlásila docentka Olga I. Padillová-Zakourová z Cornell´s New York State Agricultural Experiment Station.

Američtí odborníci zjistili, že nejvíce polyfenolů a prospěšných látek je obsaženo ve zkvašených slupkách a semínkách hroznů, které vinaři po stáčení surového vína vyhazují jako výlisky.„Celkově fenolické výtažky narušují podstatné znaky virulence běžně rozšířených, zhoubných ústních patogenů, ale přitom je nezabíjejí,“ prohlásila docentka Olga I. Padillová-Zakourová z Cornell´s New York State Agricultural Experiment Station.

Obsah polyfenolů je nejvyšší v čerstvých bobulích modrých odrůd vinné révy. Ty jich obsahují více než bílé odrůdy révy. Polyfenoly pak podle důkazů americké studie dokázaly omezit patogenitu bakterie Streptoccocus mutans, jehož působením vzniká zubní kaz nejčastěji.

Související témata:

Související články

Bílé zuby již nejsou výhradou celebrit

Čím dál více lidí touží po krásném bílém úsměvu. Bohužel pouze pravidelná péče o chrup často nestačí. Aby Vaše zuby zářily jako hollywoodským hvězdám,...

Výběr článků

Načítám