Článek
Čočkový burger s červenou řepou
INGREDIENCE
- 1 hrnek čočky
- 2 středně velké řepy
- ½ nadrobno nakrájené cibule
- 2 hrnky nadrobno nakrájených hnědých žampionů
- ½ hrnku ovesných vloček
- ½ hrnku mletých vlašských oříšků
- 1 lžíce oleje
- sůl, pepř
POSTUP:
- Řepu osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu. Dáme péct přibližně na hodinu.
- Mezitím si uvaříme čočku, kterou přecedíme.
- Na pánvi s olejem orestujeme cibuli s houbami a necháme vychladnout.
- Ovesné vločky s oříšky rozmixujeme najemno.
- Do mixéru přidáme řepu a houbovou směs, osolíme, opepříme a rozmixujeme (ne úplně na kaši).
- Směs dáme na hodinu do lednice a tvarujeme placky.
- Placky krátce osmažíme na pánvi nebo grilujeme.
Recepty na vegetariánská jídla inspirovaná Srí Lankou
Tofu v pikantní marinádě
INGREDIENCE
- 2 balení tofu natural
- pikantní marináda
- 4 lžíce sójové omáčky
- 3 lžíce oblíbeného sirupu nebo cukru
- 1 lžíce kvalitní chilli omáčky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 rozmačkaný česnek
- ½ lžičky uzené mleté papriky
POSTUP:
- Plátky tofu zbaveného vody naložíme do marinády alespoň na 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
- Poté grilujeme.
- Podáváme se zeleninovým salátem či s pečeným bramborem.
Veganské dobroty plné zdraví
Sýrový burger
INGREDIENCE
- 4 bulky
- 4 asi centimetr silné plátky sýru Grilami
- 60 g parmezánu
- rukola
- sůl a pepř podle chuti
- citron
- extra panenský olivový olej
- rajčatové pesto
POSTUP:
- Nejprve si vyrobíme chips z parmezánu či sýra podobného typu. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem a nastrouháme na něj na jemném struhadle 4 hromádky sýra. Pečeme 5–10 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
- Bulky rozkrojíme a z vnitřní strany opečeme.
- Na spodní půlku rozetřeme rajčatové pesto.
- Plátky Grilami osušíme papírovou utěrkou a na nepřilnavé pánvi opečeme z každé strany asi minutu.
- Rukolu pokapeme citronem a olivovým olejem.
- Na půlku s pestem položíme plátek opečeného Grilami, na něj rukolu a nakonec sýrový chips.
- Přiklopíme horní částí bulky a podáváme.
Recepty na letní saláty, které zpestří váš jídelníček
Grilované halloumi s melounovým dipem
INGREDIENCE
- 1/4 melounu (200 ml v tekutém stavu)
- 200 g sýra halloumi
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100 g zakysané smetany
- 1 lžíce papriček chipotle adobo
- 1 lžíce nasekané máty
- kůra a šťáva z limetky
- olivový olej
- sůl a pepř
POSTUP:
- Nejdřív si vyrobíme melounový dip. Meloun nakrájíme, dáme do mixéru a rozmixujeme.
- Přendáme na pánev, přidáme cukr, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a vaříme, dokud se nezredukuje omáčka na jednu třetinu. Potrvá to asi 5 minut.
- Poté necháme lehce vychladnout, vmícháme zakysanou smetanu, papričky chipotle a nasekanou mátu.
- Přendáme do hluboké nádoby a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem, šťávou a kůrou z limetky.
- Dip podáváme s ogrilovaným sýrem halloumi.
Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami
INGREDIENCE
- 300 g bio sýra (např. halloumi)
- extra panenský olivový olej v biokvalitě
- sůl a čerstvě mletý pepř v biokvalitě
- bio bylinky – bazalka a máta
- bio citron
POSTUP:
- Sýr doporučujeme nakrájet na plátky a potřít olivovým olejem z obou stran.
- Grilujeme maximálně dvě minuty, a to z každé strany.
- Na závěr přidáme sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky s plátkem citronu k pokapání.
- Servírovat doporučujeme s čerstvou zeleninou.
Salát z grilované červené řepy
INGREDIENCE
- 300 g předvařené červené řepy
- 2 lžičky Gurmánského italského koření Vitana
- 180 g čerstvého kozího sýra
- 1 jablko (ideálně Granny Smith)
- 30g rukoly
- 20 ml Extra panenského olivového
- 25 ml balzamikového octa
- čerstvě mletý pepř a sůl
POSTUP:
- Nejprve si připravíme marinádu. Smícháme olivový olej s balzamikovým octem.
- Řepu nakrájíme na klínky a minimálně na 2 hodiny ponoříme do marinády.
- Poté řepu z obou stran ugrilujeme, opepříme, osolíme, dáme na talíř a společně se sýrem, bylinkami, rukolou a na jemné nudličky nakrájeným jablkem nazdobíme.
Míchané drinky, které ozvláštní každou grilovací párty
Grilovaná bulgurová kroketa se sýrem
INGREDIENCE
- 100 g bulguru
- 40 g čočky beluga
- 40 g mrkve
- 40 g řapíkatého celeru
- 3 ks vajec
- 60 g sýra
- 100 g strouhanky
- 200 g zakysané smetany
- 100 ml mléka
- zeleninový vývar
- česnek
- sůl
- italské bylinky
POSTUP:
- Bulgur a čočku uvaříme a necháme vychladnout.
- Mrkev a řapíkatý celer nasekáme nadrobno, přidáme nastrouhaný sýr, vejce a vychladlý bulgur s čočkou beluga.
- Vše zamícháme a dochutíme solí a zeleninovým vývarem.
- Pokud je směs potřeba zředit, přilijeme trochu mléka.
- Tvarujeme krokety, které obalíme v trojobalu.
- Grilujeme nejlépe na grilovacím tácku, případně na hladké ploše grilu.
- Podáváme přelité dipem ze zakysané smetany, italských bylinek a česneku, talíř dozdobíme letním salátkem.
Brambory plněné grilovacím sýrem s chilli
INGREDIENCE
- 2 balíčky (po 180 g) krémového grilovacího sýra Rougette s chilli
- 4 brambory (cca po 250 g)
- 1 polévková lžíce oleje
- 10 snítek bazalky
- 30 g másla
- 4 polévkové lžíce smetany ke šlehání
- 2 čajové lžičky středně ostré hořčice
- sůl, pepř
- alobal na brambory
POSTUP:
- Brambory důkladně omyjeme, osušíme, potřeme olejem a po jedné je zabalíme do alobalu.
- Pečeme v předehřáté troubě (elektrická: 200 °C/horkovzdušná: 175 °C/plynová: viz informace výrobce) asi 1 a 1/2 hodiny.
- Omyjeme bazalku a otřepeme dosucha. Ze stonků otrháme lístky, několik odložíme stranou na ozdobu a zbytek nakrájíme na tenké proužky.
- Brambory vyjmeme z trouby, vybalíme z alobalu a necháme vychladnout.
- Rozkrojíme je napůl, vydlabeme vnitřek a ponecháme přitom na okraji a vespodu asi 1/2 cm.
- Vnitřek brambor rozmačkáme vidličkou. Vmícháme změklé máslo, smetanu ke šlehání, hořčici a nakrájenou bazalku. Osolíme a opepříme. Bramborovým krémem naplníme vydlabané poloviny brambor.
- Grilovací sýr nakrájíme na plátky a obložíme jimi poloviny brambor. Brambory položíme slupkou dolů na rozpálený gril na nepřímý plamen, zakryjeme a zapečeme po dobu 3–5 minut. Podle plamene na grilu kontrolujeme, aby se brambory nespálily.
- Brambory ozdobíme zbylou bazalkou a podáváme.
Čtyři tipy na skvělá grilovaná žebírka
Zeleninové špízky
INGREDIENCE
- 1 lilek
- 500 g cherry rajčátek
- 2 cukety
- sůl
- pepř
- olivový olej
- tymián
POSTUP:
- Lilek a cuketu nakrájíme na kostky o hraně 2 cm a střídavě s cherry rajčátky napícháme na bambusové bodce.
- Z olivového oleje, soli, pepře a tymiánu připravíme marinádu, kterou špízky potřeme.
- Grilujeme na středním ohni 3–5 minut z každé strany.
Dip z bílých fazolí
INGREDIENCE
- 1 plechovka velkých bílých fazolí
- 1 kapie
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce tahini
- 1 lžička soli
- šťáva z poloviny citronu
- 2 stroužky česneku
- ½ hrnku slunečnicových semínek
POSTUP:
- Na olivovém oleji orestujeme nadrobno nakrájenou kapii s česnekem nakrájeným na jemné plátky.
- Po vychladnutí přendáme do mixéru s ostatními surovinami a umixujeme dohladka.
Čím pohostit přátele při letním posezení
Grilovaný ananas
INGREDIENCE
- 1 větší ananas
- strouhaný kokos
- mascarpone
- cukr
POSTUP:
- Oloupaný ananas zbavený středu nakrájíme na 1 cm silná kolečka.
- Grilujeme je na středním ohni 2 minuty z každé strany, během grilování zlehka posypeme cukrem, který vytvoří na povrchu karamel.
- V závěru kolečka posypeme strouhaným kokosem a servírujeme se lžičkou mascarpone.