Článek
"Výsledky mne nepřekvapují, ale nejsou nijak dramatické a pro běžného konzumenta hub nepředstavují vážné riziko," řekl Právu hlavní hygienik republiky doktor Michael Vít. Uvedl, že nadlimitní dávky kadmia obsahují houby především tam, kde je metalurgický průmysl. V jiných místech to není. Navíc je prý důležitá celková dávka kadmia ve výživě.
"A ta je nízká. Kadmia český občan konzumuje ve své celkové výživě asi 15 procent toho, co by mohlo být rizikové. Spotřeba hub na osobu a rok je v ČR půl kilogramu. Naměřené hodnoty výzkumného ústavu proto nepředstavují riziko. To by vzniklo až při spotřebě 1 až 1,5 kilogramu hub týdně po dobu celého roku, což je nereálné," uvedl Vít. Přesto doporučil houbařům zvážit sběr hub tam, kde jsou metalurgické závody.
Sušené houby, pokud měly nadlimitní množství kadmia, nesměly dříve podle vyhlášky ministerstva zdravotnictví vůbec do prodeje. Jenže vyhláška byla před dvěma roky zrušena a nové hygienické limity, které by stanovily obsah těžkých kovů v sušených houbách, už stanoveny nebyly. "Ano, limity zrušeny byly. V Evropě žádná taková norma totiž není," řekl
Otravy houbami jsou časté
Nejen kadmium nám ale může vzít chuť na houby. Možná i vědomí, že se každoročně houbami přiotráví zhruba 300 lidí. Nyní, kdy houbařská sezóna vrcholí, jsou to denně čtyři.
"Avšak intoxikovaných pacientů bývá více, neboť houbový pokrm často požije celá rodina," řekl Právu doktor Jaroslav Klán, toxikolog Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. lékařské fakulty UK a vedoucí Národní referenční laboratoře pro toxiny z hub.
Dodal, že otravy z hub jsou různé podle toho, jakým druhem se dotyčný otráví. "Převládají méně závažné případy. Lidé si například pletou běžné druhy žampiónů se žampiónem zápašným, který způsobuje lehkou otravu projevující se zvracením, případně průjmy." Doktor Klán ale přibližuje i velmi těžké případy otravy houbami, které mohou končit smrtí. "Toxiny v té době už jsou z velké části navázány na játra a ledviny a právě tím je otrava závažná," vysvětlil. Na otravy z hub ročně zemřou přibližně tři lidé.
Sbírat jen známé druhy
Podle doktora Klána bychom měli sbírat jen houby, které známe, neexperimentovat s těmi, které neznáme. Zhruba tři sta druhů hub obsahuje některý z přibližně patnácti druhů jedů.
"Doporučuji houby vždy tepelně zpracovat 20 až 30 minut ve vroucí vodě nebo 10 až 15 minut na rozpáleném oleji," uzavřel.