Článek
Na Queen Margaret University v Edinburghu provedli experimentální výzkum. Podávali lidem potravinové doplňky s výtažkem z granátového jablka a sledovali, jak bude extrakt působit na konzumaci. Jiná kontrolní skupina dostávala placebo tablety bez výtažku, aby se vyloučila náhoda.
Po několika týdnech došlo ke snížení objemu konzumace pokrmů u osob užívajících granátové jablko o dvaadvacet procent. Přitom tito lidé uváděli, že mají z jídla větší požitek.
„Zřejmě klíčovou roli hrají polyfenoly, na něž je granátové jablko neskutečně bohaté a které potlačují apetit a pocity hladu,“ míní autoři z Queen Margaret University.
U skupiny užívající extrakt a džus z granátového jablka došlo k omezení hladu o dvanáct procent, snížení touhy jíst o jednadvacet procent, zvýšení pocitu sytosti o šestnáct procent a zvýšenému uspokojení z jídla o patnáct procent.