Článek
Efekt se však nedostavuje při jednorázové konzumaci, ale podle vědců z University of California v Los Angeles se účinky spíš kumulují při pravidelném pojídání potravin a nápojů s kukuřičným sirupem. Vyrušit účinky jednoduchých sacharidů ale podle stejného týmu vědců mohou mastné kyseliny obsažené v ořeších a rybách.
„Naše výzkumy dokazují, že to, co jíte, ovlivňuje to, jak myslíte. Konzumace vysokého množství fruktózy po dlouhou dobu mění schopnost mozku učit se a pamatovat si informace. Ale přidáním omega-3 mastných kyselin do jídla může být toto poškození minimalizováno,“ tvrdí profesor Fernando Gomez-Pinilla.
Tým vědců z Kalifornie sledoval přitom především vliv fruktózy z kukuřičného sirupu, jež je laciným sladidlem využívaným především při výrobě perlivých slazených nápojů.
„My tady nehovoříme o fruktóze z ovoce, které obsahuje důležité antioxidanty, mluvíme o nápojích přesycených fruktózou ze sirupů, které navíc obsahují sladidla a konzervanty,“ dodává profesor Gomez-Pinilla.
Řešením nejsou ani light nápoje s umělými sladidly, ty jsou totiž zdraví škodlivé a mohou dokonce vyvolávat rakovinu. Řešením je pití neslazených nápojů a především čisté vody.