Hlavní obsah

Hořká čokoláda dokáže snížit krevní tlak u lidí s nadváhou

NEW HAVEN

Kakao obsahuje řadu látek, které blahodárně působí na lidský organismus. Podle amerických vědců však tento horký nápoj nebo extra hořká čokoláda mohou pomáhat osobám s nadváhou. Kakao totiž u nich dokáže snížit krevní tlak. Ovšem pouze tehdy, je-li konzumováno bez cukru.

Článek

Vědci z Yale University sledovali 45 zdravých osob, jejichž BMI bylo na přechodu mezi nadváhou a obezitou. Někteří z účastníků pokusu pak konzumovali čokoládovou tyčinku obsahující 22 gramů kakaa. Zbytek účastníků dostal také tyčinku, ale ta kakao neobsahovala. Nikdo z dobrovolníků netušil, jakou tyčinku konzumuje.

Vědci z Yale University sledovali 45 zdravých osob, jejichž BMI bylo na přechodu mezi nadváhou a obezitou. Někteří z účastníků pokusu pak konzumovali čokoládovou tyčinku obsahující 22 gramů kakaa. Zbytek účastníků dostal také tyčinku, ale ta kakao neobsahovala. Nikdo z dobrovolníků netušil, jakou tyčinku konzumuje.

Vědci z Yale University sledovali 45 zdravých osob, jejichž BMI bylo na přechodu mezi nadváhou a obezitou. Někteří z účastníků pokusu pak konzumovali čokoládovou tyčinku obsahující 22 gramů kakaa. Zbytek účastníků dostal také tyčinku, ale ta kakao neobsahovala. Nikdo z dobrovolníků netušil, jakou tyčinku konzumuje.Docent David L. Katz pak před a po testovacím období měřil všem osobám krevní tlak a nechal je podstoupit vyšetření ultrazvukem. Z výsledků jasně vyplynulo, že osoby konzumující kakao měly mnohem lepší krevní tlak a funkci cév ve srovnání s těmi, kteří jedli pouze tyčinky bez obsahu kakaa.

Vědci z Yale University sledovali 45 zdravých osob, jejichž BMI bylo na přechodu mezi nadváhou a obezitou. Někteří z účastníků pokusu pak konzumovali čokoládovou tyčinku obsahující 22 gramů kakaa. Zbytek účastníků dostal také tyčinku, ale ta kakao neobsahovala. Nikdo z dobrovolníků netušil, jakou tyčinku konzumuje.Docent David L. Katz pak před a po testovacím období měřil všem osobám krevní tlak a nechal je podstoupit vyšetření ultrazvukem. Z výsledků jasně vyplynulo, že osoby konzumující kakao měly mnohem lepší krevní tlak a funkci cév ve srovnání s těmi, kteří jedli pouze tyčinky bez obsahu kakaa.

Ovšem pak docent Katz při dalším testování zjistil, že důležitou roli hrál ve všem cukr. Pokud osoby konzumovaly slazené kakao, pak byl účinek na krevní tlak a funkci cév nižší. Nejsilnějšího efektu bylo naopak dosaženo při podávání hořkého neslazeného kakaa. Je tedy zřejmé, že stejný vliv nemůže mít slazený kakaový nápoj či mléčná čokoláda.

Související témata:

Související články

Božská chuť kakaa

Zatímco u Aztéků tvořily kakaové boby významnou součást státního pokladu, španělští korzáři je pohrdavě nazývali ovčím trusem. Přesto ale o pár století později...

Výběr článků

Načítám