Článek
Hovězí guláš na černém pivu s vídeňskou cibulkou
INGREDIENCE
- 1 kg hovězí kližky
- 100 g sádla
- 1 kg cibule
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 50 g česneku
- 1/2 l černého piva
- 1/2 l vývaru nebo vody
- sůl, pepř, majoránka, kmín
- 1 cibule
- 2 lžíce hl. mouky
- 2 lžíce sádla nebo oleje
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na sádle.
- Přidejte na kostky nakrájenou hovězí kližku, osolte a nechte maso zatáhnout ze všech stran.
- Přidejte protlak, koření, drcený česnek, to vše osmahněte, poté zalijte větší částí piva.
- Pivo nechte přejít varem a podle potřeby podlijte maso ještě horkou vodou nebo vývarem.
- Nezapomínejte guláš průběžně podlévat zbylým pivem a vodou nebo vývarem, aby se maso nepřipálilo.
- Duste zvolna pod pokličkou přibližně tři až čtyři hodiny, až maso změkne.
- Jakmile je maso dostatečně měkké, guláš ještě dochuťte dle potřeby.
- Mezitím připravte vídeňskou cibulku: cibuli nakrájejte na kolečka, obalte v hladké mouce a poté pomalu dozlatova osmažte.
- Guláš podávejte s vídeňskou cibulkou a s houskovým knedlíkem nebo chlebem.
Tipy na recepty: Co dům dal, snadno a levně
Maďarský perkelt s paprikami
INGREDIENCE
- 1 kg hovězí kližky
- 100 g sádla
- 1 kg cibule
- 2 lžíce rajského protlaku
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 červená paprika
- 50 g česneku
- 2 červené cibule
- 2 rajčata
- sůl, pepř
- majoránka
- 1 l vývaru nebo vody
POSTUP:
- Cibuli (kromě červené) nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova na sádle.
- Přidejte na kostky nakrájenou hovězí kližku, osolte a zarestujte tak, aby se maso zatáhlo.
- Přidejte protlak, sůl, pepř, mletou papriku, majoránku, drcený česnek, to vše orestujte a nakonec zalijte vývarem.
- Duste zvolna pod pokličkou přibližně tři až čtyři hodiny, až maso změkne.
- Nezapomínejte guláš průběžně dolévat vodou.
- Během dušení na kostičky nakrájejte červenou cibuli, papriku a rajčata, a to vše dohromady orestujte na pánvi.
- Jakmile je maso měkké, směs přidejte do guláše a ještě chvíli poduste.
- Nakonec dle potřeby přisolte. Podávejte s bramborovými noky.
TIP: Perkelt můžete uvařit i z vepřového a podávat s tarhoňou (tradiční maďarská těstovina, drobné kuličky).
Recepty z čerstvé zeleniny a luštěnin
Zvěřinový guláš s šípky a špekovým knedlíkem
INGREDIENCE
Na guláš
- 1 kg zvěřinového masa (kančí, srnčí, daňčí)
- 100 g sádla
- 1 kg cibule
- 2 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 200 ml červeného vína
- 50 g šípků (může být šípkový protlak)
- 1 l vývaru nebo vody
- sůl, pepř, větvička rozmarýnu
Špekové knedlíky
- 250 g světlého toustového chleba
- 250 ml plnotučného mléka
- 80 g hrubé mouky
- 3 vejce
- 200 g anglické slaniny nebo špeku
- 3 lžíce oleje
- 1 menší cibule
- sůl
- hrst bylinek (pažitka, petrželka podle chuti)
POSTUP:
- Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte do tmava na sádle.
- Cibuli trošku podlijte vínem, abyste ji nespálili, a přidejte maso nakrájené na větší kousky, nechte ho zatáhnout ze všech stran.
- Přidejte protlak, opět lehce orestujte.
- Dolijte zbytek červeného vína, přidejte najemno nasekaný rozmarýn, sůl a pepř, podlijte vývarem a duste maso do měkka.
- Jakmile je maso měkké, přidejte očištěné šípky a vařte ještě 20 minut, aby byly také měkké.
- Nakonec guláš dochuťte dle potřeby solí a podávejte se špekovými knedlíky.
- Připravte si knedlíky: Nakrájenou cibulku osmažte na oleji dorůžova.
- Přidejte nakrájenou slaninu a dále restujte.
- Na plech rozprostřete na kostičky nakrájený toustový chléb promíchaný se směsí a chvíli dozlatova pečte, nechte vychladnout a přendejte vše do větší mísy.
- Posypejte moukou, zalijte mlékem, přidejte vejce, nakrájené bylinky a sůl, vypracujte těsto a to nechte dvacet minut odležet.
- Nakonec tvarujte středně velké kulaté knedlíky a uvařte je na páře – 20 minut.
Jednoduchá jídla v podání jednoho z nejlepších šéfkuchařů
Guláš z hlívy s restovanými špeclemi a osmaženou cibulkou
INGREDIENCE
Na guláš
- 1,3 kg hlívy ústřičné
- 1 červená paprika
- 2 rajčata
- 2 červené cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce protlaku
- 50 ml oleje
- 100 ml bílého vína
- 1 žlutá cibule
- 1 lžička hl. mouky
- 1 l zeleninového vývaru nebo vody
- sůl, pepř, větvička tymiánu
Špecle
- 400 g hladké mouky
- 4 vejce
- 120 ml mléka
- 1 lžička másla
- sůl
POSTUP:
- Hlívu natrhejte na větší kousky do jedné mísy a do druhé nakrájejte papriku, červenou cibuli a rajčata na měsíčky či kostičky.
- Natrhanou hlívu orestujte na oleji, přidejte nakrájenou zeleninu z druhé mísy a vše orestujte dohromady.
- Směs podlijte vínem a nechte je vyvařit.
- Poté přidejte protlak, opět zarestujte.
- Směs podlijte zeleninovým vývarem, osolte, opepřete a nechte dusit asi deset minut, než všechno změkne.
- Před podáváním na jedné pánvi osmažte na kostičky nakrájenou žlutou cibuli, zaprašte ji lžičkou hladké mouky a přimíchejte do guláše.
- Připravte si špecle: Mouku, vejce, mléko a sůl vymíchejte do hladkého těsta.
- Do vroucí a osolené vody přes cedník s velkými oky prolisujte těsto (nebo ho natrhejte lžičkou).
- Když špecle vyplavou, jsou hotové.
- Sceďte je a přendejte do hrnce se studenou vodou.
- Nakonec špecle přeceďte a promastěte olejem nebo máslem.
- Před podáváním je můžete orestovat.