Hlavní obsah

Hluk a stres vyvolávají u žen chuť na sladké

Novinky, Korzo/P
PENSYLVÁNIE

Ženy, které zažívají pocity marnosti, úzkosti a zuřivosti a jsou vystavovány rámusu a hluku, řeší svůj stres nejčastěji čokoládovou tyčinkou nebo jinou sladkostí, případně něčím malým k jídlu. Přitom muži se podle odborníků v podobných situacích nechovají stejně.

Foto: archiv nemocnice

Pacienti nejvíce oceňují podhlavník, který je možné rovněž nastavit tak, aby poloha při transportu byla co nejpříjemnější.

Článek

Vědci zjistili, že frustrované ženy v době největšího psychického vypětí jedí větší množství čokolády a dále chipsů, sýra či popcornu ve srovnání s ženami, které jsou v klidu. Muži mají oproti ženám velkou výhodu, neboť konzumují stejné množství jídla, ať už jsou ve stresu či nikoliv.

"Zatímco ostatní studie ukazují, že během stresových období jí více muži i ženy, toto je první průzkum, který dokazuje, že tomu tak není," uvedla vedoucí výzkumného týmu Laura Kleinová z Pennsylvania State University a dodala, že je velice důležité také rozlišovat vliv stresu na každého jednotlivce.

Začarovaný kruh otylosti

"Někteří lidé mohou být nejzranitelnější až ve chvíli, kdy stres odezní. Typickým příkladem mohou být ženy, které jsou během celého týdne vystaveny pracovnímu stresu. Nejvíce zranitelné jsou pak během víkendu, kdy se začnou přecpávat. Snaží se tak častokrát nevědomky zbavovat nabytého stresu," řekla Kleinová.

"Je potřeba si ale uvědomit, že sladkosti sice mohou stres z těla vyplavit, ale tloušťky se člověk pak musí zbavovat sám. Když si uvědomíte, že tloušťka způsobuje také stres, ocitneme se najednou v začarovaném kruhu," dodala Kleinová, která výsledky své studie prezentovala v posledním čísle Journal of Applied Social Psychology.

Související články

Sladkosti by neměly být dětem upírány

Rodiče by neměli trestat své potomky za to, že pojídají sladkosti. Mohlo by se totiž stát, že by děti pak cukrovinky jedly potají. Upozornil na to odborník...

Přemíra tuků ve stravě poškozuje paměť

Vysoká konzumace potravin bohatých na tuky narušuje proces myšlení, především pak paměť a schopnost učení. Prokazují to alespoň pokusy s krysami a myšmi,...

Výběr článků

Načítám