Hlavní obsah

Hlad zvyšuje riziko rakoviny prsu

AMSTERODAM

Vědci z univerzity v Utrechtu dospěli k závěru, že se u žen, které v letech 1944 až 1945 v Nizozemsku trpěli hladem v době německé blokády, vyskytuje onemocnění rakovinou prsu ve větší míře než u ostatních příslušnic slabšího pohlaví.

Foto: Marian Hochel

Casanova mezi dětmi

Článek

"Vztah mezi hladověním a rakovinou prsu je nejsilnější u těch žen, jimž tehdy bylo od dvou do devíti let," napsali vědci ve studii, která vyšla v nejnovějším čísle odborného časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Hormonální systém těchto žen nebyl podle badatelů v následujících letech schopen správně zareagovat na zvýšený příjem potravin. Právě tento proces považují nizozemští odborníci za příčinu zvýšeného rizika.

V předchozích vědeckých studiích se na základě pokusů s krysami tvrdilo, že dlouhodobé omezení příjmu potravy vede k omezení rizika vzniku některých druhů zhoubných nádorů, mezi nimi také rakoviny prsu. Doposud však bylo jen velmi málo poznatků o souvislostech mezi rizikem rakoviny a krátkodobým snížením množství potravy.

Experti ve studii zároveň připomněli, že zvýšené riziko rakoviny prsu zjistili převážně u bezdětných žen.

Související témata:

Související články

Dva tisíce žen ročně zemře na rakovinu prsu

Asi 4 900 žen v České republice se každý rok dozví, že má rakovinu prsu. Dvě tisícovky jich této nemoci u nás ročně podlehne. Ačkoliv mají možnost preventivní...

Samovyšetření rakovinu prsu neodhalí

Švédští lékaři se shodli na tom, že samovyšetření prsou nemůže být v žádném případě náhradou za mamogram, neboť tímto způsobem ženy odhalí rakovinu...

Vitamín D brání rakovině prsu

Více vitamínu D může pomoci v obraně proti rakovině prsu. Vědci z Birminghamské univerzity a nemocnice sv. Jiří v Londýně totiž zjistili novou souvislost mezi...

Výběr článků

Načítám