Hlavní obsah

Guláš čtyřikrát jinak

Právo, Vendula Presserová

Jak se dělá správný guláš? Pěkně osmažit cibulku, orestovat kostky kližky… Na guláš ale neexistuje jediný, ten pravý recept. Každý kuchař má své fígle, které právě z toho jeho gulášku dělají ten jedinečný, nejlepší. A ještě k tomu existuje vedle tradičního hovězího spousta dalších. Se čtyřmi z nich vás seznámí šéfkuchař restaurace Srdcovka Skleník v pražských Letňanech Pavel Bartůněk.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hovězí guláš na černém pivu s vídeňskou cibulkou

Článek

Hovězí guláš na černém pivu s vídeňskou cibulkou

INGREDIENCE

  • 1 kg hovězí kližky
  • 100 g sádla
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 50 g česneku
  • 1/2 l černého piva
  • 1/2 l vývaru nebo vody
  • sůl, pepř, majoránka, kmín
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hl. mouky
  • 2 lžíce sádla nebo oleje

POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na sádle.
  • Přidejte na kostky nakrájenou hovězí kližku, osolte a nechte maso zatáhnout ze všech stran.
  • Přidejte protlak, koření, drcený česnek, to vše osmahněte, poté zalijte větší částí piva.
  • Pivo nechte přejít varem a podle potřeby podlijte maso ještě horkou vodou nebo vývarem.
  • Nezapomínejte guláš průběžně podlévat zbylým pivem a vodou nebo vývarem, aby se maso nepřipálilo.
  • Duste zvolna pod pokličkou přibližně tři až čtyři hodiny, až maso změkne.
  • Jakmile je maso dostatečně měkké, guláš ještě dochuťte dle potřeby.
  • Mezitím připravte vídeňskou cibulku: cibuli nakrájejte na kolečka, obalte v hladké mouce a poté pomalu dozlatova osmažte.
  • Guláš podávejte s vídeňskou cibulkou a s houskovým knedlíkem nebo chlebem.

Tipy na recepty: Co dům dal, snadno a levně

Zdraví

Maďarský perkelt s paprikami

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

  • 1 kg hovězí kližky
  • 100 g sádla
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 červená paprika
  • 50 g česneku
  • 2 červené cibule
  • 2 rajčata
  • sůl, pepř
  • majoránka
  • 1 l vývaru nebo vody

POSTUP:

  • Cibuli (kromě červené) nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na sádle.
  • Přidejte na kostky nakrájenou hovězí kližku, osolte a zarestujte tak, aby se maso zatáhlo.
  • Přidejte protlak, sůl, pepř, mletou papriku, majoránku, drcený česnek, to vše orestujte a nakonec zalijte vývarem.
  • Duste zvolna pod pokličkou přibližně tři až čtyři hodiny, až maso změkne.
  • Nezapomínejte guláš průběžně dolévat vodou.
  • Během dušení na kostičky nakrájejte červenou cibuli, papriku a rajčata, a to vše dohromady orestujte na pánvi.
  • Jakmile je maso měkké, směs přidejte do guláše a ještě chvíli poduste.
  • Nakonec dle potřeby přisolte. Podávejte s bramborovými noky.

TIP: Perkelt můžete uvařit i z vepřového a podávat s tarhoňou (tradiční maďarská těstovina, drobné kuličky).

Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin

Zdraví

Zvěřinový guláš s šípky a špekovým knedlíkem

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Na guláš

  • 1 kg zvěřinového masa (kančí, srnčí, daňčí)
  • 100 g sádla
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 200 ml červeného vína
  • 50 g šípků (může být šípkový protlak)
  • 1 l vývaru nebo vody
  • sůl, pepř, větvička rozmarýnu

Špekové knedlíky

  • 250 g světlého toustového chleba
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 80 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 g anglické slaniny nebo špeku
  • 3 lžíce oleje
  • 1 menší cibule
  • sůl
  • hrst bylinek (pažitka, petrželka podle chuti)

POSTUP:

  • Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte do tmava na sádle.
  • Cibuli trošku podlijte vínem, abyste ji nespálili, a přidejte maso nakrájené na větší kousky, nechte ho zatáhnout ze všech stran.
  • Přidejte protlak, opět lehce orestujte.
  • Dolijte zbytek červeného vína, přidejte najemno nasekaný rozmarýn, sůl a pepř, podlijte vývarem a duste maso do měkka.
  • Jakmile je maso měkké, přidejte očištěné šípky a vařte ještě 20 minut, aby byly také měkké.
  • Nakonec guláš dochuťte dle potřeby solí a podávejte se špekovými knedlíky.
  • Připravte si knedlíky: Nakrájenou cibulku osmažte na oleji dorůžova.
  • Přidejte nakrájenou slaninu a dále restujte.
  • Na plech rozprostřete na kostičky nakrájený toustový chléb promíchaný se směsí a chvíli dozlatova pečte, nechte vychladnout a přendejte vše do větší mísy.
  • Posypejte moukou, zalijte mlékem, přidejte vejce, nakrájené bylinky a sůl, vypracujte těsto a to nechte dvacet minut odležet.
  • Nakonec tvarujte středně velké kulaté knedlíky a uvařte je na páře – 20 minut.

Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů

Zdraví

Guláš z hlívy s restovanými špeclemi a osmaženou cibulkou

Foto: Milan Malíček, Právo

INGREDIENCE

Na guláš

  • 1,3 kg hlívy ústřičné
  • 1 červená paprika
  •  2 rajčata
  • 2 červené cibule
  •  3 stroužky česneku
  • 2 lžíce protlaku
  • 50 ml oleje
  • 100 ml bílého vína
  • 1 žlutá cibule
  • 1 lžička hl. mouky
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • sůl, pepř, větvička tymiánu

Špecle

  • 400 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 lžička másla
  • sůl

POSTUP:

  • Hlívu natrhejte na větší kousky do jedné mísy a do druhé nakrájejte papriku, červenou cibuli a rajčata na měsíčky či kostičky.
  • Natrhanou hlívu orestujte na oleji, přidejte nakrájenou zeleninu z druhé mísy a vše orestujte dohromady.
  •  Směs podlijte vínem a nechte je vyvařit.
  • Poté přidejte protlak, opět zarestujte.
  • Směs podlijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a nechte dusit asi deset minut, než všechno změkne.
  • Před podáváním na jedné pánvi osmažte na kostičky nakrájenou žlutou cibuli, zaprašte ji lžičkou hladké mouky a přimíchejte do guláše. 
  • Připravte si špecle: Mouku, vejce, mléko a sůl vymíchejte do hladkého těsta.
  • Do vroucí a osolené vody přes cedník s velkými oky prolisujte těsto (nebo ho natrhejte lžičkou).
  • Když špecle vyplavou, jsou hotové.
  • Sceďte je a přendejte do hrnce se studenou vodou.
  • Nakonec špecle přeceďte a promastěte olejem nebo máslem.
  • Před podáváním je můžete orestovat.
Související témata:

Související články

Recepty na fantastické dezerty bez lepku a cukru

O tom, jak báječně můžou vypadat i chutnat dezerty z červené řepy nebo jáhel, vás přesvědčí Anežka Honců, cukrářka pražské restaurace Spojka Karlín. Určitě...

Výběr článků

Načítám