Článek
"Jsou velmi chutné a mají velmi dobrou strukturu. Lidé si obvykle nevezmou jeden nebo dva lupínky. Snědí celý sáček," řekl agentuře AP odborník na obezitu F. Xavier Pi-Sunyer z newyorského lékařského střediska.
To, co jíme, a kolik toho zkonzumujeme, má na dlouhodobé přibývání na váze mnohem větší dopad než cvičení a většina ostatních zvyků či zlozvyků, tvrdí nová velká studie vědců z Harvardovy univerzity. Ti nabídli zatím nejkomplexnější pohled na dopad stravovacích a životních návyků jednotlivců, jako je spánek či rozhodnutí přestat kouřit.
Kila jsou často nabírána postupně během plynoucích desetiletí a mnozí lidé se snaží váhový přírůstek omezit, aniž by si uvědomovali, co ho způsobuje.
Strava hraje nejdůležitější roli
Podle nové studie je klíčem k pochopení volba stravy. Hlavní poselství je: jíst víc ovoce, zeleniny, celozrnných potravin a oříšků. Omezit brambory, červené maso, sladkosti a limonády.
"Neexistuje žádné kouzlo pro kontrolu váhy," řekl jeden z autorů studie, doktor Frank Hu. "Strava a cvičení jsou pro předcházení tloustnutí důležité, ale strava jednoznačně hraje větší roli."
"Neexistuje žádné kouzlo pro kontrolu váhy," řekl jeden z autorů studie, doktor Frank Hu. "Strava a cvičení jsou pro předcházení tloustnutí důležité, ale strava jednoznačně hraje větší roli."
Autoři studie analyzovali změny ve stravě a životních návycích u 120 877 lidí ze tří dlouhodobě běžících lékařských výzkumů. Všichni byli zaměstnanci ve zdravotnictví a na počátku nebyli obézní. Jejich váha se měřila každé čtyři roky po dvě desetiletí a pravidelně vyplňovali dotazníky týkající se své stravy.
Během 20 let průměrně přibrali o téměř osm kilogramů. Během každého čtyřletého období volba stravy přispěla zhruba dvěma kilogramy navíc. Cvičení u těch, kdo se mu věnovali, ubralo téměř kilogram.
Nebezpečné bramborové dobrůtky
Dietním prohřeškem s nejhoršími účinky na váhu se ukázaly být bramborové lupínky následované bramborovými hranolky, které jsou větší kalorickou bombou než ostatní úpravy brambor - vařené, pečené či mačkané.
Sladkosti, dezerty, zmrzlina, limonády slazené cukrem a alkohol, to všechno posouvalo u sledovaných osob váhu nahoru, zatímco příznivý efekt mělo ovoce a zelenina, stejně jako další nezpracované potraviny bohaté na vlákninu, po nichž se člověk cítí sytější.
Na váze ovšem přibývali také ti, kdo jsou zvyklí vysedávat denně u televize, ti kdo přestali kouřit, anebo ti, kdo spali méně nebo více než šest až osm hodin denně.